Culinaire wijkgids: Schildersbuurt

Vaak blijf je in het centrum hangen als je uit eten wilt gaan of een strooptocht maakt langs kookwinkels en delicatessenzaken. Maar ook de rest van Groningen heeft genoeg te bieden voor lekkerbekken. In onze wijkgidsen zetten we het culinaire aanbod van elke buurt op een rijtje. Deze keer: de Schildersbuurt.

Café De Koffer

Wie van speciaalbiertjes houdt, vindt in café De Koffer het walhalla. Hier schonken ze lang voor speciaalbier een hype werd al bieren van kleine brouwers uit binnen- en buitenland. De muren zijn behangen met krijtborden waarop in kleine lettertjes alle opties genoteerd staan. Het is lastig om een keuze te maken uit het enorme aanbod, dus laat je adviseren door het kundige barpersoneel. Nieuwe Blekerstraat 1

Buurman & Buurman

Eerst moest je nog naar de Rodeweg voor de houtovenpizza’s van Buurman & Buurman, maar sinds vorig najaar is er een tweede vestiging aan de Friesestraatweg. Goed nieuws voor wie in de Schildersbuurt woont, want volgens veel Stadjers bakken ze bij Buurman & Buurman de beste pizza’s van Groningen. Friesestraatweg 41

Tebrugge

Bedrijven maken dankbaar gebruik van de cateringdiensten van broodjeszaak Tebrugge, maar je kunt er ook gewoon binnenlopen voor de lunch. Naast broodjes en tosti’s staan er soepen, maaltijdsalades en uitsmijters op de kaart. Aweg 8

’t Koetshuys

Een fijn restaurant in de buurt is onmisbaar. De Schildersbuurt heeft er meerdere, waaronder ’t Koetshuys. Dat was altijd een vrij doorsnee eetcafé, maar de jonge nieuwe uitbaatster heeft er echt wat leuks van gemaakt, concludeerden wij onlangs. Gemoedelijk sfeertje, prettige bediening, goed eten en zelfgestookte drankjes: aanrader. Blekerstraat 22

Slijterij De Kabouter

Altijd handig, een slijter om de hoek. De Kabouter is klein – vandaar vast die naam – maar van onder tot boven volgestapeld met flessen drank. De zaak, die al sinds 1916 bestaat, is met z’n tijd meegegaan: je kunt ook bestellen in de webshop en als je wilt zelfs je eigen bierlijn ontwikkelen. Jozef Israëlsplein 4

Benny’s

Normaal gesproken nemen we geen supermarkten op in onze culinaire wijkgidsen, maar voor Benny’s maken we een uitzondering. De winkel – voorheen bekend als Casper – is namelijk een begrip in de buurt. Eigenaar Benny Kleiker runt de zaak al sinds de jaren 80 en laat zich niet wegjagen door de concurrentie van grote supermarkten om de hoek. Behalve je dagelijkse boodschappen en een bloemetje kun je er tegenwoordig ook terecht voor verse koffie en broodjes. Herman Colleniusstraat 8

De Winkel van Jan

Geen zin om te koken, maar ook niet om uit eten te gaan? Bij De Winkel van Jan hebben ze van dinsdag tot en met vrijdag verse maaltijden in de vitrine liggen die je thuis alleen nog maar hoeft op te warmen. Denk bijvoorbeeld aan gnocchi met boerenkool en gorgonzola, cottage pie of makreel met een pittige Indische saus. Ze verkopen hier ook soepen, stoofschotels en lasagne om in de diepvries te bewaren voor later. Jan Lutmastraat 31

Bakker Rob van Dijk

Er gaat toch niets boven vers brood van een ouderwetse bakker en daarvoor kun je in de Schildersbuurt terecht bij bakker Rob van Dijk. Naar verluidt komen er veel klanten speciaal voor het roggebrood, dat volgens geheim recept gemaakt wordt. Kraneweg 77

CakeWish

Liefhebbers van zoet kunnen hun lol op bij CakeWish. Eigenaresse Anita Harms-Veenstra bakt de mooiste taarten voor bruiloften, verjaardagen en andere feestelijke gelegenheden. Zelf zo’n kunstwerkje leren maken? Ze geeft ook workshops voor groepen van minimaal 4 personen. Westersingel 20

Foto: Pernikkel

Pernikkel

Op de grens tussen binnenstad en Schildersbuurt vind je Pernikkel, een betaalbaar hipster-eetcafé met wekelijks wisselende menukaart voor ontbijt, lunch en diner. Daarop vind je naast vis en vlees ook de nodige vega(n)-gerechten, altijd een pluspunt. Kom je alleen om te borrelen? Dan doen de loungebanken prima dienst. Aweg 2

De Haan

Wil je eten bij De Haan? Plan dan maar ver vooruit, want dit kleine, maar juichend beoordeelde restaurant zit steevast drie maanden van tevoren volgeboekt. Chef-kok Dennis de Haan kookt op hoog niveau, maar weet de menuprijzen schappelijk te houden – voor 4 gangen betaal je €42 – door zonder bediening te werken. Hij komt het eten brengen, maar je moet zelf je drankjes inschenken. Aweg 4

De Slingerij

Voor no-nonsense eten ga je naar De Slingerij. Hier serveren ze een dagelijkse daghap voor €9,50 en daarnaast dingen als lamsstoof, kaasfondue, spareribs en zelfs paardenbiefstuk. Dat laatste gerecht is een verwijzing naar de geschiedenis van het pand: hier zat ooit een herberg met paardenstal die gerund werd door Lucas van Hemmen, bekend van het liedje Peerd van Ome Loeks. Aweg 12 

De Omhelzing

Indonesisch restaurant De Omhelzing werd vorig jaar overgenomen door de broer van de vorige eigenaar en is sindsdien op de duurzame toer met biologisch vlees en meer aandacht voor veganistische gerechten. Ook zijn er regelmatig culturele activiteiten zoals optredens, lezingen en films. Jacob van Ruysdaelstraat 2

La Ca Banh Mi & Roll

Bij foodtruck La Ca Banh Mi & Roll zijn ze gespecialiseerd in banh mi, Vietnamese stokbroodjes belegd met vlees (of ei), verse kruiden, rode peper en sojadressing. De eigenaresse is zelf Vietnamees, dus authenticiteit gegarandeerd. La Ca is op de meeste doordeweeks dagen te vinden op zijn vaste standplaats. Hoek Westersingel/Verlengde Visserstraat

Muro

Pal tegenover La Ca vind je sinds een paar maanden nog een foodtruck: Muro, verkoper van Turkse specialiteiten. Hier eet je onder meer kumpir (gepofte aardappel met toppings), cigköfte (vegetarische balletjes op basis van bulgur) en Turkse panini’s van platbrood. Muro staat er van donderdag tot en met zondag. Hoek Westersingel/Verlengde Visserstraat