5 x een goed ontbijt in Groningen

Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag, volgens het Voedingscentrum. Maar vaak niet de lekkerste: die boterham met kaas en dat schaaltje yoghurt met muesli gaan ook vervelen. Bij deze vijf horecazaken in Groningen kun je terecht voor het betere ochtendmaal.

Bagels & Beans


Normaal gesproken zijn wij niet zo van de ketens, maar voor Bagels & Beans maken we een uitzondering. De bagel met geitenkaas en bacon is namelijk verslavend lekker, en de verse sapjes zijn ook niet verkeerd. Ben je een stevige ontbijter, dan is het Lazy Ontbijt voor €10,95 een goeie deal. Je krijgt dan koffie of thee, een sapje, yoghurt met muesli, een bagel met beleg en een mini-brownie. Daar kom je de ochtend wel op door.

Zwanestraat 30, open vanaf 9.30 uur.  

Pernikkel

Fotocredit: Pernikkel
Ja sorry, daar is ie weer. Pernikkel is gewoon van alle markten thuis. Je kunt er prima dineren, lunchen en dus ook ontbijten. Je hebt de keus uit American pancakes, wentelteefjes, een gebakken ei of yoghurt met muesli en warme appel en daar drink je dan een verse sap bij. Of een Bloody Mary, als je een heftige nacht achter de rug hebt. Voor de prijs hoef je niet thuis te blijven: een kom yoghurt heb je al voor €2,50.

Aweg 2, open vanaf 10.00 uur (zondag 11.00 uur)

Bakkerij Blanche


Het lunchmenu van Bakkerij Blanche vonden we nog niet perfect, maar wel veelbelovend, en het zit er gewoon erg leuk. Prima plek voor een luie zondagmorgen: croissantje voor je neus, kop thee erbij en een krantje mee. Je bent overigens niet aan brood gebonden, vers fruit of kwark met muesli kun je hier ook krijgen. De dubbele tosti met Nutella gaan wij zeker nog een keer proberen.

Brugstraat 2, open vanaf 8.00 uur (maandag 11.00 uur) 

Croissanterie Pigalle


De croissanterie heeft niet het meest hippe interieur van deze vijf, maar daarvoor ga je er ook niet naartoe. Pigalle is nostalgie: hier bracht je brakke ochtenden door toen Groningen nog geen andere ontbijtzaakjes kende. Of nou ja, wij tenminste. We worden nog steeds vrolijk bij de aanblik van de gele luifel. Voor €9,95 krijg je een speltbol met drie soorten beleg, een croissant, een gekookt ei, koffie of thee en sinaasappelsap.

Stoeldraaierstraat 17, open vanaf 8.00 uur (zondag 9.00 uur, maandag 10.00 uur)

’t Feithhuis


Het meest stijlvolle ontbijtje in deze lijst, want genuttigd in een monumentaal pand. Wil je echt luxe ontbijten, dan bestel je bij ’t Feithhuis de ontbijttafel à €16,25. Stevig aan de prijs, maar dan krijg je naast brood en beleg ook yoghurt, fruit, een omelet en verse jus. Wil je echt gek doen, dan bestel je er voor nog eens €3,50 een glas prosecco bij. Goedkoper ontbijten kan trouwens ook: voor €5,75 heb je een croissant, jus en koffie. Of neem het katerontbijt, dat bestaat uit een omelet met kaas en bacon, een dubbele espresso en een bruistablet. Prijs: vijf glazen bier minder de avond ervoor.

Martinikerkhof 10, open vanaf 10.30 uur.

Nog meer opties voor ontbijt? Die vind je hier.