5 specialiteitenzaken die we nog missen in Groningen

Groningen is sinds kort een opmerkelijke zaak rijker: de Pindakaaswinkel in de Folkingestraat, waar je uitsluitend pindakaas kunt krijgen. Voorlopig alleen als pop-up store, maar in Utrecht werd de tijdelijke vestiging al permanent. Welke andere eetwaren verdienen hun eigen winkel in Stad?

Hagelslag

Pindakaas en hagelslag horen bij elkaar als kip en appelmoes, als peper en zout, als ham en kaas. Dus wanneer er een pandje vrijkomt in de Folkingestraat mag daar best een vestiging komen van de Amsterdamse Hagelswag Store. Daar verkopen ze chique hagelslag: brokjes chocolade in glazen flessen, in smaken als hazelnoot-kokos, amandel-bes en appel-karamel. Voor een fles met 250 gram hagelslag tel je overigens wel €14 neer. Combineer dat met pindakaas van de Pindakaaswinkel (€5,95 per potje van 420 ml) en je hebt een fancy, maar erg prijzige boterham.

Ontbijtgranen

In Londen doet het Cereal Killer Cafe al vier jaar goede zaken. Hier kun je van de vroege ochtend tot de late avond terecht voor een kom melk met ontbijtgranen. Op het menu staan ruim 100 verschillende soorten cornflakes, gepofte rijst, enzovoort, aangevuld met 12 soorten melk. Dat lijkt ons wel wat. Al zien we dan wel graag een winkel bij het café, zodat we al die smaakjes gewoon mee naar huis kunnen nemen.

Chips

De chipstest van de Volkskrant zorgde afgelopen zomer voor verhitte gemoederen: over welke soort nou het lekkerste is hebben veel mensen een uitgesproken mening, blijkt. Dat voorspelt een zonnige toekomst voor een chipswinkel, waar je behalve de bekende Nederlandse merken ook exotische buitenlandse chips kunt krijgen. Wat dacht je van chips met zeewiersmaak, chips met chocoladesmaak of chips met shoarmasmaak?

M&M’s

Foto: Tristan Surtel/Wikimedia

Bij chocoladefabrikant Mars hadden ze al vroeg door dat je de uitdrukking ‘als een kind in een snoepwinkel’ maar beter serieus kunt nemen. Dus openden ze M&M Stores, waar je zelf je favoriete smaak kunt tappen. Alleen blauwe M&M’s? Een mix van zwart, grijs en wit? Alle kleuren van de regenboog door elkaar? Het kan allemaal. Het is slecht voor je portemonnee – de M&M’s in de supermarkt zijn goedkoper – maar je wordt er wel heel vrolijk van. M&M Stores vind je alleen maar in de grote wereldsteden, dus er zal er wel niet gauw eentje in Groningen komen. Maar ach, een mens mag dromen.

Stroopwafels

De nieuwe stroopwafel met lavendel en zwarte peper van Albert Heijn werd afgelopen week flink belachelijk gemaakt, maar wij juichen het experiment toe. Een winkel vol stroopwafels met verschillende smaakjes: als het werkt met pepernoten, waarom dan niet met die andere Nederlandse koekjesklassieker? Groningen heeft natuurlijk al Buurman & Buurman Stroopwafels, elke dinsdag en donderdag te vinden op de Grote Markt en op woensdagen op de Vismarkt. Als die nou eens een vaste plek krijgt en z’n assortiment aanvult met nieuwe varianten, zijn wij tevreden.