Leesvoer: hoe kies je goede supermarktwijn?

Je kunt niet constant eten, dus moet je het op die andere momenten doen met het beste alternatief: lezen over eten. Wij verzamelden een paar van de leukste, nuttigste en meest interessante recente artikelen over eten en drinken.

In welke cafés en bars in Groningen je goede wijn drinkt kon je onlangs al lezen op deze site, maar thuis wil je natuurlijk ook iets lekkers inschenken. The Guardian schreef een handig overzicht van waar je op moet letten bij supermarktwijnen: laat je niet verleiden door hippe labels, maar lees wat er op staat. Woorden als ‘estate grown’ of ‘mis en bouteille’ geven bijvoorbeeld aan dat er alleen druiven van de eigen wijngaard zijn gebruikt en dat de wijnproductie dus van begin tot eind bewaakt is door de wijnboer.

Basilicum uit zee
Landbouw slurpt een ongelooflijke hoeveelheid water. Een Italiaanse vader en zoon vonden dat dit efficiënter moest kunnen en bedachten de onderwaterboerderij, een aan de zeebodem verankerde luchtballon met plantenbakken. De eerste geslaagde oogst is al gedaan: basilicum blijkt prima te gedijen onder water. De Volkskrant ging bij de mannen op bezoek.

Restaurant zonder personeel
Nieuwe restaurants genoeg in Groningen, maar dit concept kennen we hier nog niet: een restaurant zonder personeel. Kok Edwin Sanders opent begint november in Amsterdam Foodsy, waar mensen zelf restaurantje kunnen spelen: ze koken zelf, doen zelf de bediening en ook de afwas. Aan het Parool vertelt hij hoe dat precies in zijn werk gaat.

Tekort aan koks
Niet alleen in Groningen opent het ene na het andere nieuwe restaurant: in de hele westerse wereld groeit het aantal restaurants explosief, met als gevolg dat er een tekort is aan goede koks. De New York Times belicht de gevolgen. Zo zijn steeds meer restaurants gedwongen hun gerechten te vereenvoudigen zodat ze sneller en met minder vaardigheden bereid kunnen worden.

Drie gangen insecten 
Ga je binnenkort naar Londen toe en wil je daar avontuurlijk eten? Dan is er goed nieuws: het eerste insectenrestaurant opent namelijk nog dit jaar in de Britse hoofdstad. Je kunt er een proeverij van hele insecten krijgen, maar de beestjes worden ook verwerkt tot gehakt en meel.