5 x net even anders lunchen in Groningen

Een broodje zalm, geitenkaas of gezond kun je overal krijgen, en er zijn genoeg zaken in Groningen die daar een heerlijk maal van weten te maken. Maar bij deze tentjes kun je terecht voor een iets minder alledaagse lunch.

De Oude Gasfabriek

Waar eerst Oberland zat, is nu De Oude Gasfabriek geopend. De Duitse keuken maakte plaats voor een meer Mediterraan menu met als signature dish voor de lunch een pannetje shakshuka (foto hierboven), een stoofgerecht met tomaat en ei uit Noord-Afrika. Laat het naar smaak bereiden met Turkse worst, feta of gegrilde groenten en sop het op met brood en salade. Voor wie erg hongerig is staat er verder een meergangenlunch op het menu met soep, salade en sandwiches, of houd het simpel met een broodje falafel. Gerechten kunnen ook veganistisch bereid worden: we proefden hier een verrassend lekkere aioli op sojabasis. Langestraat 66

Wadapartja

Wadapartja krijgt de prijs voor het meest afwisselende lunchmenu: hier eet je bijvoorbeeld een broodje gegrilde groenten met baba ganoush of eentje met kip tandoori; een vegaburger van feta, bonen en cashewnoten of een Hawaiiaanse poké bowl, een kom vol gemarineerde rauwe zalm met komkommer, sla en noten. En mooi meegenomen: als je geen tijd hebt om te gaan zitten en je komt je lunch afhalen, krijg je 15 procent korting. Gedempte Zuiderdiep 39-41

XO

De bekende broodjes gezond, tonijn en geitenkaas staan ook op het menu bij XO, maar voor wie iets avontuurlijker is ingesteld valt er ook genoeg te kiezen: fijngesneden steak met paprikacrème en cajunmayonaise op meergranenbrood, bijvoorbeeld, een gegrild broodje tallegio met hummus en kastanjechampignons of een clubsandwich met pompoen, geitenkaas en hazelnootpesto. Folkingestraat 13

Grand Café Prinsenhof

Wil je lunchen op stand, ga dan eens langs bij Grand Café Prinsenhof. Niet alleen het gebouw en de rustige locatie in hartje binnenstad zijn fraai, maar de menukaart is ook nog eens zeer geschikt voor wie van het goede leven houdt. Kies bijvoorbeeld voor kaviaar op toast, een halve kreeft of een portie waddenoesters. Voor wie niet zo van dingen uit de zee houdt: salade met gekonfijte eendenbout, eieren Florentine of een broodje Reuben met pastrami, zuurkool en Parmezaanse kaas. Martinikerkhof 23  

Het Concerthuis

De dagkaart van Het Concerthuis is weliswaar ingedeeld op ontbijt, lunch en zoet, maar je kunt ook ’s middags nog aan het ontbijt of ’s ochtends al voor een lunchgerecht gaan. Dus wie rond half een trek heeft in wentelteefjes met kaneelsuiker: go for it. Of neem een tortilla met zoete aardappel, feta en doperwten; een rodekoolsalade met blauwe kaas en hazelnoten of een sandwich met gedroogd rundvlees en roomkaas. Het Concerthuis werkt volgens het concept van foodsharing, maar je kunt je lunch natuurlijk ook lekker voor jezelf houden. Poelestraat 30