Foto: Carleen de Jong

De 7 gerechten die je absoluut moet proberen in Rome

Eten: als er één volk is op de wereld dat weet hoe je dat nou echt goed doet, dan zijn het de Italianen wel. Reden genoeg om een stedentrip naar Rome te maken. Wat je daar echt moet proberen? Na een week Rome zette ik de highlights voor je op een rijtje.

Pizza

Ik begin gewoon met de meest voor de hand liggende. Als je Rome verlaat zonder pizza te hebben gegeten, ben je dan wel echt in Rome geweest? Ik denk het niet. En je hoeft echt niet elke avond een hele pizza weg te werken, er zijn genoeg plekjes waar je slices kunt halen (die trouwens bijna nooit de vorm van een punt hebben, maar juist eerder een vierkant). Die kun je dan ter plekke aan een statafel eten of meenemen om op een pleintje of in een parkje op te eten. De belangrijkste om te proberen is de pizza bianca: lekker dunne bodem en simpel belegd. Zoals het hoort.

Een goede plek om slices te halen: Antico Forno Roscioli, Via dei Chiavari 34

Pasta

Een bord vol huisgemaakte pasta met verse ingrediënten: mij maak je er blij mee. Waar de pasta in Nederland (al helemaal die je zelf maakt) vaak verdrinkt in tomatensaus, worden er in Rome minder en betere ingrediënten gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan cacio e pepe. Kaas en peper, dat is het. Maar dan dus wel de beste kaas en peper. Wij hadden een variant waar ook nog peer in zat, wat het iets frisser maakte. En omdat de tomaten in Italië nou eenmaal net wat smakelijker zijn, zijn de pasta’s met tomaten(saus) ook een aanrader. Of elke andere pasta op het menu.

Hier aten wij goede pasta’s: Necci dal 1924, Via Fanfulla da Lodi 68 & Pigneto 41, Via del Pigneto 41

Aperitivo

Officieel is aperitivo bedoeld om je eetlust op te wekken. Dit doe je dus voor het eten. Maar er zijn steeds meer restaurants in Italië die een heel aperitivobuffet hebben. Je bestelt een drankje en daarbij mag je zoveel eten als je wilt. Dat klinkt als een all you can eat-concept, maar de buffetten zijn wel iets kleiner (en beter en goedkoper) dan bij een wereldrestaurant zoals we dat hier kennen.

Er zijn genoeg cafés en restaurants die ook aan aperitivo doen, maar op een iets bescheidener manier, zoals met een plank hapjes voor op tafel. In beide gevallen is het eigenlijk niet meer nodig om daarna ook nog ‘echt’ te gaan eten.

Een prima plek voor aperitivo: Freni e Frizioni, Via del Politeama 4/6

Spritz

Dan de volgende vraag: wat bestel je bij zo’n aperitivo? Een spritz-cocktail. Tijdens onze eerste avondwandeling door de wijk waar wij verbleven (Pigneto) zag ik dit drankje overal op tafel staan. In een felle kleur, een groot glas, met vers fruit en heel veel ijs: het zag er nogal lekker uit. Dat was het ook. Vervolgens heb ik bijna niks anders meer gedronken in Rome. Het is wat alle (jonge) Italianen drinken, dus als je erbij wil horen doe je mee.

Drink er een bij Cargo al Pigneto (waar ik ook de plank hierboven at), Via del Pigneto 20

 

Suppli

Suppli zijn risottoballetjes met tomatensaus en mozzarella in het midden. Eromheen zit een krokant laagje. Bij Italiaans eten denk je niet meteen aan eten on the go, maar suppli is het beste streetfood dat je kunt krijgen in Rome. Je eet het zo uit je vuistje en als je hem op hebt ben je ook meteen weer helemaal goed gevuld. Op sommige plekken staan mensen er voor in de rij en komen gidsen speciaal langs om ze hun toeristengroep te laten proberen.

Haal ze bij: Supplì, Via di San Francesco a Ripa 137

Gelato

Het kan warm worden in Rome en dan is een ijsje meer dan welkom. Gelukkig zijn Italianen daar ook goed in. Ik heb geprobeerd zo veel mogelijk smaken te proberen, maar kom toch altijd weer uit bij stracciatella. Wist je dat gelato warmer wordt geserveerd dan ijs en veel lichter is, waardoor je de smaken beter proeft? Gelato wordt met meer water en melk gemaakt en zonder room. Er worden geen bolletjes van gemaakt, want daar is het te zacht voor. Het wordt een paar keer geschept en afgestreken in de bak en dan wordt het pas op je hoorntje of in je bakje gedaan. De man van de gelateria uit onze wijk vertelde ons bovendien dat je nooit maar één smaak mag kiezen. We moesten van hem twee kiezen. Prima.

Wij haalden ons ijs bij Gelateria del Pigneto, Via Pesaro 11

Seizoensgroenten

In restaurants koken ze met verse, lokale seizoensgroenten (in de lente staat bijvoorbeeld op veel plekken artisjok op het menu), maar wie zegt dat je die niet zelf kunt kopen op vakantie? Ik schreef al eerder hoeveel ik van de markt hou, dus het zal geen verrassing zijn dat ik in het buitenland ook graag markten afstruin. Helemaal als de producten zo mooi zijn als in Italië en de mensen achter de kramen zo vriendelijk en vrolijk zijn. Sommige mensen kopen magneten voor op de koelkast als souvenir, ik koop groente voor in de koelkast. Aubergines, courgettes en artisjok om precies te zijn. Artisjokken zijn in Nederland veel duurder, maar aubergines en courgettes, die kun je toch ook wel in Groningen halen? Ja, maar die zien er niet zo uit:

In Pigneto is elke ochtend (behalve zondag) een markt op de Via del Pigneto. Die is veel leuker dan het supertoeristische (met bijbehorende prijzen) Campo de’ Fiori.