YFM wijst de weg naar duurzaam eten

De Groningse afdeling van de Youth Food Movement vierde dinsdag feest. Na precies twee jaar is de beweging een vereniging geworden. Actieve leden moeten de club naar een hoger plan tillen.

Op tafel staat taart; papieren bekertjes worden volgeschonken met wijn en limonade. YFM Groningen bestaat twee jaar en viert dat met een ledenwerfborrel in het onderkomen van Toentje, het sociale moestuinierproject aan de Paradijsvogelstraat. De opkomst is bescheiden, maar het driekoppige bestuur hoopt dat er mensen tussen zitten die een actieve rol willen gaan spelen bij de kersverse vereniging. Een beetje hulp kunnen ze wel gebruiken: ze hebben heel wat plannen voor het komende jaar.

Bestuursleden Tamara, Helinja en Hanneke en oud-bestuurslid Wilbert van de Kamp op de poster voor het Food Film Festival.

De Youth Food Movement is een Nederlandse jongerenbeweging – voortgekomen uit het internationale Slow Food Youth Network – die zich inzet voor een eerlijker en gezonder voedselsysteem. Eten moet lekker zijn, maar ook duurzaam, is de filosofie, en de producent moet een redelijk bedrag krijgen voor wat hij levert.

Vijf jaar na de oprichting was de beweging ,,nogal een Amsterdams gebeuren”, volgens het Groningse bestuurslid Hanneke Lestestuiver. ,,Maar mensen kwamen uit het hele land naar de activiteiten toe. Dus toen ontstond het idee om regionale afdelingen op te richten.” Een Gronings bestuur was al gauw gevonden. ,,Onze eerste activiteit was een blinde proeverij: wat vinden we lekkerder, slow food of supermarktproducten? Daar kwamen meteen zestig mensen op af. Toen hadden we wel door: hier is behoefte aan.”

YFM op excursie bij een biologische varkensboer.
YFM op excursie bij een biologische varkensboer.

De afgelopen twee jaar zette het bestuur – naast Lestestuiver bestaat dat momenteel uit Helinja Ruiter en Tamara de Zeeuw – al heel wat activiteiten op poten. Het evenement Damn Food Waste bijvoorbeeld, een lunch voor 1500 man gemaakt van eten dat anders in de groencontainer was beland. Tijdens het Let’s Gro-festival afgelopen november organiseerden ze debatten, lezingen en proeverijen over duurzaam eten, nadat ze in oktober al een tweedaags ‘Vistival’ hadden verzorgd over de visserij in het Noorden. Excursies waren er ook: ze namen een kijkje bij een varkensboer, gingen wildplukken en leerden bij slagerij De Groene Weg hoe worst wordt gemaakt. ,,We proberen in al onze activiteiten diepgang aan te brengen”, zegt Lestestuiver. ,,Het is nooit alleen maar gezellig borrelen.”

Het eerstvolgende evenement is het Food Film Festival op 5 juni. Normaal gesproken is dat in Amsterdam, maar vanwege het vijfjarig jubileum gaat het op reis langs een aantal steden. YFM Groningen ontvangt het festival als eerste.

Maar het bestuur wil meer doen dan activiteiten organiseren: ,,We willen een vraagbaak zijn. Afstudeerders komen nu bijvoorbeeld al naar ons toe voor informatie. Die helpen we op weg. En we proberen mensen die zelf evenementen willen organiseren te steunen met onze kennis.” Daar komen de drie nu nauwelijks aan toe, vandaar dat ze hun hoop gevestigd hebben op nieuwe leden die hen kunnen bijstaan.

Een wildpluk-wandeling georganiseerd door YFM.

YFM Groningen heeft een missie, maar je zult het bestuur niet snel op een zeepkist de waarheid over ‘goed eten’ horen verkondigen. ,,Het debat over duurzaam eten is enorm gepolariseerd: dit is goed en dat is fout. Wij proberen genuanceerd te zijn”, legt Lestestuiver uit. ,,We vertellen hoe we dingen graag zouden zien, maar sluiten onze ogen niet voor de realiteit.” Neem kleinschalig boeren, zegt ze, een stokpaardje van de slow food-beweging. Dat heeft een belangrijk nadeel: de productie ligt laag. En de wereldbevolking moet wel gevoed worden, dat snapt YFM ook. ,,Maar het huidige voedselsysteem is ook niet vol te houden. Landbouwgrond raakt uitgeput, de zeeën worden leeggevist.”

Krijgt YFM in Groningen veel gehoor? Lestestuiver: ,,Absoluut. Je merkt dat veel meer mensen bezig zijn met voedsel: waar het vandaan komt, wat het met je doet. En er zijn ook enorm veel nieuwe winkels en horecazaken opgedoken in de stad waar je terecht kunt voor lokaal en biologisch eten. Die initiatieven proberen wij te steunen. Er zijn genoeg mensen die graag direct lokale producten willen kopen, maar die niet weten waar je ze kunt vinden. Wij wijzen ze de weg.”