Foto Google Maps

Recensie: Thai Jasmine

Samengevat
Sfeer
7
Eten
7
Bediening
6
Prijs-kwaliteit
7
6.8

In de winter heb je altijd meer behoefte aan comfort food, dus belanden we op een gure dag bij Thai Jasmine. Geurige curry’s, pittige smaken, daar hebben we wel zin in. Hoe bevalt het bezoek?

Sfeer

De gevel van het pand waarin Thai Jasmine zit, is niet een van de mooiere aan het Zuiderdiep. Maar de naam van het restaurant staat er wel groot op, dus je hoeft nooit te zoeken naar de ingang. Binnenkomen blijkt een grotere uitdaging, want direct na de vestibuledeur zit aan de ene kant van het smalle pad de open keuken met af en aan lopende bediening en aan de andere kant de kassa waar een groep mensen aan het afrekenen is. Zo loopt de doorstroom makkelijk vast, merken we.

Al wachtende kunnen we wel mooi het interieur in ons opnemen. Er is slim gebruik gemaakt van de hoogte van de ruimte door grote kroonluchters van parelmoerglanzende capiz-schelpen op te hangen en de pilaren te versieren met een opvallend Thais patroon in rood en goud. Ook elders zie je Thaise details – voorwerpen in de vensterbank, een stel boeddhagezichten aan de muur – maar het blijft subtiel. En eigenlijk vinden we dat juist jammer, want de inrichting had wel wat extra schwung kunnen gebruiken. Of het nou door de grote glazen pui komt of de combinatie van crèmekleurige muren en generiek donkerbruin cafémeubilair: de zaak ademt te weinig gezelligheid.

Eten

De een doet niet aan vis en de ander wil niet vegetarisch, dus moeten we de menu’s aan ons voorbij laten gaan en kiezen we van de kaart. Tafelgenoot bestelt om te beginnen black tiger-garnalen, die worden opgediend met een schaaltje chilisaus. De garnalen zitten in een deegjasje dat mooi knapperig is, maar ook zo dik dat je de garnalen niet erg goed proeft. Ik heb een combinatiegerecht besteld van goedgevulde miniloempia’s met een zoete, lobbige dipsaus – helemaal prima – en minder geslaagde gefrituurde tofu, die al behoorlijk afgekoeld en daardoor weer zacht geworden is. De beloofde paddenstoelensaus bij de tofu proef ik nergens terug.

Beide voorgerechten worden geserveerd op een bedje van sla en fijngesneden wortel en witte kool, iets dat we ook bij het hoofdgerecht weer zien. Dat is een wel erg retro presentatie, die ons nogal doet denken aan de Chinees-Indische restaurants van onze jeugd.

Tafelgenoot vervolgt met kaeng phed, een lekker pittige rode curry met eend, ananas en de nodige groenten: cherrytomaatjes, peultjes, courgette. Het lijkt een enorme kom vol, maar dat blijkt naast een schappelijke hoeveelheid vlees en groenten vooral heel veel saus te zijn. Voor mij komt er een wokgerecht met kip op tafel: phad kratiam prik thai, op de kaart aangeprezen als ‘all time favorite’ met pepersaus, knoflook en koriander. Het is best te begrijpen dat dit een favoriet is, want smaakvol maar niet pittig, maar het is ook wel een eenvoudig gerecht zoals het hier opgediend wordt: een schaal met vlees plus weer die sla, wortel en kool om het af te maken. In Thaise restaurants waar ik eerder at waren de gerechten op de kaart ook echt individuele hoofdgerechten, hier lijken het meer schotels die je bestelt om te delen, getuige ook de witte rijst die we er in een rvs-kom bij geserveerd krijgen. Dat is op zich geen probleem, maar wel handig om te weten voor je bestelt.

Tafelgenoot zit na de kom curry wel vol, ik neem nog een nagerecht: gebakken ijs. Dat is een bol vanilleijs in een gefrituurd jasje van kokosdeeg, met verse mango erbij en vruchtensaus. Een gimmick natuurlijk, gefrituurd ijs, maar wel een leuke.

Bediening

Bij binnenkomst vragen we aan de meneer bij de kassa of er nog plek is voor ons. Die is er: naar boven en dan helemaal achterin, gebaart hij. Dat komt niet zo gastvrij over: laat dan even iemand meelopen. We weten het tafeltje in kwestie desondanks te vinden. Boven zijn twee jongemannen aan het werk, allebei allervriendelijkst maar met name een van de twee is nog erg onervaren en onzeker. Onze glazen zijn al leeg als het voorgerecht komt, maar pas bij het opdienen van het hoofdgerecht wordt gevraagd of we nog een tweede drankje willen. Ook is het jammer dat je in een restaurant dat zich doet voorstaan op zijn authenticiteit niet wat meer uitleg krijgt over de Thaise keuken en gebruiken. Zo verbazen we ons er over dat er geen messen op tafel komen. We doen navraag en horen dat dit bij Thai Jasmine standaard is, maar wanneer we het thuis opzoeken blijkt het ook typisch Thais te zijn om geen mes te gebruiken. Wanneer je dat vertelt, als bediening, maak je een avondje uit eten net even wat interessanter.

Kans op een tweede bezoek

Over het eten bij Thai Jasmine hebben we niet veel klagen, met name de hoofdgerechten smaakten ons prima. Maar de sfeer, presentatie en bediening doen ons te veel denken aan die van het doorsnee Chinees-Indisch restaurant: meer een plek voor een snel maal dan een lange avond gezellig tafelen. We gaan dus eerst maar eens vergelijkend warenonderzoek doen bij de andere Thaise restaurants in de stad.

 

PRAKTISCHE INFO

Gedempte Zuiderdiep 19
www.thaijasmine.nl
Prijs menu’s €25,95 – €30,95