6 x lekker vegetarisch uit eten

Als je uit eten gaat wil je meestal iets nieuws proberen, of een gerecht eten wat je thuis nooit klaarmaakt. Hoe jammer is het dan voor de vegetariërs onder ons om te worden geconfronteerd met pasta pesto of, de horror, een gevulde paprika? Deze vijf restaurants zijn ook creatief zonder vlees of vis.

Pernikkel (Aweg 2)

Een kleine kaart die wekelijks wordt gewijzigd, en altijd een paar vegetarische opties waar aandacht aan is besteed. Een paar voorbeelden: speltsalade met zachte kaas, paddenstoelenburger of maiskoekjes met ratatouille. Inmiddels zijn deze gerechten weer vervangen maar niet getreurd, de keuzes zijn vrijwel altijd interessant.

Thai Jasmine (Gedempte Zuiderdiep 19)

Twee keukens hebben vegetariërs in hun hart gesloten: de Italiaanse en de Aziatische. Bij Thai Jasmine word je geconfronteerd met een ellenlange menukaart, bestaande uit curries in verschillende pepergradaties. Hierbij kies je simpelweg je proteïne: vis, vlees of vega. Ideaal!

Brussels Lof (Akerkstraat 24)

 

Brussels Lof haalde in onze recensie geen knaller van een eindcijfer, maar dankzij z’n vegetarische focus en uitgebreide aanbod verdient het restaurant toch een plekje in deze lijst. Van oorsprong was het menu helemaal vega, later is er vis aan toegevoegd. Vlees blijft hier achterwege. Een paar voorbeelden van de menukaart: ceviche van koolrabi, mango, koriander, chili, gember en citrus; of geroosterde jonge spitskool met quinoa, paddenstoelen, pruimen in soja en Japanse kruiden.

De Boom (Rodeweg 1)

Onlangs net als Pernikkel opgenomen in de twijfelachtige top der hipsterrestaurants. Toegegeven: hipsters zijn meesters in vegetarisch koken. Het fijne van De Boom is dat ze, in tegenstelling tot de meeste restaurants, ook veganistische gerechten op de kaart hebben staan. Denk aan een zoete aardappel-boerenkool-broccolitaart met kokosolie en een deeg van havermout en boekweitmeel.

De Markies (Koninginnelaan 45) en De Kleine Heerlijkheid (Schuitendiep 42)

Een gedeelde plaats, omdat beide restaurants vaak slechts één a twee vegetarische opties hebben, maar deze vrijwel altijd in de smaak vallen. Nog een beetje overtuiging nodig? De Kleine Heerlijkheid: salade met gemarineerde en gegrilde halloumi, aubergine-compote, vijgenleer en pruim. De Markies: hartige groentenquiche met cashewnoten, gegratineerd met blauwe kaas. Toegegeven: van deze twee opties wint De Kleine Heerlijkheid in de categorie meest fantasierijk.