Cityguide: foodie-hotspots in Porto

Porto is niet alleen een gezellige, compacte en mooie stad, maar ook een grote favoriet onder mensen die van eten houden. Door de hele stad zie je talloze bakkerijtjes die altijd gezellig vol zitten, in het water liggen vissersbootjes klaar om verse vis voor de restaurants in de stad te vangen en de vaten port zijn niet aan te slepen. De Smaak van Stad ging erheen en probeerde gerechten en restaurants uit die je in Groningen niet ziet.

De francesinha

De francesinha is een specialiteit uit Porto. Je kunt het ook in bijvoorbeeld Lissabon halen, maar in Porto zijn ze het lekkerst, zegt men. Je ziet ze dan ook overal op het menu staan – van het café om de hoek tot een restaurantje weggestopt in een klein straatje waar was tussen de huizen hangt te drogen. Wat het is? Drie soorten vlees (vaak steak, ham en worst) op elkaar gestapeld met brood en ingepakt in gesmolten kaas en een gebakken ei. Daaroverheen wordt de speciale francesinhasaus gegoten en vaak wordt het geserveerd met patat.

Het ziet er eigenlijk niet uit en ik associeer een gerecht zoals dit niet met een mediterraans land als Portugal, maar het is verrassend lekker. Je mag het niet overslaan als je in Porto bent, proberen dus! Wij aten de onze bij Café Santiago, omdat we op meerdere plekken hadden gelezen dat de francesinha hier heel goed is. En dat klopt. Het was er druk en de keuken werkte als een goed geoliede machine: het was wel duidelijk wat hier de specialiteit is.

Broodje vlees bij Casa Guedes

Als je nog nooit van Casa Guedes hebt gehoord, zou je er zo aan voorbij lopen, al zou je aandacht wel worden getrokken door de rij voor de deur. Het ziet er wat verweerd uit, maar dat is onderdeel van de charme. Van buiten zie je niet dat ze hier de meest geweldige broodjes lang geroosterd varkensvlees verkopen. Maar ga naar binnen, bestel zo’n broodje en ga aan de bar zitten terwijl je kijkt hoe de kok recht voor je neus de broodjes klaarmaakt. Er zijn verschillende versies: met alleen varkensvlees, met varkensvlees en kaas, met varkensvlees en rauwe ham en meer. Wij hadden één met kaas en één zonder. Hoewel ze beide lekker waren, raad ik toch de meest simpele met alleen vlees aan. Na een paar happen vond ik de kaas wat te zout worden, terwijl het broodje met alleen vlees perfect was.

Ontbijt bij één van de vele bakkerijtjes

Overal in Porto zie je een bepaald soort bakkerijtjes waar belegde broodjes, losse broodjes en heel veel zoetigheden wordt verkocht. De bakkerijtjes zijn goedkoop en je krijgt er het gevoel dat je omringd wordt door locals. Wij gingen bijvoorbeeld naar Pao Fofo voor ontbijt op onze eerste ochtend. Je kunt hier ook de beroemde pasteis de belém halen. Dat is een soort cakeje met een gele room-achtige vulling en zeker ook iets wat je niet mag overslaan in deze stad.

Authentiek Portugees bij Raiz

Bij Raiz serveren ze authentieke Portugese gerechten en daar zijn ze goed in. Wij bestelden verschillende voorgerechten of ‘snacks’, zoals ze op de Engelse kaart stonden, zodat we van veel konden proeven. Over de hoofdgerechten kan ik dus weinig zeggen, maar ik kan zo’n tafel vol eten bij Raiz zeker aanraden. Ook dronk ik hier mijn eerste port in Porto. Volgens mij was dit diner bij Raiz op onze eerste avond een goede manier om meteen diep in de Portugese culinaire cultuur te duiken.

Wijn en tapas bij The Wine Box

Een hipper restaurant dan de café’s en restaurants hierboven, maar ook dat is leuk voor de afwisseling. Ze hebben bij The Wine Box een enorm aanbod aan wijn en er loopt iemand rond met als enige functie om mensen te helpen om er een te kiezen. Je krijgt een iPad waarop je het menu kunt bekijken en zelf kunt selecteren wat je wil hebben. Vervolgens wordt daarnaar gekeken en wordt er een bijpassende wijn voor je uitgekozen, die je natuurlijk ook nog even proeft om hem goed te keuren.

Ook het menu is uitgebreid, met voornamelijk tapas. Het kostte wat tijd om het helemaal door te spitten en een keuze te maken, maar dan heb je ook wat. Je wordt hier echt in de watten gelegd en de serveersters hebben heel veel aandacht voor je. Kijk wel uit: reserveren is nodig (in elk geval in het weekend). Wij zaten bij de deur en zagen heel veel mensen teleurgesteld weer vertrekken. Dat gebeurde ons ook op zaterdag, dus toen reserveerden we meteen voor zondag.

Eclairs bij Leitaria Da Quinta Do Paco

Hoe het zo gekomen is, weet ik niet – eclairs zijn immers op en top Frans – maar op heel veel plekken in Porto kun je ook eclairs halen. Bij Leitaria Da Quinta Do Paco haal je volgens sommigen de beste. Wij liepen hier bij toeval langs en zagen een menukaart met heel veel soorten. Omdat ik fan ben van Frankrijk en dus van eclairs, moesten we dit toch even proberen. Later kwamen er erachter dat dit zaakje op veel websites wordt getipt.

Doe een portproeverij

De andere kant van de rivier lijkt helemaal volgebouwd met portbrouwerijen. Daar kun je naar binnen voor rondleidingen en proeverijen. Ik heb dat zelf niet gedaan, maar ik kan me wel voorstellen dat dat heel leuk is. Port is toch wat Porto zo beroemd maakt.

Wij waren nog graag naar Camafeu, Jimão Tapas e Vinhos en Taberna Dos Mercadores gegaan en hebben dan ook bij alle drie de restaurants voor de deur gestaan. Helaas waren ze allemaal volgeboekt. Ik zou zeggen: reserveer vooral bij Camafeu, want daar heb ik alleen maar hele goede verhalen over gehoord. Als ik nog eens naar Porto ga, ga ik ze ook bellen.