Leesvoer: Waarom je geen restaurantrecensies moet lezen

Je kunt niet constant eten, dus moet je het op die andere momenten doen met het beste alternatief: lezen over eten. Dit zijn de leukste, nuttigste en meest interessante artikelen over eten en drinken die we afgelopen week tegenkwamen.

We willen je natuurlijk niet wegjagen van De Smaak van Stad, maar Serious Eats-auteur Keith Pandolfi weet behoorlijk overtuigend te beargumenteren waarom je beter geen restaurantrecensies kunt lezen. Het is tegenwoordig heel makkelijk om uit te zoeken waar je – in je eigen stad of een onbekende plaats – naartoe moet voor de beste sushi, het lekkerste ijs of meest authentieke Indiase maal. Zo weet je zeker dat je iets lekkers voorgeschoteld krijgt. Maar, betoogt Pandolfi: het is pas echt bevredigend om zelf een nieuw restaurantje te ontdekken. Gewoon ergens blind naar binnen lopen, bestellen wat je lekker of juist heel vreemd lijkt en je laten verrassen. En dat is dan ook wel weer zo.

Goed vet en fout vet
Je kunt beter bakken in olie dan in boter, hebben we de laatste jaren telkens te horen gekregen. In boter zit namelijk verzadigd vet en dat vergroot het risico op hart- en vaatziekten. Maar onverzadigde vetten zijn ook niet helemaal zonder verdenking: van sommige soorten zou je, naar het schijnt, kanker kunnen krijgen als je ze verhit. De Volkskrant legt uit welke vetten je het beste kunt kiezen voor wokken en frituren.

Voedselbank 2.0
We hebben allemaal wel eens een paprika in de koelkast liggen die dreigt te verpieteren omdat je er maar niet aan toekomt hem te gebruiken, of een restje pasta dat je na een week toch maar weggooit. Een inwoner van Washington D.C. verzon daar iets slims op: de freedge, een gemeenschappelijke koelkast waar iedereen eten in kan zetten of uit kan halen. Hij checkt de koelkast – die voor zijn huis op straat staat – dagelijks zodat het geen verzamelplaats wordt van eten dat over datum is. Leuk ideetje voor Groningen?

Less is more
Eigenlijk wisten we het al, maar nu heeft een Groningse professor het bewezen: light producten lossen overgewicht niet op. Mensen gaan namelijk meer eten van de light-versie. Dat dit op korte termijn zo werkt was al bekend, maar mensen blijken dat gedrag vol te houden, terwijl ze daarnaast ook nog eens ‘zondigen’ en de normale versie van het product weer gaan eten. Dagblad van het Noorden licht het onderzoek toe.

Doe meer met kikkererwten
2016 is het jaar van de peulvrucht, heeft de VN bepaald, en dus heeft de kikkererwt sowieso al het tij mee. Maar een toevallige ontdekking kan er wel eens voor zorgen dat blikjes kikkererwten straks helemaal snel de supermarkt uitvliegen: met het water uit de blikjes blijk je namelijk slagroom en stijfgeklopt eiwit te kunnen vervangen. Handig voor veganisten en voor wie wat minder dierlijke vetten binnen wil krijgen. In het water zit zetmeel en proteïnen en dat zorgt ervoor dat je het tot een stevige substantie kunt kloppen. Voortaan niet meer door de gootsteen gieten, dus.