Impressie van de Groningse foodhal in Merckt.

Leesvoer: de donkere kant van de foodhal

Je kunt niet constant eten, dus moet je het op die andere momenten doen met het beste alternatief: lezen over eten. Dit zijn de leukste, nuttigste en meest interessante artikelen over eten en drinken die we afgelopen tijd tegenkwamen.

Het nieuws dat Groningen zijn eigen foodhal krijgt zorgde in Stad voor opgetogen reacties. We zien onszelf al langs de kraampjes struinen en aanschuiven bij een hippe oyster bar of tapastent. Maar voor de ondernemers die er een zaak uitbaten heeft de foodhal nogal eens een donkere kant. In Rotterdam klagen ze over bezoekers die kijken maar niet kopen en ook in de VS vallen de inkomsten vaak tegen, schrijft The New Yorker. Het blad onderzoekt wat daarvan de oorzaak is en wat dan wel werkt.

Fastfood verovert Nederland
Een ander Amerikaans fenomeen dat onze kant op komt: fastfoodketens. McDonalds en Burger King zitten hier al jaren, maar opeens maken ook Dunkin’ Donuts, Taco Bell en andere ketens plannen voor tientallen vestigingen in Nederland. De Volkskrant legt uit waarom de Amerikanen het na een mislukt avontuur in de jaren negentig nu opnieuw proberen.

Donkere keukens
Dat er een markt is voor snel en gemakkelijk eten bewijst het succes van bezorgdiensten als Deliveroo, Foodora en ons eigen Groningse Fooddrop. In Londen kunnen de restaurants de bestellingen zelfs nauwelijks meer aan en dus heeft Deliveroo daar ‘dark kitchens’ opgezet, zeecontainers met een keuken erin waar koks in hoog tempo maaltijden bereiden. Zo kan de eigen keuken van het restaurant zich puur richten op dinergasten, zonder dat er constant fietskoeriers binnenwandelen. Klinkt slim, maar de praktijk valt tegen, volgens The Guardian: het werken in de kale containers zonder licht of frisse lucht is ellendig.

Haute cuisine in Lima
Ook in Peru is eten booming business: de economie daar draait goed en de groeiende middenklasse gaat graag naar restaurants. Dat heeft ervoor gezorgd dat Lima nu de gastronomische hoofdstad is van Latijns-Amerika. Journalist Stephanie Bakker en fotograaf Yvonne Brandwijk verdiepten zich in de culinaire cultuur van Peru en volgen de 19-jarige Elsa Casimero. Ze woont in een sloppenwijk, maar heeft haar zinnen gezet op een loopbaan in de haute cuisine. Het verhaal lees je bij Trouw, de bijbehorende multimediale documentaire vind je hier.

De beste speculaaskruiden
Liever zelf de keuken in? Voor thuisbakkers die hun eigen speculaas willen maken zocht De Volkskrant uit wat de lekkerste speculaaskruiden zijn. Levert een kant-en-klare mix het beste resultaat, of kun je toch beter het recept van Ottolenghi volgen voor je eigen versie?