6x goedkoop uit eten in Groningen

Genieten van culinaire hoogstandjes onder het genot van een goed glas wijn: uit eten gaan is heerlijk, maar niet erg budgetvriendelijk. Gelukkig zijn er in Groningen genoeg mogelijkheden om relatief goedkoop buiten de deur te dineren.

Hier geven we algemene tips om goedkoper uit eten te gaan in de stad. Ben je op zoek naar specifieke restaurantaanbevelingen? Check dan ook onze vijf aanraders voor een fijne daghap en onze recensies van budgetrestaurants. Of sla onze restaurantgids er op na en vind de restaurants die precies aan jouw wensen voldoen!

Houd de kortingsites in de gaten

Websites als Het Laatste TafeltjeHeerlijk, Dagpas en De Leukste Deal lijken op elkaar: allemaal bieden ze dinerdeals aan voor scherpe prijzen, waardoor je met zijn tweeën een driegangendiner kunt verorberen voor €30 à €40 en soms zelfs minder. Het Laatste Tafeltje heeft van dit rijtje het grootste aanbod in Groningen. De site is voor de last minute-beslissers en biedt deals aan voor diezelfde avond. Restaurants als Brasserie Midi, Robuust en Moro zie je er regelmatig terugkomen.

Via Heerlijk kun je met korting terecht bij de iets chiquere restaurants, zoals De Pauw, Brasserie SPH en even buiten de stadsgrenzen in Onderdendam bij De Molenaar en Korensant Verhildersum in Leens. De aanbiedingen bij Groupon zijn vaak iets duurder, maar dan krijg je ook meteen 4 of 5 gangen. En wie bereid is om buiten Groningen te kijken kan dan zelfs voor een beschaafd bedrag bij een sterrenrestaurant terecht.

Onbeperkt eten hoeft niet bij een vreetschuur

Eten & Co, Wereldgeluk en Taste & Flavor: je kunt je er ongans vreten, maar het zijn niet bepaald de meest sfeervolle tenten en een bezoek kan de volgende dag tot flinke buikpijnen en spijtbetuigingen leiden. Gelukkig zijn er ook all you can eat-concepten met een prettiger afloop en leukere ervaringen. Groningen heeft tegenwoordig bijvoorbeeld een uitgebreid aanbod aan tapasrestaurants waar je onbeperkt kunt eten, zoals La Cubanita, Tapasco, Bodega y Tapas en El Txoko. Geen fan van patatas bravas? Imono, Sumo, Okami Sushi en Sushi Mall hebben lekkere sushi tegen een vaststaand tarief. Een gezellige avond met fatsoenlijk eten, en je weet waar je financieel aan toe bent.

Bespaar met een bioscoop-combideal

Voor een uitgebreid avondprogram – denk date – hebben diverse restaurants deals met Pathé. Bij eetcafé d’Ouwe Brandweer en Cantina Mexicana krijg je voor €26,50 bijvoorbeeld een driegangenmenu en een bioscoopkaartje. Ook Sumo, Tapasco, WEEVA en Taveerne Rabenhaupt bieden biosmenu’s aan; bekijk hier de complete lijst met deelnemende restaurants. Meer een filmhuisfanaat? Bij het Groninger Forum heb je voor €21.50 een burger met friet en een filmkaartje. En de brownies zijn er niet te versmaden.

Eet voor een prikkie bij de hippe pizzeria

Fotocredit: De Uurwerker

Best lekker hoor, uit eten bij de pizzeria, maar het oogt vaker wel dan niet als een gedateerde bende waar de warmte van de te dicht op elkaar gezette tafeltjes en grote ovens je direct naar de wangen stijgt. Gelukkig zijn er pizzeria’s bijgekomen die de nodige moderniseringen hebben doorgevoerd. Denk aan De Uurwerker, waar de meeste pizza’s de €10 niet aantikken. Toch komen ze wel uit een houtoven en is het interieur vrij van geblokte tafelkleedjes. Ook Buurman & Buurman serveert houtovenpizza’s voor maximaal €13,50. En dan zijn er nog fastfood-Italianen De Pastafabriek, Vapiano en Happy Italy, waar je al voor een paar euro een pizza of pasta hebt. Geen plekken om uitgebreid te tafelen, maar prima als je geen zin hebt om zelf te koken.

Ga voor een daghap

Bij veel restaurants in de stad kun je een dagelijks wisselend gerecht krijgen voor een zacht prijsje. Verwacht geen culinaire hoogstandjes, vaak is het vergelijkbaar met wat je thuis zou maken. Maar je betaalt er dan ook niet veel voor, meestal zo’n €10. In sommige gevallen, zoals bij Het Pakhuis, is er zelfs een speciale studentenhap naast de reguliere daghap. Bekijk voor meer tips ons lijstje met favoriete daghappen.

Sociaal dineren met je stadgenoten

The Free Café

Groningen telt diverse restaurants met een sociale insteek. Die rekenen zachte prijsjes om zo iedereen de mogelijkheid te bieden om uit eten te gaan, ook degenen met een krappe beurs. Zo kookt Resto Van Harte iedere dinsdag en donderdag bij Bie de Buuf in de Paradijsvogelstraat een driegangendiner voor €7. Voor een prikkie heb je een maaltijd en een leuke avond. Bij Eeterie De Globe kun je van maandag tot en met zaterdag aanschuiven voor een wekelijks wisselend menu. Hoofdgerechten kosten €8 tot €9,50. Of ga eens naar buurtcentrum Poortershoes in de Oosterpoortwijk, waar je van woensdag tot en met vrijdag kunt dineren. Voor een hoofdgerecht betaal je daar €7,40.

Bij The Free Café is het diner zelfs helemaal gratis. Hier kun je iedere woensdag en zondag vanaf 18 uur terecht. De ingrediënten komen uit moestuinen en bij horecagelegenheden vandaan waar het anders zou worden weggegooid. Geïnteresseerden mogen helpen met koken of gewoon plaatsnemen voor een goed bord eten.

Jij lekker eten, zij werkervaring

Vind je het geen probleem als de bediening af en toe niet helemaal soepel verloopt? Dan kun je prima uit eten bij een restaurant dat als leerplek fungeert, zoals l’Eetudié in het Floreshuis. Hier maken leerlingen van de horeca-opleiding van het Alfa College kennis met het echte werk. Onder begeleiding natuurlijk, dus wees niet bang dat het allemaal verschrikkelijk fout loopt met je eten. Voor een driegangendiner à la carte betaal je gemiddeld €17.

Een andere prima optie is Het Oude Politiebureau in de Oosterparkwijk, waar mensen die moeilijk aan de slag komen op de arbeidsmarkt nuttige werkervaring opdoen. Dat merk je overigens verder aan niets, is onze ervaring: het is gewoon een leuke en hippe zaak. Een hoofdgerecht hier kost zo’n €12.