Leesvoer: hoe heter hoe beter

Je kunt niet constant eten, dus moet je het op die andere momenten doen met het beste alternatief: lezen over eten. Dit zijn de leukste, nuttigste en meest interessante artikelen over eten en drinken die we afgelopen tijd tegenkwamen.

Deze editie van Leesvoer komt vanuit Thailand, waar ze dol zijn op pepers. Met buitenlanders houden ze al rekening in de restaurantjes en de stalletjes op straat, maar alsnog breekt het zweet je uit na de eerste hap en voel je je mond branden. Toch geldt ook in het Westen steeds vaker ‘hoe heter hoe beter’, volgens The Guardian. Er heeft zich zelfs een heuse ‘chilli sauce scene’ ontwikkeld met aan de ene kant de durfals die steeds hetere sauzen willen proberen en aan de andere kant de puristen die het vooral om de smaak gaat. Dus volg je graag de foodtrends, begin dan alvast maar te oefenen.

Nouvelle cuisine
Je hebt er misschien wel iets over voorbij zien komen in het nieuws: Paul Bocuse is overleden. De Franse kok was de grondlegger van de nouvelle cuisine, de lichtere Franse keuken. De Volkskrant legt uit waarom de man bij leven al een legendarische status bereikte in zijn eigen land en onder chef-koks in de hele wereld.

Koken met sterren
Paul Bocuse was de eerste kok die een beroemdheid werd, maar tegenwoordig is het heel normaal dat mensen van heinde en verre komen voor een bepaalde chef. De koks gaan zelfs op wereldtournee om hun kunsten in andere landen te laten zien. NRC Handelsblad sprak de Deense Kamilla Seidler toen ze afgelopen november gastchef was van restaurant Rijks. En zij is niet de enige: ook Nederlandse koks vliegen naar verre oorden om een paar dagen in een ander restaurant te werken. Wat bezielt hen?

Hoe heurt het ook al weer
Is die biefstuk nou wel of niet goed gebakken? Waaraan herken je slechte carpaccio? En wanneer is wilde zalm ook echt wilde zalm? Kok, vinoloog en historicus Hilary Akers schrijft voor het Financieele Dagblad de serie ‘Hoe word ik restaurantcriticus?’ Handig, want zo kun je de volgende keer dat je uit eten gaat eindelijk goed beoordelen of je in een goeie zaak zit. Of je slaat onze restaurantgids er even op na natuurlijk, kan ook.

Werelds eten
Op De Smaak van Stad kun je inmiddels de nodige foodguides vinden van allerlei steden, maar ga jij naar een plaats die wij nog niet bezocht hebben, dan kan Eater je misschien verder helpen. In hun ‘Guide to the Whole Entire World‘ hebben ze al hun eetgidsen op een rijtje gezet, van Europa tot Afrika, Azië, Amerika, Australië en het Midden-Oosten.