Koffie drinken en de koers kijken bij Spaak

Koffietentjes genoeg in Groningen, maar volgens Henrieke Wijnsma kan er nog best eentje bij. Wel een die zich onderscheidt van de rest: Spaak is koffiebar en fietsenhandel in één.

,,Hier bij het grote raam komt een zithoek, achterin staan de fietsen en de kleding uitgestald en beneden komt de werkplaats. Daar kun je je racefiets laten repareren, maar je kunt het ook zelf doen.” Trots loopt Henrieke Wijnsma door het voormalige pand van wijnhandel Jos Beeres in de Oude Boteringestraat. Nu nog een kaalgestripte bouwplaats, maar over een paar weken – op 6 mei om precies te zijn – moet het allemaal af zijn. Dan gaan de deuren open van Spaak, een fietsenhandel annex koffiebar. ,,Wel snel ja, maar we het voorjaar is een goed moment. Dan begint het wielerseizoen.”

Het concept komt uit Italië, vertelt Wijnsma, waar mensen eerst even samen koffiedrinken voor ze gaan wielrennen. ,,En dat sloeg in Engeland ook aan. Daar heeft bijna elke stad nu wel zo’n wielercafé.” Spaak moet de plek worden waar wielrenners elkaar ontmoeten, waar ze komen uithijgen, waar ze hun fiets en andere benodigdheden kopen en waar ze samen naar de Tour de France en de Ronde van Vlaanderen kijken. ,,Ook mensen die niet per se iets met wielrennen hebben zijn welkom, al hopen we ze natuurlijk wel een beetje te besmetten”, lacht Wijnsma.

Zelf doet de 27-jarige pas sinds een jaar of drie aan wielrennen. Vrij laat begonnen dus, ,,maar ik ben er helemaal verslingerd aan geraakt.” Daar wilde ze meer mee doen. Wijnsma, Friezin van geboorte, hielp van jongs af aan mee op de boerderij van haar ouders. ,,Dan merk je later toch dat je uit een ondernemersgezin komt.”

Tijdens een startersworkshop op inspiratiefestival Let’s Gro, twee jaar geleden, kwam ze in contact met Rik Sijm van Buro Bries, het Groningse coachingsbureau voor ondernemers. Hij is ook wielerfanaat en samen vormden ze het plan om een wielercafé te openen. ,,Maar ik had een behoorlijk zware baan in de psychiatrie, waardoor het me niet lukte om daar ruimte voor te maken.” Ze verruilde de gezondheidszorg voor een baan bij de gemeente, waar ze net vorige week afscheid heeft genomen. De komende weken staan helemaal in het teken van het op tijd openen van Spaak. Wijnsma staat straks in de zaak, Sijm is van de strategie.

Spaak is een prima aanvulling op de bestaande koffietentjes in Groningen, denkt Wijnsma

Om zich te onderscheiden van de bestaande fietsenhandels gaat Spaak bijzondere merken verkopen, vertelt Wijnsma. ,,Basso Bikes is een Italiaans familiebedrijf dat zijn frames nog in eigen land laat maken, dat is echt uniek. En de fietsen van het Belgische Ridley Bikes kun je zelf customizen. Er gaan steeds meer vrouwen fietsen, maar het is nog altijd een mannenwereld. Als die fietsen voor vrouwen maken, is de gedachte: dan maar roze. Bij Ridley kies je zelf wat je wilt.”

Maar het bakkie pleur is bij Spaak geen bijzaak, belooft ze. ,,We werken samen met Het Koffiestation hier uit de stad. Goede koffie met een verhaal.” Eten kun je er ook: zoetigheid en een lichte lunch. ,,Daarvoor willen we ook zoveel mogelijk samenwerken met lokale leveranciers.”

Groningen is natuurlijk al vergeven van de koffietentjes, weet ook Wijnsma. Maar Spaak kan er nog prima bij, denkt ze. ,,Omdat we iets bijzonders bieden. En we zitten op een goede locatie: aan de Diepenring, dus makkelijk te bereiken op de fiets. Dichtbij de parkeergarage aan de Ossenmarkt ook, want we verwachten dat er ook mensen van verder weg komen voor de merken die we gaan verkopen. En niet in de drukke Oude Kijk, waar de meeste andere koffiezaken zitten.”

Spaak gaat ook activiteiten rond het wielrennen organiseren. Volgende week zondag, 24 april, is de eerste: het mede door Wijnsma opgezette Women on Wheels, een wielerevenement met workshops, clinics en een toertocht.