5 gerechten voor je eigen bierdiner

Voorafgaand aan het jaarlijkse Bierfestival in de Martinikerk is donderdagavond het grootste bierdiner ter wereld, bestaande uit zeven bier-spijsgangen. Helaas is het al uitverkocht, maar niet getreurd: wij speurden het internet af naar bier-spijscombinaties om thuis te proberen. Soms gaat het bier in de maaltijd, soms staat het ernaast.

Kaas en kip

Bockbier schijnt beste vriendjes te zijn met gruyère, emmentaler en Zwitserse kazen (kortom, de flinke smelters). Daarnaast is het een fijn biertje voor de carnivoren onder ons, want het moet verrukkelijk zijn met jerk chicken, rundvlees en worst.

Eentje bij de lunch

sandwich

Af en toe mag het best, op een minder drukke werkdag of een zonnige middag in het weekend: een drankje bij de lunch. Deze sandwiches met gegrilde aubergine en Parmezaanse kaas smaken nog beter met een glas Guinness. En do as the Irish do, bij Guinness moet je natuurlijk direct aan de pint.

Amstelsoep

Toegegeven, dit klinkt bijzonder, en het is inderdaad niets meer en niets minder dan een soep met maar liefst twee flesjes Amstel Premium Pilsener erin verwerkt. Verder boter, suiker, tijm, uien gruyère en niet veel meer. Uiensoep met bier. Wij zeggen: probeer het uit, en wij zijn niet aansprakelijk voor enige ontevredenheid.

Foei! Of toch niet?

vis

Witvis wordt in een restaurant geserveerd met een eveneens witte wijn: een rode wijn erbij bestellen is een schande. In bierland kan vis echter worden gecombineerd met een tripel, een van de zwaardere biervarianten. Wij vonden namelijk een recept voor heilbotfilet met bleekselderij, kerstomaatjes en een Westmalle Trappist Tripel.

Beer-amisu

Gezien in het eerste seizoen van Masterchef Australia en nooit meer vergeten: een deelnemer die een tiramisu maakte met bier. Hij verving de traditionele koffie voor een stevige Young’s Double Chocolate Stout, eigenlijk een soort dessertbier, en gaf zodoende een spannende twist aan een Italiaanse klassieker.

Het Bierfestival is op vrijdag 8 en zaterdag 9 april in de Martinikerk. Op het programma staan onder meer proeverijen, masterclasses en een bier-spijswedstrijd.