Lunchrecensie: De Herbivoor

Samengevat
Sfeer
7
Eten
6
Bediening
7
Prijs-kwaliteit
6
6.5

Uit eten gaan in Groningen is voor veganisten de afgelopen jaren een stukje makkelijker geworden. Dat is onder meer te danken aan de komst van De Herbivoor, die een plantaardige lunch serveert. Wij schoven aan.

Sfeer

De Herbivoor is een lang, smal zaakje. Links staat een toonbank met vitrine, rechts een rij tafeltjes. Dat zijn de blikvangers: dwarsdoorsneden van een boomstam op een zwartmetalen poot. Ook de lange bank aan de rechterzijde is van een boomstam gemaakt, de vloer en toonbank zijn van hout en zelfs het systeemplafond. Toch voelt het niet als een overkill, vermoedelijk omdat het allemaal licht hout is. Hangplanten en origamilampjes kleden de ruimte gezellig aan.

Eten

Tafelgenoot, vegetariër, wordt helemaal vrolijk bij aanblik van de menukaart. ,,Wat een luxeprobleem, ik weet gewoon niet wat ik moet nemen!” Waar je doorgaans als vleesvermijder beperkt bent tot twee opties en een veganist helemaal pech heeft gehad, kun je bij De Herbivoor kiezen uit tien plantaardige lunchgerechten. En dan zijn de vier salades – avocado, aardappel, vegaburger en pompoen (niet echt een seizoensgroente in juni) – ook nog eens glutenvrij, mocht dat je ding zijn.

Wij omhelzen de gluten en gaan voor respectievelijk de Herbivoorburger en een speltwrap met groenten en mini-vegaburgertjes. Ze kosten allebei een redelijk prijzige 9,95 euro, voor een salade ben je rond de 12 euro kwijt. Het is even wachten, maar dan komen er ook twee fleurige borden eten op tafel. We zien sla, we zien roma-tomaatjes, we zien watermeloen, we zien zwarte bonen. ‘Eet mij, ik ben gezond’, roepen ze.

Mijn speltwrap blijkt een pannenkoek te zijn, gevuld met sla, kiemen, linzen, tomaat en komkommer, plus kleine vegaburgertjes van aardappel en koriander. Die zijn redelijk pittig, maar het zijn er te weinig ten opzichte van de groente, waardoor het alsnog een vrij saaie hap wordt. Datzelfde probleem heeft de Herbivoorburger, geserveerd op een dikke snee bruin desembrood met dezelfde slamix erop. De burger van zoete aardappel en mungbonen is goed op smaak gebracht en tafelgenoot is er erg over te spreken, maar eigenlijk had ze hem liever gehad zonder het brood en de flinke berg salade, die te weinig toevoegen. Dat probleem was misschien al minder geweest als de limoen-tahinsaus als dressing op de sla was gebruikt, in plaats van op de burger.

Wat opvalt, bij nadere bestudering van het lunchmenu: we zien dezelfde ingrediënten telkens terugkomen: tomaat, komkommer, sla, linzen, vegaburgers, zaden. En dat is best jammer, want ook voor de veganist zijn er veel meer opties. Denk alleen al aan al die vele soorten groenten, van paprika tot venkel en rodekool, aan verschillende noten, aan tofu, tempeh en seitan: dan is het aanbod bij De Herbivoor toch wat eentonig.

Bediening

We worden vriendelijk ontvangen en de serveerster komt regelmatig langs om ons van nieuwe drankjes te voorzien: prima dus. Wat wel opvalt: de thee die we bestellen wordt zonder suiker gebracht. Zou dat bij de filosofie van De Herbivoor horen? Ik drink mijn thee toch graag gezoet en dat kan, blijkt: ik krijg een potje kokosbloesemsuiker.

Kans op een tweede bezoek

Het is een leuk zaakje zo aan het Zuiderdiep, maar voor de lunch zou dit niet mijn eerste keus zijn. Dat is deels persoonlijk: ik hou nu eenmaal van uitgesproken smaken, niet van sla en komkommer zonder dressing. Maar ik vind het eten bij De Herbivoor ook behoorlijk duur voor wat je krijgt, zelfs als je in aanmerking neemt dat het biologische ingrediënten zijn. En voor een zuinige Nederlander is dat misschien nog wel het grootste minpunt.

 

PRAKTISCHE INFO

Gedempte Zuiderdiep 59
www.deherbivoor.nl
Prijs lunch: €9,50 – €12,50