Leesvoer: Groningen heeft te veel restaurants en te weinig koks

Je kunt niet constant eten, dus moet je het op die andere momenten doen met het beste alternatief: lezen over eten. Dit zijn de leukste, nuttigste en meest interessante artikelen over eten en drinken die we afgelopen tijd tegenkwamen.

Happy Italy opende onlangs na maanden uitstel zijn deuren in de Oosterstraat en blijkbaar keken Stadjers reikhalzend uit naar de komst van het ‘fast pasta’-restaurant, want sindsdien staan er ’s avonds regelmatig rijen voor de deur. De 320 stoelen tellende vestiging blijft daarom niet lang de enige in Groningen, als het aan de landelijke keten ligt. In Dagblad van het Noorden  vertelt Irene van der Velde, voorzitter van de afdeling Groningen-stad van Koninklijke Horeca Nederland, dat de lokale horeca zich zorgen begint te maken. De snelle groei van het aantal horecazaken in het algemeen en pastareuzen in het bijzonder: dat gaat een keertje fout.

Te weinig koks in de keuken
Nog meer lokaal horecanieuws: restaurants in Stad hebben grote moeite om koks te vinden, schrijft RTV Noord. Het is hard werken voor weinig geld en je sociale leven schiet er vaak bij in, en daar moet je maar net zin in hebben. Ondertussen wordt de vraag naar horecapersoneel juist steeds groter. De oplossing, volgens uitzendbureau MF Horeca: betere arbeidsvoorwaarden. Al kiezen sommige restauranteigenaars liever voor een alternatief concept waarbij je minder koks nodig hebt, merkt het uitzendbureau. Verwacht in de toekomst dus meer tapaszaken.

Op expeditie naar Kopenhagen
Een eetgelegenheid van een iets ander niveau dan je in Groningen vindt is Noma, meermaals tot beste restaurant van de wereld gekozen. Vorig jaar sloot eigenaar René  Redzepi de deuren, om een paar maanden geleden te heropenen op een nieuwe locatie in Kopenhagen. Scheidend restaurantrecensent Mac van Dinther van de Volkskrant – Hiske Versprille van Het Parool volgt hem vanaf de zomer op – wist een tafeltje te veroveren en schreef zowel een recensie – zonder cijfers dit keer – als een reportage over zijn bezoek.

Herrie in de tent
Redacteur Carleen de Jong schreef deze week voor De Smaak van Stad over herrie in restaurants, maar het probleem beperkt zich natuurlijk niet tot Groningen. Opiniesite Vox wijdde toevallig ook een artikel aan het geluidsprobleem in de horeca, dat de afgelopen jaren erger lijkt te zijn geworden. Een paar van de oorzaken: het is hip geworden om harde muziek te draaien in restaurants en de interieurtrend schrijft veel harde materialen voor. En oh ja, het is nogal duur om wand- en plafondbekleding aan te brengen die zowel dempend werkt als mooi is. Tot zover vrij universele kwesties, maar in Amerika blijken ze nog met een extra probleem te zitten: Amerikanen zijn gewoon heel erg luid. En ja, daar doe je niet zoveel aan.

Snacken op een begrafenis
Online magazine Slate begrijpt hoe belangrijk snacken is voor de gemiddelde mens en vult in de maand april een ‘pop up blog’ met artikelen over het onderwerp. Het begrip ‘snacken’ wordt overigens vrij breed opgevat: zo wordt er onderzocht wat mensen in verschillende culturen eten op begrafenissen en waarom. In de Joodse traditie mogen nabestaanden bijvoorbeeld geen maaltijden bereiden en dus komen de mensen uit hun omgeving eten brengen. Filipijnse begrafenisbezoekers mogen juist geen restjes eten mee naar huis nemen uit respect voor de doden. Die volgen je anders boos mee naar huis. De hele reeks verhalen vind je hier.