Brouwerij Martinus: Bier op z’n Gronings

Waar eerst de geur van drukinkt hing, ruikt het nu naar gerstemout en hop. Stadjer Albert-Jan Swierstra verkocht zijn drukpers en begon aan een nieuwe carrière als bierbrouwer.

Stap door de voordeur bij Brouwerij Martinus en je wordt begroet door een gezellig geborrel. Dat is de gist die zijn werk doet in een van de grote roestvrijstalen tanks die langs de wand staan opgesteld. Een verdieping hoger wordt ook gezellig geborreld, maar dan aan de stamtafel in het proeflokaal: biertje, blokje kaas erbij.

Acht maanden geleden stond hier nog een drukpers. Maar na twintig jaar als drukker zag Albert-Jan Swierstra daar geen brood meer in. ,,Door de digitalisering is er veel minder werk, dus de concurrentie is enorm. Als kleine drukkerij kun je daar niet tegenop”, vertelt zijn vrouw Henriëtte, die ook meewerkt in de brouwerij.

Maar wat dan? ,,Dit is zo’n mooi pand, daar wilden we iets mee doen. En Albert-Jan brouwde thuis al bier als hobby. Dat breidde steeds verder uit, ik kon thuis geen stap meer verzetten”, lacht ze. Dus was de keus om de drukhal om te bouwen tot brouwerij gauw gemaakt, zeker omdat zoon Martijn inmiddels ook door het bierbrouwen gegrepen was.

Een flinke verbouwing later produceert Martinus drie bieren: blond, bruin en pale ale. Zo heten ze ook gewoon: aan gekke namen, geliefd bij veel andere microbrouwerijen, doen ze hier niet. Groningse nuchterheid, is dat. Een vierde bier, een tripel, is nog in ontwikkeling. ,,Ons bier wordt met Gronings water gebrouwen”, vertelt Albert-Jan trots. ,,Dat is het beste water dat er is. Geweldig voor bier.”

Op de begane grond vind je de brouwketels en de bottelmachine. Een verdieping hoger staat de lange stamtafel, waar groepen terecht kunnen. Helemaal bovenin het pand is een tweede proeflokaal, met kleinere tafeltjes. Van hieruit kun je ook het dakterras op. De Swierstra’s geven rondleidingen door de brouwerij, maar hopen ook op bedrijfsborrels, feestjes en proeverijen. ,,We zijn nog heel erg aan het kijken wat werkt. We sluiten rond een uur of acht, maar misschien willen mensen hier ook wel later terecht kunnen”, zegt Albert-Jan. ,,En nu serveren we alleen borrelhapjes bij het bier”, vult Henriëtte aan, ,,maar we willen in de toekomst ook een daghap op de kaart zetten.”

Straks met Eurosonic kun je al uitgebreider eten bij Martinus. Twee koks zorgen dan voor ontbijt, lunch en diner. Het pand is die dagen een ontmoetingsplek voor muziekliefhebbers en muzikanten. Dat past wel bij de Swierstra’s: Henriëtte is zangeres, zoon Martijn klust bij als dj. ,,We willen ook de verbinding zoeken met cultuur”, zegt Henriëtte. ,,In het proeflokaal staat een piano, daar zullen ook concerten gegeven worden.”

Waar te drinken

Het bier van Martinus is te koop bij slijterijen in de hele stad. Wie Martinus in een café wil bestellen, kan onder meer terecht bij De Koffer, De Toeter, Kult, Flinders en De Drie Gezusters. Het proeflokaal van Brouwerij Martinus (Kostersgang 32-34) is open van woensdag t/m zondag van 15 tot 20 uur. Op die dagen is er ook een rondleiding.