Leesvoer: voeding als religie

Je kunt niet constant eten, dus moet je het op die andere momenten doen met het beste alternatief: lezen over eten. Dit zijn de leukste, nuttigste en meest interessante artikelen over eten en drinken die we afgelopen tijd tegenkwamen.

Wil je nog gauw wat afvallen voor de vakantie, maar heb je geen zin om calorieën te gaan lopen tellen of koolhydraten te moeten laten staan? Dan zal dit artikel je aanspreken: Slate speculeert dat het placebo-effect ook werkt voor diëten en voert een aantal interessante onderzoeken op ter ondersteuning van dit idee. Zo bleken mensen die tijdens een experiment een milkshake kregen met 620 calorieën veel minder honger te hebben dan degenen die een milkshake met 140 calorieën dronken, terwijl beide shakes in werkelijkheid evenveel calorieën bevatten. Het zou dus zomaar kunnen dat niet het dieet zelf ervoor zorgt dat je afvalt, maar het feit dat je met een dieet begint. Verwacht alleen niet te veel van het placebo-effect: meer dan een paar kilo scheelt het niet.

Voeding als religie
Over diëten gesproken: ideeën over wat wel en geen gezonde voeding is worden tegenwoordig verdedigd met een bijna religieus fanatisme, constateert de Volkskrant. De krant laat wetenschappers aan het woord om dit fenomeen te verklaren. Onder hen ook godsdienstwetenschapper en ethicus Els Maeckelberghe van de RuG. ,,Nu de rol van het geloof minder sterk wordt, gaan mensen op zoek naar een nieuwe manier van zingeving”, vat het artikel haar uitleg samen. ,,Zweer brood af, mijd koolhydraten, ga clean eten of word paleoliefhebber en je kunt onmiddellijk online terecht in een nieuwe geloofsgemeenschap van gelijkgestemden, met bijbehorende rituelen.”

Net echt vlees
Bij de Volkskrant ook een artikel over de oudste splijtzwam op het gebied van eten: vegetarisme. Met het oog op de klimaatverandering moeten we minder vlees gaan eten, maar het is lastig om de verstokte carnivoor over te halen zijn biefstukje te laten staan. Dus wordt er in de voedingsindustrie nu hard gewerkt aan het ontwikkelen van ‘vegetarisch vlees’ dat niet van echt te onderscheiden is. Er zijn al een aantal veelbelovende technieken bedacht en grote bedrijven – onder meer Unilever – staan in de rij om te investeren.

Culinaire sporen van de VOC
Leuk leesvoer voor in de vakantie: de serie van Munchies over hoe Nederland zijn culinaire sporen heeft achtergelaten in andere landen. Want we hebben de keuken van onze voormalige koloniën hierheen gehaald, maar beïnvloedden op onze beurt ook de eetcultuur in de landen die we koloniseerden of waar we handelden met de VOC. Zo drinken ze in Zuid-Korea graag ‘Dutch coffee’, hoewel wij onze koffie toch echt heel anders dronken. Hoe dat zit, lees je hier.

Drink eens een P&T
Onze tips gelezen deze week voor Groningse bars waar je leuk gin-tonics kunt drinken? Vergeet die maar weer, want volgens de Britse krant The Independent is het trendy drankje deze zomer de port-tonic: een mix van tonic met witte port, plus een citrusschilletje om het af te maken. Wil je je hippe vrienden aftroeven, zet ze dan dus een P&T voor op je volgende tuinfeestje.