Leesvoer: Waarom één blokje kaas nooit genoeg is

Je kunt niet constant eten, dus moet je het op die andere momenten doen met het beste alternatief: lezen over eten. Dit zijn de leukste, nuttigste en meest interessante artikelen over eten en drinken die we afgelopen week tegenkwamen.

Kaas maakt alles lekkerder. Je pizza, je pasta met rode saus, je gebakken ei en je salade. En hoe meer kaas, hoe beter. Uit het vuistje, ook heerlijk. Maar waarom is het zo moeilijk om het bij één beschaafd blokje te houden? Daar blijkt een wetenschappelijke verklaring aan ten grondslag te liggen, legt Grub Street uit in de video hieronder: in kaas zit een stofje dat hetzelfde effect op je hersenen heeft als morfine en heroïne. Kaas is dus gewoon verslavend.

Recensent op dieet
Ook bij Grub Street: het zeer vermakelijke relaas van restaurantcriticus Adam Platt over zijn poging om af te vallen. Want ja, van al die bezoekjes aan de beste restaurants van New York word je niet gezonder en Platt hoopt zijn pensioen toch nog te halen. Dus gaat hij langs bij een duurbetaalde afvalconsulent, die hem op een dieet van smakeloze, vezelrijke crackers zet. Dat heeft ook zo z’n voordelen: zijn voorheen verwende smaakpapillen waarderen het restauranteten opeens een stuk meer.

De snelste rij
Welke rij in de supermarkt kun je het beste kiezen? Die met de minste mensen ligt het meest voor de hand, maar op de een of andere manier pakt die keus toch vaak verkeerd uit en sta je alsnog eindeloos te wachten. De New York Times vertelt hoe je het dan wel moet aanpakken. Kijk bijvoorbeeld liever naar wat mensen kopen: de caissière is langer bezig met drie mensen die ieder zes items afrekenen dan één iemand met 18 items.

Foodtruckdrama
Al bij foodtruckfestival Rrrollend Groningen op de Ossenmarkt geweest, dit weekend? Als je nog gaat, wees dan extra lief voor de man of vrouw die je een broodje pulled pork of versgebakken stroopwafel verkoopt. Een anonieme kok vertelt namelijk aan Munchies hoe het is om de hele zomer in een foodtruck te werken op allerlei festivals, en dat valt niet mee. De bezoekers misdragen zich nogal eens, ook hier in Stad: ,,We stonden op een festivalletje van een studentenvereniging in Groningen waar iedereen keihard aan de zuip was. Meisjes en jongens kwamen voortdurend langs de hekken aan de achterkant van onze foodtruck binnen om te kotsen en te pissen. Ik zie twee meisjes nog tegen de zijkant van onze foodtruck aan kotsen.”

Bier uit de oudheid
Bier brouwen is tegenwoordig een zeer serieuze aangelegenheid: welke hopsoort gebruik je, waar haal je je water vandaan, geeft het ene graan een beter resultaat dan het andere? Daar deden ze in 6000 voor Christus waarschijnlijk niet zo moeilijk over. Maar hoe zou het bier toen gesmaakt hebben? Onderzoekers denken dat te weten: zij deden onderzoek naar de ontwikkeling van gistsoorten door de jaren heen. Bier in de oudheid was waarschijnlijk wat zurig, concluderen ze, te vergelijken met een lambiek. Maar dan wel zonder schuimkraag, want er werd gebrouwen in open vaten en dus ontsnapte het koolzuur tijdens het gistingsproces.