Foto: Ellen Heinen

Bánh mì – Mr. Dam

Wie gevraagd wordt naar een populair Vietnamees gerecht, denkt vast en zeker aan iets anders dan een baguette. Pho (noedels) kennen we natuurlijk allemaal. Zo ook chả giò, hier beter bekend als Vietnamese loempia. Maar nu: heb je al eens bánh mì gegeten? Letterlijk vertaald: brood (bánh) gemaakt van tarwe (mì).

Deze Vietnamese lekkernij ontstond in het begin van de 19e eeuw, toen het Franse stokbrood naar Vietnam werd gebracht. Zo op het eerste gezicht heeft bánh mì nog altijd wat weg van de baguette, maar dan is ‘ie wat dikker, met een knapperige, dunnere korst en een poreuze binnenkant.

In een gemiddeld broodjeshuis zou ik schrikken van een rijk belegd stokbrood van dit formaat.

Zo’n ambachtelijk broodje kan vervolgens door Mr. Dam belegd worden met garnalen, rundvlees, buikspek, kip of tofu. Ik koos dit keer voor kip. Al na de eerste hap verschijnt een grijns op mijn gezicht. Wat is dit lekker! Naast gemarineerde kip zitten er ook knapperige groenten, chilipepers, iets van paté, mayonaise en verse koriander op het broodje. In een gemiddeld broodjeshuis zou ik schrikken van een rijk belegd stokbrood van dit formaat. Ligt die bánh mì niet straks als een baksteen op de maag?

Het antwoord is nee. Dit is een broodje waar je van de eerste tot aan de laatste hap met plezier je tanden in zet. Het heeft alles te maken met de luchtigheid van het broodje -letterlijk: hij weegt ook echt niets- en de goedgekozen vulling. De smaken zijn mooi in balans. De gemarineerde kippendij, flink wat frisse groenten en koriander en een beetje pit van de chili. Doe daar een dot saus overheen en je bent in bánh mì heaven. Ik moet me echt inhouden om niet morgen al de variant met buikspek te gaan proberen. Kortom: dikke vette aanrader!

Praktische info

📍: Mr. Dam Bánh Mì: Astraat 6
💶: €6,50 of €6,90
www.mrdambanhmi.com