rhdr

Recensie: Vive la Vie

Samengevat
Sfeer
9
Eten
9.5
Bediening
8.5
Prijs-kwaliteit
9
9

Vive la Vie stond al heel lang op ons lijstje, maar dit is geen restaurant waar je even snel naar binnen loopt. Nee, naar Vive la Vie ga je voor een bijzondere avond, en het liefst met een bijzondere reden. Die hebben we vanavond, want we vieren een verjaardag en nieuwe baan. 

Sfeer

De inrichting van Vive la Vie is niet per se verrassend, maar mooi is het wel. Houten elementen (de bar, de vloer, stoelen en tafels) worden afgewisseld met stoere, onafgewerkte bakstenen muren. De hele sfeer is vrij rustiek. Aan de muren hangen kleurrijke schilderijen waarop Groningen staat afgebeeld. Gasten kunnen zo naar binnen kijken bij de open keuken en de bar is ingericht als centrale plek in de ruimte. Onze tafel staat bij een boekenplank met een verzameling kookboeken, wat ik zelf een leuk detail vind. De wc’s krijgen ook een pluim, dankzij de mooie wastafel, zachte handdoekjes en lekkere zeep van Rituals. 

Eten

Vive la Vie werkt, zoals veel restaurants in het hogere segment tegenwoordig, zonder menukaart. Wel kun je voorkeuren aangeven. Ons gezelschap van zes bestaat uit twee vegetariërs en zelf eet ik geen vis, en dus komen er alsnog bij elke gang verschillende gerechten op tafel.

We beginnen de avond met drie verschillende ‘fingerfoods’: een merengue van biet met bieslook en voor de vis-eters paling, een flan van paddenstoelen met pompoen en gefermenteerde knoflook op een krokantje van rijst, en een soufflé gevuld met crème van zoethout en kerrie. Die laatste wordt geserveerd op een stuk schors van een kurkboom. Een geweldig begin van het diner.

Dan volgt een amuse, crème van witte bonen met feta en pittig paprika-ijs. De zachte structuren, de harde nootjes, het koude van het ijs, het zoute van de feta en het romige van de crème vormen samen een heerlijk gerechtje. Het enige nadeel: het is zo snel op!

Het echt werk begint nu pas, met de eerste van vijf gangen. Die bestaat voor de vlees- en vis-eters uit een koud gerecht van rauwe makreel met zoete-aardappelyoghurt, gepofte quinoa en een vinaigrette van harissa en rozenwater. Mijn tafelgenoten zijn enthousiast over dit gerecht.

Het vegetarische gerecht is een variatie op piccalilly, met verschillende bereidingen van bloemkool, wortel, zilveruitjes en een ijs van augurk. Het gerecht is fris en lekker zuur, en ziet er ook nog eens fantastisch uit.

Daarna krijg ik een romige risotto met eidooier, truffel, knolselderij en parmezaanschuim. Vooral van dat schuim, waarbij de kaas volledig in de schijnwerpers staat, word ik erg gelukkig. Het visgerecht is een zacht stukje tarbot met aardpeer, prei en een hollandaisesaus met yuzu.

Als hoofdgerecht krijgen de vegetariërs linzen met diverse groentebreidingen. Helaas weet de bediening niet precies wat er op het bord ligt, dus om welke groenten het gaat wordt niet helemaal duidelijk. Mijn tafelgenoten zijn hoe dan ook erg enthousiast.

De rest van het gezelschap krijgt malse hertenrug geserveerd met aardappelmousseline, kweepeer, een spruitje, biet, schorseneer, een crème van kastanje en een specerijenjus. Het is een harmonieus gerecht dat perfect is bereid. 

We gaan door met een kaasplankje met notendadelbrood en een pittig-zoete chutney van mosterd en peer. Het is een fijne selectie van koe- en geitenmelkkazen uit Nederland en België, maar achteraf denk ik dat ik het leuker had gevonden om nog zo’n mooi gerecht te krijgen uit de keuken van Vive la Vie.  

We sluiten af met een fris dessert met ijs van gember en van mandarijn, carrot crumble en kleine schuimpjes. De mandarijn speelt de hoofdrol en de andere componenten zijn er op afgestemd om het zoete en frisse van het fruit te laten stralen. Dat werkt wat mij betreft goed: het is een heel licht gerecht, dat een mooie afsluiting is van het diner.

Bediening

De bediening is heel alert, ook als de zaak eenmaal vol zit. Onze glazen wijn worden regelmatig bijgevuld, we krijgen snel nieuw brood als ons plankje leeg is en er wordt op goed getimede momenten geïnformeerd of we nog tevreden zijn. Ook wordt het nooit erg formeel of stijf, wat ik prettig vind. Wat wel opvalt is dat de bediening niet alles even goed onthoudt. Wie wilde nou rode wijn en wie wit? En wat lag er ook alweer allemaal op het bord? Kleine dingen, maar op dit niveau toch jammer.  

Kans op een tweede bezoek

Vive la Vie is voor mij qua ervaring en budget een restaurant voor bijzondere gelegenheden. Ik zal er dus niet meerdere keren per jaar heen gaan, maar dat wil niet zeggen dat ik dat niet zou willen. We verlaten het pand aan de Oosterstraat met een voldaan gevoel en een goed humeur en willen morgen eigenlijk al wel weer terugkomen.

 

Praktische info

Oosterstraat 39
www.vivelaviegroningen.nl
Prijs: vier gangen voor €45 tot zeven gangen voor €65