Bezorgmaaltijd: Broodje Ben

Samengevat
Eten
7.5
Prijs-kwaliteit
8
Bezorgservice
7
7.5

In Groningen wordt heel wat eten besteld. De Smaak van Stad doet daar aan mee en recenseert om de week zo’n maaltijd uit een bakje of een zakje.

Waar bestellen we?

Boterhammen met kaas, tosti’s en gebakken eitjes gaan weleens vervelen, dus heb ik zin om broodjes te bestellen voor de lunch. Bij mij in de wijk (en ongetwijfeld ook elders in de stad) rijden tussen 12 en 16 uur regelmatig bezorgers van Broodje Ben rond. Dat wekt mijn interesse.

Broodje Ben, oorspronkelijk uit Utrecht, heeft sinds 2017 een vestiging in Groningen.  Een blik op het menu van de broodjeszaak maakt me enthousiast. Enorm veel keus en lage prijzen: hier kun je wel terecht voor een goede bodem voor de rest van de werk- of studiedag.

Het is moeilijk kiezen, maar uiteindelijk gaan we voor een Italiaanse bol met gerookte kip, kerriemayonaise, mango, rucola en pijnboompitten (€4,95), een Italiaanse bol met geitenkaas, verse vijg, honing, rucola en pijnboompitten (€5,25) en een waldkornbol met dubbele carpaccio, truffelmayonaise, pesto, rucola, Parmezaanse kaas, pijnboompitten en zongedroogde tomaat (€5,95). We zijn met z’n tweeën, maar hebben veel honger en willen voor deze recensie zo veel mogelijk broodjes proberen om een goed beeld te krijgen.

De bel gaat!

Broodje Ben stuurt ons een berichtje dat het circa 60 minuten gaat duren. Dat valt tegen. Om de tijd te overbruggen vullen we onze knorrende magen met wat kleins. Dat was niet nodig. Een kwartier nadat ik op de bestelknop drukte, staat ons eten voor de deur. Ze zijn bij Broodje Ben blijkbaar niet zo goed in tijd inschatten.

We krijgen een papieren zakje met daarin de drie bolletjes die ook elk apart in een papieren zakje zijn verpakt. Een stuk beter dan al dat plastic dat we bij sommige andere maaltijden krijgen.

En, is het wat?

Hoewel alle broodjes rijkelijk zijn belegd, wat een grote plus is, missen we die kenmerkende geur en de knapperigheid van vers brood. Bovendien lijken het gewoon broodjes die je bij de Albert Heijn en Jumbo koopt: dat kunnen we zelf ook wel.

We hebben gekozen voor klassieke smaakcombinaties. Het eerste broodje is goed belegd met gerookte kip, de standaard vleeswaar-versie. De mango blijkt een chutney te zijn. Die zorgt voor een frisse en zoete tegenhanger van de romige kerriemayo. Het werkt allemaal goed samen, maar verse mango was lekkerder geweest.

Ook op de waldkornbol carpaccio zit veel vlees, maar dat mag ook wel als je een dubbele bestelt. Het broodje is precies zoals je verwacht: een lekkere combinatie van zout vlees, kaas , zongedroogde tomaat en pesto, romige mayonaise, frisse rucola en harde pijnboompitjes. Nogmaals: een klassieker. Hij is prima, maar niet boven verwachting.

Bij het laatste broodje zijn de verhoudingen wat uit balans. De dikke plakken geitenkaas overheersen de honing en vijgen enorm. Daardoor ontbreekt het noodzakelijke tegenwicht en is het vooral een zware en droge hap. Als ik een broodje met vijgen bestel, wil ik ze ook proeven, maar dit zijn slechts vier kleine plakjes. In dit geval was een vijgenchutney misschien juist wel een beter idee geweest dan vers.

Kans op een tweede bestelling

Voor een paar euro kun je geen culinaire hoogstandjes verwachten. Wat je wel krijgt bij Broodje Ben zijn lekkere, rijk belegde broodjes. Je kunt hier prima een wat uitgebreidere lunch bestellen zonder dat je aan het eind van de maand in de financiële problemen raakt. En door de uitgebreide menukaart bestel je moeiteloos elke keer iets anders. Wel een groot nadeel: je moet voor minstens €12,50 bestellen. Dat is echt te veel als je in je eentje bent en de duurste broodjes op de kaart €5,95 zijn.

 

praktische info

Korreweg 53
Prijs gerechten: €3,25 – €5,95
Te bestellen via Thuisbezorgd