Recensie: Voilà

Samengevat
Sfeer
8
Eten
9
Bediening
10
Prijs-kwaliteit
8
8.8

We zagen op Twitter al heel wat jubelverhalen voorbijkomen over Voilà, dus boekten we maar eens een tafeltje. Overtuigd, maar met een stuk lichtere portemonnee gingen we weer naar huis.

Sfeer

Het terras aan de voorzijde ziet er met z’n picknicktafel en groene planten gezellig uit, maar de locatie langs de redelijk drukbereden hoek van de W.A. Scholtenstraat en de Bloemsingel is niet ideaal als je buiten wilt dineren. Binnen heb je gelukkig geen last van het verkeer. De zaak is licht en gezellig en vrij tijdloos ingericht in neutrale tinten, met een rij tafeltjes langs het raam en daar tegenover de langgerekte bar met wijnkoelkast.

Eten

Wie maar moeilijk kan kiezen, is bij Voilà op de goede plek. De enige optie die je hier hebt is het vijfgangenverrassingsmenu. Voorkeuren kun je bij reservering aangeven – als je vegetarisch bent bijvoorbeeld of geen vis eet – maar verder bepaalt de kok. Wij verdelen onze tafel in vis en vega.

Vijf gangen blijken stiekem zes gangen te zijn, want de avond begint met een substantiële amuse: een glaasje met op de bodem een panna cotta van doperwten en munt en daar bovenop schuim van doperwten met limoen, plus gepofte rode rijst als garnering. Voor de vega’s zijn er nog gemarineerde doperwten aan toegevoegd, voor de viseters gerookte zalm. Een veelbelovend begin, vinden we.

Daarna krijgen we een kom met bolletjes crème van gepofte paprika met basilicum en Taggiasche olijven, met voor de viseters extra een ceviche (kleingesneden gemarineerde rauwe vis) van makreel en wadddenharder. Dat ziet er al feestelijk uit, maar dan komt onze gastvrouw aanwandelen met een grote theepot. Daar zit gazpacho in die ze ter plekke opgiet. Altijd leuk, een beetje theater aan tafel. Het enige minpuntje in mijn ogen is dat de vega’s geen alternatief voor de ceviche krijgen: het voelt toch een beetje als een zwaktebod om een onderdeel van het gerecht dan maar helemaal weg te laten.

Bij het tweede voorgerecht gaan de viseters en de vega’s andere kanten op. Het visgerecht, rode mul met zeekraal en lamsoor, is perfect op de huid gebakken. De bisque van garnalen wordt er aan tafel nog bijgegoten. En omdat het oog ook wat wil zit er zilveren kroepoek bij, gekleurd met inktvisinkt. Het vegetarische gerecht bestaat uit een salade van truffelaardappel met daarop een zachtgegaarde eierdooier. Die elementen gaan verborgen onder een schuimige, hartige sabayon. De presentatie is ook hier weer mooi, en de smaken zijn goed uitgebalanceerd.

Bij elke gang drinken we een half glaasje bijpassende wijn. Dat is nog een voordeel van een vaststaand menu: niks wijnarrangement, het is niet meer dan logisch dat je bij elk gerecht de juiste wijn krijgt.

De vega’s zijn erg onder de indruk van het hoofdgerecht, een gemarineerde koningsoesterzwam die gegaard is in een Big Green Egg, zo’n kekke groene – en razend dure – barbecue. Hij heeft de intense rooksmaak die je eigenlijk alleen bij vlees verwacht: goddelijk. Erbij doperwtencrème, aardappelschuim en een taartje van zoete aardappel dat bij de viseters in de herhaling gaat. Zij krijgen er een mooi gegaarde kabeljauwhaas bij en dezelfde sabayon die de vega’s een gang eerder al mochten proberen.

Gang nummer vier is het kaasplankje. Wij kunnen het wel waarderen dat er is gekozen voor drie soorten kaas van Groningse makelij: een oude Goudse kaas, een witschimmel geitenkaas en een vachèvre, van koeien- en geitenmelk. De kazen eten we op met uienchutney, vijgenbrood en walnoten. Voor het eerst vanavond hebben we ook wat te kiezen: willen we een dessertwijn bij de kaas of een van de vier soorten port die ze hebben staan?

Het nagerecht is een combinatie van chocolade en aardbei. Klassiek, maar goed uitgevoerd. Het bord is opgemaakt met een chocoladecakeje met een vloeibaar hart, gelbolletjes van aardbei en basilicum, hele aardbeien, merengues en yoghurtijs. Ook hier krijgen we een rode dessertwijn bij, een Elysium black muscat uit Californië die we zelf ook maar eens gaan opzoeken voor thuis.

We besluiten er nog een laatste gang aan toe te voegen en bestellen friandises bij onze thee. Normaal gesproken een schaaltje zoete lekkernijen, maar bij Voilà nemen ze hun taak serieus en serveren ze vier schaaltjes. We krijgen crème brûlée die aan tafel geflambeerd wordt, warme madeleines met een knijptuitje Grand Marnier erin gestoken, chocoladefudge, een chocoladebonbon op een stokje met vulling van pistache en zoute karamel, vierkantjes aardbeien- en bramengelei en blokjes nougat met pistachenoten. Maar goed dus dat er uit de individuele theepotjes ruim drie koppen gaan, zodat we niet zonder thee komen te zitten voor de friandises op zijn.

Bediening

Bij Voilà kom je voor het betere eten en daar hoort de betere bediening bij. Dat hebben ze hier gelukkig helemaal voor elkaar. We mogen de wijnen voorproeven, krijgen bij elke gang uitleg over het eten en op ons verzoek wordt het menu doorgemaild zodat we – maar dat zeggen we er natuurlijk niet bij – voor deze recensie kunnen teruglezen wat we precies gegeten hebben. Na tien gangen (vijf vega, vijf vis) vergeet je wel eens een ingrediëntje. Kundig, attent, warm: betere bediening hebben wij in Groningen nog niet meegemaakt.

Kans op een tweede bezoek

Een avondje Voilà is niet goedkoop. Het vijfgangenmenu voor €38,50 is schappelijk genoeg, maar met drankjes erbij tikt het behoorlijk aan. Wij rekenen per persoon inclusief fooi €75 af. Omdat het menu een standaardprijs heeft, is er geen kaart, en dus kunnen we ook nergens nakijken hoe duur de wijn eigenlijk is die we drinken. Dat is achteraf even schrikken: €9,50 voor een glas champagne, €5 voor een fles water. Maar het is het geld wel waard, vinden we: het eten en de wijnen zijn uitstekend, de bediening is top en de sfeer is fijn. Even doorsparen voor de volgende keer.

 

praktische info

W.A. Scholtenstraat 39
www.restaurantvoila.nl
Prijs driegangenmenu: €38,50