5x de betere afhaaltent

Iedereen heeft er wel eens behoefte aan: na een lange of een luie dag eten afhalen. Na afloop mieter je de plastic bakjes in de prullenbak; geen afwas, geen omkijken naar. Vaak kom je terecht bij de vettige Chinese hap of kaasrijke pizzeria. Niks mis mee natuurlijk, maar ter verandering van spijs stelden wij een lijstje samen van vijf bijzondere afhaaltenten in Stad.

Rima, Oosterweg 35a

Rima bestaat ruim dertig jaar en is niet weg te denken uit Groningen. Hier heb je de keuze uit ongeveer acht menu’s, variërend van babi pangang tot pittig (stoof)vlees. Voor de vegetariër is er een tofu- of tempehvariant, een een uitgebreid arsenaal aan groenten. De echte Rimakenner weet van de gesmoorde aubergine, een zalig bijgerecht dat helaas vrijwel nooit in de schappen ligt. Gelukkig zijn er meer goede knapperige groenten en krijg je er altijd een sambalei bij. Eén probleem: de ene Rimamedewerker schept grotere porties op dan de ander. De echte Rimakenner weet ook bij wie hij moet zijn voor een volle bak.

De Burgerbakkerij, Gedempte Zuiderdiep 99

Er is een nieuwe trend in hipsterhamburgerland: de Dutch Weed Burger. Volledig vervaardigd uit zeewier en daardoor knalgroen. Er zijn verschillende verkooppunten, waarvan slechts één in Groningen: De Burgerbakkerij. Spreekt zeewier je niet aan, geen probleem: er zijn genoeg andere burgers voor zowel carnivoren als vegetariërs, met interessante combi’s en geinige namen. Denk aan de Gandhi, een uiteraard vegetarische optie met pesto en geitenkaas. Aan de andere kant van het spectrum is er de Mission Impossible, met twee hamburgers verpakt in spek, cheddar en twee gebakken eieren. Van zeewier tot een hartaanval waiting to happen: het kan hier allemaal. Laten bezorgen is ook een mogelijkheid.

Kroewa Thai, Prinsesseweg 25

Zeker niet de goedkoopste, maar wel bijzonder smaakvol. De gerechten bij Kroewa Thai ogen én proeven gezond. De currysauzen variëren van pittig tot zeer pittig en weten vanuit een plastic bakje een Thais gevoel op te wekken, en dat is een hele kunst. Daarnaast zijn vrijwel alle vlees- en vissoorten in de gerechten te vervangen door tofu en tempeh. Heerlijk gezond, maar er zijn ook loempia’s.

Dinner Served, Meeuwerderweg 119

Een carpaccio van kogelbiefstuk, gnocchi met knoflookroomsaus en bospaddenstoelen, en een Zuid-Amerikaanse tournedos van 200 gram met kruidenboter. Euh, wat, is dit niet de menukaart van een prima eetcafé? Heus waar, hierboven staat een kleine greep uit de opties van Dinner Served. Je kunt hier ook terecht voor schepijs, maar omdat het geen ijssalon is wisten ze onze ijslijst niet te halen. De high class afhaaltent mag echter niet ontbreken in deze lijst. Leuk voor de bijzonder lamlendige zondag: ze bezorgen ook!

Friet van Piet, Meeuwerderweg 112

Er is iets met goed afhaaleten en de Oosterpoortbuurt. Dat komt niet omdat deze smaakmaker er woont, want zij heeft in de hele stad het koken ontlopen. Deze bijzondere patatzaak is de derde in de lijst waarvoor je een paar minuten de binnenstad uit moet fietsen. Denk je nu: ‘ja, dan kan ik net zo goed gaan koken’, wacht nog even. Friet van Piet heeft namelijk verschillende prijzen gewonnen voor zijn frituurkunsten. Dikke frieten van Groninger aardappels, hamburgers, verse salades en interessante plates: het is geen wonder dat de rij op zaterdagavond soms tot buiten de deur staat.

En nog een tip …

Heb je eigenlijk gewoon zin in een kazige pizza maar wil je vandaag net dat beetje meer kwaliteit, haal dan af bij Da Vinci, De Uurwerker of een ander goed (Italiaans) restaurant. Vrijwel iedere Italiaan heeft kartonnen pizzadozen en biedt de mogelijkheid tot afhalen, zodat je niet altijd hoeft te wachten op de brommer van de döner/pizza/patat-combinatietent.