Deze boerderijwinkels zijn op fietsafstand van Groningen

Door de coronacrisis zitten we veel binnen en bewegen we weinig. Dan is het fijn om er toch even op uit te gaan met de fiets, lekker rustig buiten de stad. Heb je graag een doel? Wij zochten een paar opties uit voor wie van lekker eten houdt.

De bedrijven die we hier noemen hebben natuurlijk allemaal maatregelen genomen om hun waren veilig te kunnen verkopen. Zorg dus dat jij je ook aan de regels houdt! Je kent ze inmiddels wel: anderhalve meter afstand, in je eentje de winkel in en bij voorkeur contactloos pinnen.

Korenmolen Joeswert, Feerwerd

Omdat blijkbaar iedereen in quarantaine aan het bakken is gegaan, kun je in de supermarkt al weken nauwelijks bloem of meel meer krijgen. Gelukkig heeft Korenmolen Joeswert meer dan genoeg, en nog biologisch ook. Je kunt er terecht voor tarwebloem en  -meel, speltmeel en roggemeel die op de molen zelf gemalen is, maar ze verkopen bijvoorbeeld ook boekweitmeel, maismeel en bakmixen.

De winkel is open op vrijdag- en zaterdagmiddag van 13.30 tot 17.30 uur, maar je kunt er ook doordeweeks langsgaan als je van tevoren even belt.

Hoeve Zuidwending, Den Horn

De familie Buist verkoopt in haar boerderijwinkel op Hoeve Zuidwending in Den Horn zelfgemaakte boerenkaas, melk, vla, yoghurt, hangop en kwark, maar ook producten van andere voedselproductenten uit de streek. Zo kun je er terecht voor sapjes van Oudebosch uit Niehove en vanaf dit weekend ook voor het rundvlees van Vlaais uit Oostwold – twee bedrijven die overigens ook prima aan te fietsen zijn. De winkel is elke zaterdag geopend van 10 tot 15 uur.

Geitenhouderij Ter Veen, Dorkwerd

Voor wie er wel even op uit wil, maar niet te ver: breng een bezoekje aan de boerderij van Egbert ter Veen in Dorkwerd, net ten noorden van Reitdiephaven. Je kunt er geitenkaas, -melk en -vlees kopen, maar ook verse eieren en appelsap van de Eikemaheert in Loppersum. De winkel is open op woensdag- en vrijdagmiddag van 14.30 tot 18 uur.

Kleikracht, Winsum

In de boerderijwinkel van Kleikracht in Winsum kun je een groot deel van je boodschappen inslaan: ze verkopen er niet alleen hun eigen rauwmelkse biologische kaas – veel kruidenkazen, van jong tot overjarig – en rundvlees, maar ook zuivel van Waddenmax, groente van De Eemstuin en diverse droogwaren en wijnen.

De winkel is geopend op donderdag en vrijdag van 13.30 tot 17 uur en op zaterdag van 10 tot 17 uur.

De Eemstuin, Uithuizermeeden

Stuit je in de supermarkt telkens op lege groenteschappen? Of wil je gewoon wel eens wat anders proberen dan het standaard aanbod? Plan een dagtochtje naar Uithuizermeeden! Daar vind je namelijk De Eemstuin, een biologisch-dynamische groentekwekerij waar ze behalve bekende groenten als wortels, uien en sla bijvoorbeeld ook wilde broccoli, gele biet en bosknoflook verkopen.

De boerderijwinkel is op zaterdagochtend van 10 tot 13 uur open voor losse aankopen, maar je kunt via de website ook een groentepakket bestellen, dat je dan op vrijdag of zaterdag kunt ophalen. Voor wie Uithuizermeeden op de fiets toch te ver is: De Eemstuin bezorgt momenteel ook en staat op vrijdag altijd op de markt in Stad.

Rondje Noordbroek

Ook voor deze tocht mag je wel een hele dag uittrekken, want Noordbroek is al gauw dertig kilometer fietsen enkele reis. Maar dan word je ook goed beloond, want voor foodies is Noordbroek het walhalla. Je vindt hier maar liefst vier voedselproducenten: Arkema voor vlees van rund, varken, kip en lam, Bosschaart voor fruit, sap en jam, De Molenakker voor groente en kruiden en natuurlijk Meinardi voor asperges en aardbeien.

Die laatste heeft vanwege de coronacrisis zelfs een drive-in geopend, zodat je je auto niet uit hoeft voor verse asperges. Met je fiets mag je er vast ook doorheen. Meinardi is zeven dagen per week geopend, check voor de andere bedrijven hun websites.

Meer fietstochtjes maken? Sla de handige lijst van Producten van de boer er op na.