Leesvoer: wat maakt Groningse bieren Gronings?

Je kunt niet constant eten, dus moet je het op die andere momenten doen met het beste alternatief: lezen over eten. Dit zijn de leukste, nuttigste en meest interessante artikelen over eten en drinken die we afgelopen week tegenkwamen.

Vooruit, dit is niet zozeer leesvoer als wel een kijktip: Cunera van Selm duikt zondagavond voor RTV Noord in het Groningse bier. In korte tijd zijn er vier Groningse bierbrouwerijen van start gegaan, waarvan drie in de stad. Als laatste Brouwerij Martinus, die dit weekend officieel geopend is. Wat maakt die bieren Gronings? En zijn ze een beetje te drinken?

Van Selm gaat langs bij de brouwers en voelt historicus Beno Hofman aan de tand over de geschiedenis van het Groningse bier. Biersommelier Marjolein Smit geeft uitleg over de bieren. De uitzending is zondagavond om 18.10 uur te zien op RTV Noord of via rtvnoord.nl en wordt daarna elk half uur herhaald.

Vers bier
Nog meer biernieuws: in het koelvak van de supermarkt, naast de sapjes en de zuivel, kun je vanaf maandag ook Heineken zien staan. De brouwer brengt namelijk ‘extra vers’ bier op de markt. Dat wordt net zo bereid als het normale Heinekenbier, maar gaat na het bottelen onmiddellijk in een luchtdichte papieren wikkel en wordt op de ‘ideale’ koeltemperatuur naar de supermarkten gebracht. Zo zou de smaak van het bier optimaal bewaard blijven. Marketingtruc of waarheid? Dat laatste, zegt een bierkenner in de Volkskrant. Uittesten is lastig voor Stadjers, want het bier is alleen nog te koop bij een beperkt aantal supermarkten in de Randstad.

Tijd voor thee
Van koffie kun je als liefhebber een hele studie maken: de juiste bonen, de juiste apparatuur. Thee, dat is gewoon een kwestie van een zakje in heet water gooien, toch? Nee dus. Serious Eats legt uit hoe je goede thee herkent, hoe thee geproduceerd wordt en hoe je hem drinkt. En dan blijkt dat thee, net als koffie en wijn, ’terroir’ heeft: waar de theeplant groeit is van invloed op hoe hij smaakt. Razend interessant voor iedereen die wel eens een kopje thee drinkt.

Hoe een menu te lezen
Waar let een restaurantcriticus op wanneer hij een menukaart onder ogen krijgt? Todd Kliman van The Washingtonian leert je menu’s te ontleden: welke gerechten moet je zeker proberen en wat kun je beter links laten liggen? Hij doet dat aan de hand van menukaarten van restaurants in Washington, maar z’n tips zijn ook gewoon toepasbaar in de Groningse horeca.

Neem bijvoorbeeld nooit de steak (of ander ‘groot’ vlees) in een restaurant dat verder een heel ander type gerechten op de kaart heeft staan. Dan staat het alleen op het menu om ook de ‘wat de boer niet kent’-gasten tevreden te stellen, en is het bepaald niet de specialiteit.  De eerste aflevering lees je hier, de tweede hier.

Kookboekenclub
Wij bij De Smaak van Stad lezen graag kookboeken in onze vrije tijd. Er uit koken, dat blijft er alleen vaak een beetje bij. Het concept van een kookboekenclub vinden we dus vrij briljant: je vormt een eetclub en kiest voor elke bijeenkomst een kookboek uit waar iedereen een gerecht uit bereidt. Voorwaarde is wel dat je een flinke groep mensen bijeen verzamelt, want je wilt natuurlijk zoveel mogelijk gerechten testen. Lees bij Serious Eats hoe je je eigen kookboekenclub begint.