De hele dag onder de pannen bij Feliz Fine Food

Feliz Fine Food in de Brugstraat opent op 1 juni zijn deuren. Wij namen alvast een kijkje toen er nog druk verbouwd werd en spraken met Niko, Fons en Jeroen Papadopoulos over hun plannen.

Om 11 uur koffie met gebak, om 13 uur een broodje, om 16 uur een ijsje, om 19 uur diner en om 22 uur borrelen. Nu moet je daarvoor nog van de ene horecazaak naar de andere, maar als het aan de familie Papadopoulos ligt keer je vanaf donderdag 4 juni op al die momenten steeds weer terug naar Feliz Fine Food. Of je blijft natuurlijk de hele dag hangen, dat kan ook.

,,Het viel ons op dat het aanbod van eten en drinken in Groningen zo versplinterd is”, vertelt vader Niko Papadopoulos. ,,Wij bieden een totaalconcept.” Papadopoulos is al jaren horecaondernemer, maar het idee om een familiebedrijf te beginnen kwam van zijn zoons Fons en Jeroen. Het oorspronkelijke idee van een broodjeszaak werd al gauw ingeruild voor een plek waar je de hele dag door terecht kunt.

Het monumentale pand in de Brugstraat leent zich daar uitstekend voor, leggen ze uit. Ze hebben de langgerekte ruimte ingedeeld in drie delen, met elk zijn eigen sfeer. Voorin is de ’to go’-hoek, waar je huisgemaakt ijs, milkshakes, smoothies en sapjes kunt halen. Daarachter is het lunchgedeelte en helemaal achterin kun je knus dineren – er is plek voor zo’n 40 eters – en loungen. En wil het weer wat meewerken, dan kun je terecht in de binnentuin voor wijn of cocktails – ook ’s middags al – met fingerfood.

Maar Feliz Fine Food wil niet alleen onderscheidend zijn door het ‘alles onder één dak’-concept. Ook wat er op de menukaart staat is bijzonder, stellen de mannen. ,,Alles eerlijk en vers”, vat Niko het samen. Het rundvlees komt bijvoorbeeld van de Gasconne-koe, een ras afkomstig uit de Pyreneeën dat minimaal zes jaar de tijd krijgt om volwassen te worden. Daardoor is het vlees smaakvoller dan dat van reguliere koeien, die na twee of drie jaar al geslacht worden, vertelt hij. De dieren worden ook niet met antibiotica behandeld. ,,Wat goed is geweest voor het beest, is ook goed voor de innerlijke mens”, vindt Papadopoulos senior.

Op de kaart vind je verder Baambrugs varken en oesters, maar Feliz Fine Food zorgt ook voor wie niet zo van vlees of vis houdt, belooft hij. ,,Vegetarisch eten is vaak nogal een ondergeschoven kindje. Bij ons staan er altijd drie gerechten zonder vlees op de kaart, en dan niet zo’n saaie groentequiche. En onze chefkok kan op verzoek ook heel goed veganistisch koken.”

De nadruk op ‘het betere eten’ betekent wel dat je hier voor een diner iets duurder uit bent dan in Groningen de norm is. ,,Groningen telt natuurlijk een grote studentenpopulatie, dus veel restaurants zijn daar ook op gericht, met dagschotels voor een tientje. Maar het soort ingrediënten dat wij gebruiken kost nou eenmaal wat meer”, legt Fons uit.

In Groningen zijn de nieuwe horecazaken de laatste twee jaar als paddenstoelen uit de grond geschoten. Is er plek over voor nóg een lunchcafé, nóg een restaurant? ,,De markt was inderdaad een tijdje overvoerd”, geeft Jeroen toe. ,,Maar dat heeft zich volgens mij weer hersteld. En wij richten ons ook op een andere doelgroep dan studenten, en voor die mensen is er nog helemaal niet zo veel.”

Feliz Fine Food vind je in de Brugstraat op nummer 13.