We kennen allemaal wel iemand – misschien ben je het zelf wel – die in restaurants eindeloos naar de menukaart blijft staren. Die eerst de tafel rondgaat om te vragen wat de rest neemt en daarna pas zelf besluit. Iemand die alles even lekker vindt klinken. Kortom, iemand die moeilijk kan kiezen.

Gelukkig zijn er in Groningen genoeg restaurants te vinden die daar op inspelen en waar je je niet hoeft te beperken tot één hoofdgerecht. We zetten er vijf op een rij waar ze niet raar opkijken als je de halve menukaart bestelt. De enige keus die je nog moet maken: naar welke zaak ga je toe?

 

Het Concerthuis

Bij het Concerthuis doen ze aan foodsharing, en ook nog de hele dag door. Je kunt dus van ’s ochtends tot ’s avonds van dezelfde lange lijst gerechtjes kiezen. Zoals ze zelf zeggen: je kunt bij het Concerthuis wakker worden met koffie en pizza en vlak voor het slapengaan een speciaalbiertje met taart eten. Ook fijn: er staan heel diverse – en vaak originele – gerechten op de kaart, dus er zit altijd wel wat van je gading tussen. Vergeet ook de brakke brunch niet, voor als je zo brak bent dat nadenken überhaupt geen optie is en je gewoon alles van het ontbijtbuffet naar binnen wil werken. Poelestraat 30

Wadapartja

Hipster op z’n Gronings, dat vind je bij Wadapartja. Dat merk je aan de inrichting en het assortiment van het bijbehorende winkeltje, maar ook zeker aan de menukaart met z’n creatieve namen voor gerechten. De kaart is niet per se ingericht op het samenstellen van een tafel vol eten, maar het onderdeel ‘veur bie de borrel/veurafjes’ nodigt daar wel heel erg toe uit. Zo bestelde ik laatst samen met mijn tafelgenoot de nachos megaf*ckingsh*tloaded (met heel veel toppings dus), de snaaipompoen (pompoen uit de oven met truffelmayo) en de holy cow (naanbroodjes met pulled pork). Zo aten we allebei drie verschillende gerechten en gingen we met een goed gevulde, tevreden buik weer weg. Gedempte Zuiderdiep 39-41

DOT

De menukaart bij DOT kan wat verwarring oproepen: zijn de gerechten nou wel of niet bedoeld om te delen? Waar dat bij het Concerthuis duidelijk op de kaart staat, ontbreekt de uitleg hier. Waar het op neerkomt is dat je een aantal gerechten (zoals de dagspecials) per persoon kunt bestellen, de kleinere gerechten deel je met de tafel. Dat is leuk, want bijvoorbeeld een vrijdagmiddagborrel zoals ze die bij DOT organiseren is wat ons betreft pas echt geslaagd als de tafel vol staat met bier én eten. Vrydemalaan 2

The Pool

,,How come food always looks better on the other plate?”, vragen de makers van de menukaart van The Pool zich af. Met hun menu vol kleine gerechten hebben ze daar een oplossing voor gevonden. Als het bord aan de andere kant van de tafel er beter uitziet dan het bord in jouw hoek, kun je daar gewoon wat van eten. Het eten komt uit alle windstreken en varieert van kaasfondue tot gado gado en roti. Ook leuk: ongeveer de helft van de gerechtjes is vegetarisch. Boterdiep 9

El Santo

Het nieuwste restaurant in dit lijstje. Bijna alle gerechten die je bij El Santo bestelt zijn klein en geschikt om te delen. Je maakt eerst samen een keuze van de lijst voorgerechten (nachos, quesadillas, tostadas en specials). Vervolgens kies je de hoofdgerechten en wat mij betreft zijn de soft tacos de enige juiste optie. Die worden op een grote schaal geserveerd en iedereen aan tafel krijgt een klein bordje, zodat je makkelijk kunt delen. Ben je met z’n tweeën, bestel ze dan allemaal en deel ze vervolgens door de helft, zodat je  alle taco’s kunt proberen. Vergeet ook de Mexicaanse patat met kaas en jalapeño’s niet. Oosterstraat 30

Nog meer keuze

Zeg ‘een tafel vol eten’ en je denkt natuurlijk aan tapas, mezze en sushi. Eerder maakten we al een lijstje voor je van fijne restaurants in Groningen die hierin gespecialiseerd zijn. Lees dat hier terug!