Ook dit jaar wordt er tijdens inspiratiefestival Let’s Gro van 1 t/m 4 november weer van alles georganiseerd rond eten en onze voedselvoorziening. Wij hebben het programma voor je doorgespit en zetten alles wat je als foodie interessant zou kunnen vinden op een rij.

Woensdag 1 november

Voedseltransitie: wat is dat?

De komende veertig jaar groeit de wereldwijde vraag naar vis, vlees en zuivel met meer dan 50 procent. In 2050 moeten er naar verwachting negen miljard mensen gevoed worden. Maar hoe doe je dat op een duurzame manier, zodat ons ecosysteem niet uitgeput wordt? Akkeliene Postema van de Natuur en Milieufederatie Groningen geeft een lezing over dit onderwerp. Ze laat zien dat er genoeg mogelijkheden zijn om duurzame voedselkeuzes te maken. Openbare Bibliotheek, Oude Boteringestraat. 16-17.30 uur

Founder Talks

Benieuwd naar het verhaal van horeca-ondernemer Patrick Beijk? Tijdens Founder Talks doet de man achter Mr Mofongo, The Dog’s Bollocks en Chaplin’s Pub zijn ideeën over de toekomst van de horeca in Stad uit de doeken en vertelt hij over zijn volgende project: Merckt, het appartementengebouw met rooftop-restaurant dat op de hoek van Grote Markt en Poelestraat gebouwd gaat worden. Te gast is ook Stefan Holthausen, pionier in gemotoriseerd vervoer op waterstof. Groninger Forum. 19.30-22 uur

Jouw verhaal van voedsel

Hoe is het om als jonge vrouw diabetes type 1 te hebben? Wat eet een vegan eigenlijk? Waarom besluit je een wilde slager te worden, en hoe is het om overgewicht te hebben? Mensen die op de een of andere manier een relatie met eten hebben zitten klaar in de openbare bibliotheek om daarover het gesprek met jou aan te gaan. Met sommigen praat je één op één, bij andere voedselverhalen schuif je aan tafel voor een groepsgesprek. En heb je altijd al meer willen weten over het werk van een culinair journalist? Namens De Smaak van Stad is ondergetekende aanwezig. Je kunt de hele avond vrij inlopen. Openbare Bibliotheek, Oude Boteringestraat. 19-21.30 uur

Vrijdag 3 november

Een lekkere trek-tocht

Je doet misschien je boodschappen op de markt, maar praat je wel eens met de marktondernemers? Hoe zien zij de toekomst van de markt? Blogger Tamara de Zeeuw van Leven om te eten neemt je mee langs vijf kramen die allemaal een uniek verhaal hebben. Je krijgt hapjes om te proeven en leert ook meer over de geschiedenis van de markt. Hanzehuis, Akerkhof. 11.30-13 uur.

Soul Food

Bij concept store annex lunchcafé Salmagundi’s vind je tijdens Let’s Gro – en ook daarna nog, is de bedoeling – de Wereldkeuken. Hier etaleren vluchtelingen hun culinaire talenten. Het idee is dat ze zo weer een werkritme opdoen, maar ze kunnen er ook werken aan hun kennis van de Nederlandse taal en waardevolle contacten leggen. En als bezoeker kun je het gesprek met ze aangaan en meteen het eten uit hun thuisland proberen. Salmagundi’s, Oosterhamrikkade 8c. 18-21.30 uur.

Zaterdag 4 november

Groene Peperprijs

De Groene Peperprijs is bedoeld om nieuwe voedselinitiatieven in de stad te ondersteunen. Om kans te maken op de prijs moet het een inspirerend en vernieuwend project zijn, dat ook iets toevoegt aan het sluiten van een regionale voedselketen en het lokale voedselsysteem. Wie de kanshebbers zijn is niet bekendgemaakt, maar vorig jaar won De Wortel van Vier, een afhaalrestaurant in Beijum waar gekookt wordt met eten dat anders in de afvalcontainer zou belanden.   Stadhuis, Grote Markt. 11-12 uur.

Tour du Boer

Wil je wel eens een kijkje nemen op een boerenbedrijf? Ga dan mee met de Tour du Boer. Per bus ga je langs twee boeren en tussendoor wordt je kennis getest tijdens de boeren-busquiz. Ga je met de middagrit mee, dan voert de toch ook naar een ‘Proevement’ in Bad Nieuweschans. Meer informatie daarover vind je hieronder. Let’s Gro-tent, Grote Markt. 9-12 uur en 13-20.40 uur.

Proevement Graanrepubliek 

De Graanrepubliek wil je kennis laten maken met telers en producenten van oude graansoorten en graanproducten. In de Oude Remise in Bad Nieuweschans kun je met hen in gesprek gaan en ook proeven van allerlei zelfgemaakte producten. Je kunt het Proevement bezoeken als onderdeel van de Tour de Boer (zie hierboven) of op eigen gelegenheid langsgaan. De Oude Remise, Bad Nieuweschans. 16-19.30 uur

Alle dagen

Waste NO Waste Shelter

Het programma van Leeuwarden-Fryslan 2018, dat volgend jaar Culturele Hoofdstad is, komt ook naar Groningen. Het Suikerunieterrein wordt volgend jaar omgetoverd tot de Waste NO Waste Factory. Als voorproefje daarop is tijdens Let’s Gro als het Waste NO Waste Shelter in de stad te vinden, een proeflab waarin kunst en voedsel elkaar vinden. Er komt een mobiele broodoven waarin elke ochtend vers brood gebakken wordt, een chef bereidt maaltijden van groente- en fruitafval en er zijn lezingen en workshops over circulariteit. Waagplein, hele dag

Eten en drinken bij EetLust

Van inspiratie opdoen krijg je honger. Dus komt het goed uit dat je voor lunch en diner terecht kunt bij EetLust. Daarnaast staat er een proeverij van frisdranken op het programma op woensdagmiddag en kun je op vrijdag cocktails krijgen van Boilermaker. Let’s Gro-tent, Grote Markt.  Dagelijks vanaf 12 uur

 

Let op: voor veel activiteiten moet je je aanmelden. Klik op de link boven elk uitgelicht evenement voor meer informatie. Het complete programma van Let’s Gro vind je hier.