Recensie: Brouwerij De Prael

Samengevat
Sfeer
7.5
Eten
7
Bediening
8
Prijs-kwaliteit
7.5
7.5

Eind 2018 opende De Prael zijn deuren aan het Boterdiep. De brouwerij met restaurant, die ook vestigingen in Amsterdam en Den Haag heeft, geeft mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een plek om te werken. Een onderneming met een sociale insteek dus; genoeg reden om er eens te gaan eten en Praelbiertjes te proeven.

Sfeer

Oude schoolstoeltjes, vintage tafeltjes, een grote kast met spelletjes en boeken (die ook uit de kringloopwinkel lijken te komen), paraplu’s en lege flesjes bier aan het plafond en grote planten verspreid door de hele ruimte: De Prael is gezellig en ongedwongen ingericht. De bar over de lengte van de ruimte en de open keuken aan de achterkant verhogen de uitnodigende sfeer nog eens extra. De enig minpuntjes: het galmt nogal in de ruimte en de tafeltjes staan vrij dicht bij elkaar.

Eten

Het menu bij De Prael is niet uitgebreid of ingewikkeld. We hebben keuze uit vier voorgerechten (waarvan twee vegetarisch) en vijf hoofdgerechten (één vegetarische optie, de kaasfondue). Daarnaast hebben ze twee wisselende dagschotels voor 10 euro, eentje met vlees en eentje vegetarisch. De prijzen zijn heel schappelijk, voor een hoofdgerecht betaal je maximaal 15,50 euro. Ik kies als voorgerecht de warme geitenkaas met walnoten, peer, rucola en frambozendressing. Mijn tafelgenoot kiest voor de aardappel-zalmsoep.

De geitenkaas wordt geserveerd op stukjes brood, die weer bovenop de rucola en peer liggen. Het is een klassieke combinatie die goed wordt uitgevoerd. De peer en framboos zorgen voor een frisse noot bij de dikke plakken warme geitenkaas, die overigens een lekker sterke smaak heeft. De broodjes hadden ze van mij achterwege mogen laten.

De soep is lekker romig en de combinatie met de kleine stukjes zalm is een succes, maar het geheel had van van mijn tafelgenoot wel iets steviger mogen zijn, met een meer uitgesproken aardappelsmaak. Stukjes aardappel waren smakelijk geweest in de soep, denkt hij.

Mijn hoofdgerecht – een ovenschotel met Catalaanse worstjes, courgette en aubergine – wordt bij elkaar gehouden door de volle smaak van een verse tomatensaus. De courgette en worstjes zijn precies zacht genoeg, maar de aubergine is hard en wat smakeloos en had langer in de oven gemoeten. De enorme dot zure room bovenop het gerecht is zeer welkom als romige tegenhanger van de tomaat.

Het stoofvlees van mijn tafelgenoot is mals en smelt in de mond. Er zitten een paar kleine stukjes groente in en dat hadden er voor de nodige afwisseling in smaak en textuur wel meer mogen zijn. De frietjes die we erbij krijgen zijn goed knapperig en lekker grof gesneden. Ook krijgen we een frisse salade van verschillende slasoorten die goed gevuld is met courgette, gele en rode paprika en komkommer.

De bierkaart is bij De Prael natuurlijk ook belangrijk en er is meer dan genoeg keus. Bij elk gerecht staat aangegeven welk biertje er goed bij past, maar wij maken zelf een keuze. Dat lukt prima dankzij de uitgebreide beschrijvingen op de kaart. Vrijwel elk biertje hebben ze op fles en van de tap.

De desserts lijken allemaal nogal zwaar na de twee voorgaande gerechten, dus kiezen we ervoor de Brusselse wafel met vanille-ijs en compote van rood fruit te delen. Het is een smakelijke, maar niet zo bijzondere afsluiting. Ik vind het een pluspunt dat er lekker veel friszure compote, ijs en slagroom op de wafel ligt, maar voor dit toetje zou ik niet speciaal terugkomen.

 

Bediening

De bediening is hier natuurlijk in opleiding en dat is af en toe te merken. Het lijkt wat onwennig te gaan en de medewerkers vragen vaak dingen aan elkaar. Maar iedereen is heel vriendelijk en vrolijk. We worden hartelijk ontvangen en tijdens ons hele bezoek wordt er goed op ons gelet en gecheckt of we nog iets nodig hebben. Ook staat ons eten snel op tafel en we hebben geen moment het idee dat we worden vergeten.

Kans op een tweede bezoek

Bij De Prael kun je goed terecht voor een laagdrempelige avond met veel bierkeuze en lekkere, maar simpele gerechten. Ik zie mezelf hier nog weleens zitten voor een hapje eten met vrienden om na afloop een spelletje uit de kast te halen en wat biertjes te drinken.

 

praktische info

Boterdiep 75
deprael.nl/de-prael-groningen/
Prijs hoofdgerechten: €10 – €15,50