Foto: Bert Kaufmann/Wikipedia

8 x borrelen in een bootje

Het is misschien wel het ideale uitje met dit warme weer: met een bootje en een goedgevulde picknickmand het water op. Slim dus dat André Dokter (die van restaurant Het Zusje in de Oosterstraat) net deze week De Varende Dokter geïntroduceerd heeft. Maar er zijn meer opties om al etend door de Groningse wateren te klieven: we zetten ze voor je op een rijtje.

De Varende Dokter

De achtpersoons sloep van De Varende Dokter is voor de luxe(zee)paardjes onder ons: je wordt ontvangen met champagne en kunt je daarna tegoed doen aan oesters, charcuterie, gamba’s en brood met smeersels. Je krijgt ook nog vier flessen witte wijn en vier flessen rosé mee en onbeperkt fris. Met zoveel alcohol is het maar goed dat je niet zelf hoeft te varen: daar heb je een kapitein voor. En je hoeft zelfs je eigen wijn niet in te schenken, want er gaat een bedieningsmedewerker mee. Voor zoveel decadentie moet je natuurlijk wel de portemonnee trekken: drie uren varen door de Groningse grachten of over het Leekstermeer kost 100 euro per persoon.

De sloep van Dinercafé Diep

Foto: Facebook Dinercafé Diep

Als je een restaurant aan het Schuitendiep hebt moet je ook over een eigen bootje beschikken, zullen ze bij Dinercafé Diep gedacht hebben. De twaalfpersoons sloep voert je naar keuze door de grachten, via het Reitdiep naar de ommelanden of naar het Paterswoldsemeer en Zuidlaardermeer. Je kunt het culinaire deel van de tocht aanpassen aan je eigen wensen: kies bijvoorbeeld voor een wijnproeverij, een high tea of een borrel met hapjes. Voor het huren van de sloep betaal je 139 euro voor het eerste uur en 65 euro voor elke uur daarna, inclusief schipper. De kosten van eventuele hapjes en drankjes worden op maat vastgesteld.

De HeerenSloep

De HeerenSloep van Het Heerenhuis is een originele, gerestaureerde reddingssloep die ruimte biedt aan 20 tot 24 mensen. Wat er aan boord meegaat aan hapjes en drankjes kun je helemaal zelf bepalen: maak er een borrelboot van met nacho’s, bitterballen en brood met smeersels, of ga voor een barbecue op het water. De huur van de sloep is 95 euro voor het eerste uur en 60 euro voor elk uur daarna, inclusief schipper maar exclusief hapjes en drankjes.

Varen met De Dame

Lekker een beetje dobberen op het Paterswoldsemeer? Dat kan als je gaat varen met De Dame. De loungesloepen huur je in combinatie met een hapjesarrangement. Je kunt kiezen voor kaas, worst en brood met smeersels of een uitgebreider maal met extra sandwiches erbij. Je betaalt vanaf 160 euro voor drie uur varen, plus 12,50 per persoon voor het kleine borrelarrangement en 19,50 voor het grote.

Dinerboot Neptunus

Rondvaartboot Neptunus is een boot met geschiedenis: hij werd ooit gebouwd op de werf van Berend Ensing in Groningen en heeft sinds de jaren twintig van de vorige eeuw onafgebroken op het Paterswoldsemeer gevaren. Inmiddels is het de enige overgebleven rondvaartboot op het meer, met De Rietschans als thuishaven. Je kunt op zaterdag en zondag in de zomer op vaste plaatsen opstappen, maar de Neptunus  is ook af te huren als dinerboot voor maximaal twaalf personen. De prijs is op aanvraag. Liever een kleiner bootje? Je kunt ook een achtpersoons e-sloep huren met picknickmand van De Rietschans. Dat kost vanaf 70 euro voor twee uur.

BBQ-boot

Foto: BBQ-boot Groningen

De BBQ-boot oogt als zo’n ronddraaiend bootje van een wildwaterbaan in een pretpark, maar hiermee kun je zelf het water op. Met 12 mensen ga je uit varen terwijl ondertussen aan boord saté en sjasliks liggen te garen op een ingebouwde barbecue.  Je begint bij de gemeentelijke trailerhelling naast de Praxis aan het Damsterdiep en vaart vanaf daar via het Eemskanaal richting de diepen. Groepen tot 30 personen kunnen een grotere boot huren met kapitein. De kleine boot bestuur je zelf, dus zorg voor een BOB. Afhankelijk van het gekozen vleespakket ben je voor twee uur varen vanaf 27,50 euro per persoon kwijt.

Grachtenboot Ollie

Grachtenboot Ollie vaart maximaal twaalf personen tegelijk door de Groningse diepen. Met uitsluitend flesjes water aan boord voor wie aan de lijn doet, maar je kunt ook bier, wijn en hapjes laten aanrukken. Uitgebreidere maaltijden zijn ook mogelijk: een high tea, lunch, barbecue of pizzaparty. De boothuur is 120 euro voor twee uur, inclusief kapitein. Arrangementen zijn er vanaf 12,50 euro per persoon.