Foto: Barry Callebaut

Leesvoer: er ligt straks roze chocolade in de schappen

Je kunt niet constant eten, dus moet je het op die andere momenten doen met het beste alternatief: lezen over eten. Dit zijn de leukste, nuttigste en meest interessante artikelen over eten en drinken die we afgelopen tijd tegenkwamen.

Misschien wel het meest belangwekkende nieuws van de week: na puur, melk en wit is er nu een nieuwe basisvariant van chocolade uitgevonden: roze. Volgens de maker, de Zwitserse cacaoproducent Barry Callebaut, is het snoepgoed helemaal natuurlijk. Het wordt gemaakt van een specifiek soort cacaoboon en bevat geen toegevoegde kleur- of smaakstoffen. De zachtroze chocolade – zelf noemt het bedrijf het ‘ruby’, robijnrood – zou een beetje naar rood fruit smaken en minder zoet zijn dan melkchocolade. Het duurt alleen nog minstens een half jaar voor de roze chocolade op de markt komt, dus genoeg tijd om je te verdiepen in het artikel van The Guardian hierover.

Aanbetaling voor het diner
Het is vermoedelijk de grootste ergernis van restaurateurs: mensen die een tafel reserveren, maar vervolgens niet komen opdagen. Het levert een hoop gederfde inkomsten op, want zie op het laatste moment nog maar eens andere gasten te vinden om die tafel te vullen. Een nieuw reserveringssysteem springt daar op in. Formitable verplicht gasten om een aanbetaling te doen die ze kwijt zijn als ze niet tijdig afzeggen. De Volkskrant sprak met de bedenkers.

Proeven met je neus
Ook bij De Volkskrant: een boeiend artikel over de invloed van je brein op smaakbeleving. Uit het onderzoek van gastrofysicus Charles Spence blijkt bijvoorbeeld dat aardbeienmousse zoeter smaakt van een wit bord dan een zwart bord en dat je rode wijn moet drinken terwijl je naar de Carmina Burana luistert. Proeven is volgens Spence nog wel het minst belangrijke zintuig: die smaakpapillen kun je eigenlijk best missen. Reuk is het belangrijkste, zegt hij: ,, 75 tot 95 procent van wat we denken te proeven, komt binnen via onze neus”.

Verwoestende recensie
Wanneer je een restaurant recenseert, schrijf je over iemands broodwinning. Dus proberen wij altijd de nuance te vinden: dit is goed, dat kan beter. Maar het kan natuurlijk gebeuren dat een restaurantbezoek dramatisch verloopt en dat je dat dus ook opschrijft. Munchies vroeg zich af hoe het is voor chef-koks die een verwoestende recensie te verteren krijgen van een gerespecteerde recensent. Doen ze iets met de kritiek? Kost het ze gasten? Ook interessant voor wie zelf geen kok of recensent is.

Maak je eigen kersenjam
De tweede aflevering van de ‘kookpotcast’ van het Groningse productiehuis Podgront staat online. Merit Hondelink, die onderzoek doet aan de RuG naar wat de middenklasse vroeger zoal at, maakt kersenjam zoals ze dat in de 17de eeuw deden: lekker kruidig. Als je de podcast beluistert kun je meteen live meekoken, want de benodigde ingrediënten staan op de website van Podgront.