Leesvoer: eten uit de stad

Je kunt niet constant eten, dus moet je het op die andere momenten doen met het beste alternatief: lezen over eten. Dit zijn de leukste, nuttigste en meest interessante artikelen over eten en drinken die we afgelopen week tegenkwamen.

Het mantra van foodies is tegenwoordig: wat je van dichtbij haalt is lekker. Hiske Versprille, culinair journalist van Het Parool, besloot daarom om een week lang hyperlocaal te eten. Alleen voedsel dat in Amsterdam geproduceerd is mocht ze op haar bord leggen. Als zo’n experiment ergens kan slagen, is het toch wel in foodie capital Amsterdam, zou je denken. Dat valt nogal tegen: na vijf dagen moet ze om gezondheidsredenen stoppen. Leest lekker weg en is nog leerzaam ook, dit artikel.

Eten als een volwassene
Heb je een hekel aan groente? Moet je er niet aan denken een glas melk te drinken? Het kan behoorlijk vervelend zijn in sociale situaties als je bepaalde dingen niet lust. En dan hebben we het niet over ‘niet dol zijn op’, maar over er fysiek onpasselijk van worden. Katherine Hobson zocht uit hoe ze over haar afkeer van fruit en rauwe groente heen kan komen.

Het moleculaire gevaar
De Spaanse kok Ferran Adria wordt wereldwijd bejubeld om zijn bijdrage aan de gastronomische wereld: hij is de man achter het moleculair koken. Maar hij heeft de wereld niet alleen maar goeds gebracht, zocht Follow the Money uit: koks willen snel en makkelijk schuimpjes en geleitjes maken en daardoor heeft het gebruik van additieven en smaakversterkers in restaurantkeukens een enorme vlucht genomen. Bij de veiligheid van hulpmiddeltjes als vleeslijm kun je je vraagtekens stellen, terwijl het gebruik ervan in keukens nauwelijks gereguleerd wordt.

Vegetarische hond
Voedingstrends bij mensen sijpelen door naar onze huisdieren: die krijgen ook glutenvrij, vegetarisch of rauw eten. Maar dieren hebben hele andere voedingsbehoeften dan mensen. Dierenartsen zien daardoor steeds vaker honden en katten met botontkalking of vitaminetekorten op het spreekuur verschijnen, ontdekte De Volkskrant.

Tien jaar Tony
Tv-maker Teun van de Keuken richtte Tony’s Chocolonely – van de slaafvrije chocoladerepen met de kleurige wikkels en de ongelijke stukjes – op met als ambitie om de chocoladeindustrie ten goede te veranderen. Maar tien jaar later concludeert hij zelf dat er van die droom weinig terecht is gekomen. Trouw bespreekt de documentaire Tony, over 10 jaar Tony’s Chocolonely, die binnenkort te zien is in de bioscoop. Wie hem wil zien: de documentaire wordt op 20 april in Forum Images vertoond, inclusief een nagesprek met mede-oprichter Maurice Dekkers.