Foto: Stephan Keereweer

Recensie: Voilà

Al ruim tien jaar gebeuren er allerlei lekkere dingen op de hoek van de W.A. Scholtenstraat en de Oostersingel, net buiten het centrum van de stad. De Green Egg en rookoven op de stoep verklappen: hier staat iemand in de keuken die graag experimenteert en lekkere dingen maakt. De hoogste tijd om hier weer eens naar binnen te gaan voor wat culinaire verwennerij.

Een gezellige provisiekast

Die bourgondische sfeer wordt binnen evengoed doorgezet. Ik moet me beheersen om niet direct de keuken in te lopen, want aan de uitgestalde ingrediënten en het kookgerei te zien wordt daar met veel plezier gewerkt. Op een muurtje staan glazen potten met daarin allerlei smaakmakers en ingemaakte producten. Het heeft iets heel gezelligs, zo’n decoratieve provisiekast. Om het hoekje staat de wijnvoorraad, die reikt tot aan het plafond. Goed, de boodschappen zijn in huis. Nu hopen dat chef Hans daar wat lekkers van kan maken.

Foto: Stephan Keereweer

Geen tropische verrassingen, toch?

Wanneer ik uit eten ga, laat ik mij graag verrassen. Keuzes maken over eten en drinken vind ik ook nog eens bijzonder lastig. Dit maakt dat ik bij Voilà helemaal aan het juiste adres ben. Je kunt hier namelijk niet anders dan je laten verrassen met het vier- (€55), vijf- (€65) of zesgangenmenu (€75). Speciale wensen kun je bij reservering aangeven, maar verder bepaalt de kok. Het enige waar je zeker van kunt zijn, is dat het geen bijzonder tropische verrassing wordt. In die zin, dat de producten veelal van dichtbij zullen komen en waar mogelijk biologisch en van het moment zijn.

Amuses met macadamia en kalamansi

We kiezen het vijfgangenmenu met bijpassende wijn en worden alvast lekker gemaakt met een paar amuses. Een gesprek ontstaat over hoe geweldig lekker macadamia noten zijn en waarom daar doorgaans best weinig mee gekookt wordt. Kalamansi is eigenlijk best een tropische, ietwat zure verrassing. Maar deze vormt tegelijk een frisse tegenhanger voor die vettige maar heerlijke noot. Daarna volgt het eerste gerecht: een terrine van eendenlever, met rode en gele biet en een dotje gekruide mayonaise. Hierbij drinken we een lekkere Chenin noir rosé uit de Loire. Op tafel verschijnt ook brood met daarbij een zalige beurre noisette.

De volgende gang is knorhaan, oftewel: rode poon, met een krokant huidje. De vis schijnt een nogal raar geluid te maken, vandaar de bijnaam. Daarbij vinden we gebakken paddenstoelen, crème van gebarbecuede pastinaak, geraspte Groningse droge worst en saus van shiitake en witbier die aan tafel wordt geschonken. Een hele mond vol, om uit te spreken dan. En knap hoe al die smaken bij elkaar zo mooi in balans zijn. Al vinden we weinig van de droge worst in het geheel terug. Misschien is het ook meer het idee van zo’n stuk droge worst waar je stiekem een beetje op hoopt, in plaats van deze fijn geraspte stukjes. Maar het geeft niets. Het geheel is super lekker, en daar gaat het om.

Rode poon – paddenstoel – crème van gebarbecuede pastinaak – Groningse droge worst – saus van shiitake en witbier

Het hoofdgerecht is hertenrugfilet met kruidenkorst. Daarbij krijgen we gepofte wortel, ingelegde rode ui, een crème van macadamia en een bitterbal van hertensukade en truffel. Dit alles ligt in een plasje wildjus met laurier. Het wordt wat eentonig misschien, maar wederom een heerlijk gerecht en toevallig ook nog eens precies waar we zin in hadden: een stukje mals rood vlees. En die bitterbal, die mogen ze wat mij betreft ook meteen maken voor de cafés in Groningen, want daar lust ik bij de borrel wel een heel schaaltje van.

Hertenrugfilet – gepofte wortel – ingelegde rode ui – macadamia – bitterbal van hertensukade en truffel – wildjus

Na het hert krijgen we 4 Nederlandse kazen, waaronder een Lady Blue uit Nooitgedacht, Drenthe. Hier krijgen we geen port of dessertwijn bij, maar een glaasje appelcider. Een gewaagde keuze die verrassend goed uitpakt in combinatie met de kazen. We sluiten af met een sorbet van granny smith, gelei van champagne, rauwe venkel, bavarois van witte chocolade, ganache van witte chocolade en yoghurt, gerookte appel en een koekje met venkelzaad. Wederom is aan de diversiteit van de bereidingen te zien dat de chef duidelijk een breed scala aan kooktechnieken beheerst. En hij is niet bang om daar lekker creatief mee te zijn. Dat maakt het koken leuk, en dat proef je er zeker in terug.

Bediening

Bij Voilà kom je voor het betere eten en daar krijg je dan ook de betere bediening bij. Gastvrouw Jitka geeft bij elke gang uitleg over het eten en drinken. De herkomst van de producten speelt in haar verhalen een belangrijke rol. Ze weet tot in de kleinste details wat ze ons inschenkt en wat er op ons bordje ligt en geen enkele vraag blijft onbeantwoord. Chapeau!

In een notendop

Een avondje Voilà is een avondje uit. Helemaal te gek als je iets te vieren én iets te besteden hebt. Het vijfgangenmenu kost €65,- en met bijpassende wijnen erbij tikt het behoorlijk aan. Maar het is het geld zeker waard, vinden we: het eten en de wijnen zijn uitstekend, de bediening is bijzonder gastvrij en kundig en de sfeer is fijn.

 

praktische info

W.A. Scholtenstraat 39
www.restaurantvoila.nl
Prijs vijfgangenmenu: €65,-

Sfeer
Eten
Bediening
Prijs-kwaliteit
4.5