Foto: Victor van Werkhooven via een Creative Commons (BY)-licentie.

5 x uit eten met een koninklijk tintje

Koningsdag in Groningen draait vooral om struinen over de vrijmarkt en bier drinken. Maar waarom zou je de verjaardag van Willem-Alexander niet vieren met een goed bord eten? Dineer in koninklijke sferen bij een van deze vijf restaurants.

De Markies

Een van de betere restaurants in Groningen is gevestigd in de Oranjebuurt, aan de Koninginnelaan. Een ideale locatie dus voor een fijn verjaardagsetentje. Bijkomend voordeel: als je niet zo van al die Koningsdag-drukte houdt, zit je hier net buiten de binnenstad lekker rustig. Dineer met de appeltjes van Oranje en bestel het dessert met chocolade en sinaasappelsorbetijs.

Koninginnelaan 45

Soestdijk

13076958_1192133594164337_8437516117723339858_n

Deze keuze behoeft nauwelijks uitleg: waar anders dan bij Soestdijk, met z’n portretten van de koninklijke familie achter de ramen, eet je je avondmaal op Koningsdag? Het dinercafé heeft heuse koninklijke antecedenten: prins Maurits stond er in zijn studententijd achter de tap en ontmoette hier zijn Marilène. Je bestelt natuurlijk de daghap, het Koningsmaal.

Grote Kromme Elleboog 6

La Martina

Na een dag bier drinken op de gezondheid van Willem-Alexander breng je ’s avonds een ode aan het vaderland van zijn eega Máxima door een Argentijnse steak te verorberen bij La Martina. Een paar pilsjes en een grote lap gegrild rundvlees gaan immers uitstekend samen, net als Wim-Lex en Max.

Gedempte Zuiderdiep 13

Prinsenhof

12232946_954637991276206_8901240549610030913_o

Het Prinsenhof was ooit de residentie van de stadhouders: de prinsen van Nassau, de voorouders van Willem-Alexander. Krijg je net als onze koning ook een ruimte toelage van de staat, reserveer dan een tafeltje bij restaurant Alacarte; ben je iets armlastiger, dan neem je je toevlucht tot het grand café. Daar kun je overigens ook dineren als een koning: ga bijvoorbeeld voor de kreeft Thermidor.

Martinikerkhof 23

Louis XV

Dat moet Willem-Alexander nog maar voor elkaar zien te krijgen: een restaurant dat naar hem wordt vernoemd. De Franse koning Lodewijk de Vijftiende is het in elk geval wel gelukt, reden genoeg om op Koningsdag een bezoekje te brengen aan het etablissement dat zijn naam draagt. Neem de tiramisu Louis XV met sinaasappel en Grand Marnier toe, dan heeft je diner ook nog een oranje tintje.

Oude Kijk in ’t Jatstraat 47

 

Foto bovenaan: Victor van Werkhooven via een Creative Commons (BY)-licentie.