Franse kost voor tout le monde bij Bellami’s

Het sluiten van restaurant Muller was een hard gelag voor liefhebbers van de Franse keuken. Maar zij kunnen weer gewoon komen aanwaaien bij het pand aan de Grote Kromme Elleboog. Daar zit nu Bellami’s Bar à Manger, een Franse delicatessenbar.

Eigenaren Sebastiaan Schokker en Maeyke Schooljan willen met hun zaak de Franse keuken naar een breder publiek brengen. Was een avondje Muller met chef-kok Jean-Michel Hengge een luxe, bij Bellami’s kun je aanschuiven voor een klein hapje of een compleet diner, al naar gelang je wensen. En vergeet ook de drankjes niet, want er is niet voor niets een grote bar ingebouwd in de zaak.

,,We wilden laagdrempeliger zijn dan een bistro, dat vonden we in deze buurt met al z’n cafés beter passen”, vertelt Schooljan. ,,Food sharing is natuurlijk heel populair nu, maar het moest wel een zaak worden die er nog niet was in Groningen.” Om haar heen worden de laatste klusjes nog afgerond: de bar wordt opgepoetst, de stoelen rechtgezet, de hapjes voorbereid. Bellami’s vierde zijn opening maandagmiddag met een borrel voor genodigden, vanaf dinsdag 17 uur is iedereen welkom.

[su_slider source=”media: 6028,6027,6029,6030,6035,6034″ title=”no”]Op het menu staan veel kleine hapjes om te delen. Typisch Franse kost, zoals escargots, crudités en garnalencocktails, maar ook champignons Dordogne, die in een jasje van bierbeslag gefrituurd worden. Voor de grotere trek is er bijvoorbeeld uiensoep en parmentier, een ovenschotel met draadjesvlees en aardappelpuree. ,,Geen liflafjes, maar echt de pure gerechten zoals ze ooit bedoeld waren.” Er kan binnenkort ook geluncht worden, vertelt Schooljan. ,,Vanaf vrijdag, als alles eenmaal soepel loopt.”

Schokker en Schooljan zijn bekende gezichten in de Groninger horeca: hij werkte bij De Wolthoorn, zij was eigenaar van Bij Van Boven. Samen hadden ze een B&B en er waren plannen om een hotel in Maastricht te openen, ,,maar de markt was daar verzadigd”. En toen deed de kans zich voor om het pand van Muller van Hengge over te nemen. In twee maanden tijd is het volledig verbouwd. ,,Niet is hetzelfde gebleven, alleen de muren zijn blijven staan”, lacht Schooljan.

Het zwart-wit geruite behang van Cole & Son vormde het uitgangspunt voor het interieur, de sierlijke houten banken langs de muren werden door een meubelmaker gebouwd. Gemakkelijke fluwelen stoeltjes, rookglazen tafels en verweerde spiegeltegeltjes op de muur maken het Frans sfeertje af. Plus die bar dus, met druivenranken op de rand. Daar schuif je aan om een wijntje of een aperitief te drinken.

Voor het samenstellen van de wijnkaart maakten Schokker en Schooljan een reis langs wijnhuizen in onder meer Bourgogne en de Italiaanse streek Piëmont. Het menu werd in overleg met kok Theo Wildeboer bedacht. Hij kwam, net als sommelier Roel Wijfjes, mee van Bij van Boven en werkte ook bij Bitter en Zoet in Veenhuizen. Maar de naam Bellami’s, waar komt die eigenlijk vandaan? Dat blijkt een beetje een toevalstreffer: ,,Wij keken altijd naar de serie Upstairs Downstairs en daar kwam een familie Bellamy in voor. Maar toen we dat aan Jean-Michel vertelden, bleef hij de naam stug op z’n Frans uitspreken. Bel ami betekent zoiets als ‘loyale vriend’, dat vonden we mooi. Dus toen hebben we de ‘y’ voor een ‘i’ ingeruild.”

 


Bellami’s Bar à Manger is open van dinsdag tot en met zondag vanaf 12 uur.