Alle Groningse foodfestivals van 2019 voor in je agenda

Het Multiculinair Foodfestival, vaste waarde in de Groningse line-up van eet- en drinkfeestjes, gaat dit jaar niet door. Maar gelukkig zijn er meerdere nieuwkomers om dat gat te vullen. Wat staat er zoal op de agenda? We zetten de belangrijkste evenementen voor je op een rijtje.

25 mei – Hop! Into the Grain

Kon je een paar jaar geleden elk weekend in mei vullen met foodfestivalbezoek, dit keer moet je geduld hebben tot zaterdag de 25ste. Dan is bij EM2 de tweede editie van speciaalbierfestival Hop! Into the Grain. Er zijn kleine bierproducten uit het hele land aanwezig, zoals Stanislaus Brewskovitch uit Enschede, Frontaal uit Brabant en Nevel Artisan Ales uit Nijmegen, die zich toelegt op wilde gisten. Kaiju Beer komt zelfs helemaal uit Australië deze kant op. Blues- en rockbands zorgen voor de muzikale omlijsting en er staan ook een paar foodtrucks, zodat je een bodem kunt leggen.

12 tot 16 juni – Het Groningse Terrassen Festival

De eerste nieuwkomer op het programma is het Groningse Terrassen Festival. Dat zou de dagen rond Hemelvaartsdag te vinden zijn in het Stadspark, maar wegens de matige weersverwachting is dat twee weken uitgesteld. Diverse horecazaken uit de stad – onder meer Blokes, El Santo, The Foodspot en de Soepwinkel – bouwen voor de gelegenheid hun eigen terras in het gras. Ter vermaak zijn er dj’s, een silent disco en een jeu de boulesbaan en je kunt je innerlijke popster de ruimte geven tijdens een karaokesessie.

2 juni – Frituurfestival

Ben je uitgekeken op de standaard kroket, frikandel of bamischijf? Op het Frituurfestival kun je de nieuwste ontwikkelingen in de snackbusiness uitproberen; denk aan een carbonarakroket, een kaasgehaktbal of een bolognaiseschijf. Voor kinderen wordt er een frituurworkshop georganiseerd en er is een springkussen. Het festival is dit jaar bij EM2.

5 tot 7 juli – De Culinaire Verleiding

Foodtruckfestival De Culinaire Verleiding komt ook weer naar Groningen toe en is net als vorig jaar te vinden in het Noorderplantsoen. De rollende keukens staan opgesteld rond de vijver, biertafels in het gras en daar tussenin staan beginnende artiesten die laten horen wat ze kunnen.

15 tot 25 augustus – Noorderzon

De foodtrucks zijn zo’n belangrijk onderdeel van Noorderzon dat we het theaterfestival ook in dit lijstje opnemen. Menig Stadjer komt immers alleen voor eten, drinken en gezelligheid en slaat de voorstellingen helemaal over. Dit jaar is de 29ste editie van Noorderzon en omdat het festival al een paar jaar inzet op duurzaamheid, verwachten we ook deze keer weer veel regionale en biologische gerechtjes.

1 september – EierbalFestival

Jawel, ook ons eigen EierbalFestival staat voor de tweede keer op het programma! Verwacht een ongedwongen zondagmiddag in en rond de boerenschuur van EM2 met goede muziek, vermaak voor jong en oud, een schuurquiz en veel eierballen. Houd de officiële aankondiging in de gaten via Facebook of de festival-website.

27 tot 29 september – International Craft Beer Festival

Het bierfeestje van Bax Bier schuift een stukje op in het jaar en kiest voor een andere locatie: deze keer niet op de Ossenmarkt, maar in en rondom de brouwerij aan de Friesestraatweg. Het festival wil zich onderscheiden met een bijzondere line-up van brouwers, de nodige workshops en andere activiteiten én met ‘echt lekker eten’, aldus de organisatie.

4 tot 6 oktober – Wijnfestival

Foto: Stichting Wijnfestival Noord

Onder toeziend oog van de Almachtige kun je voor de vierde keer drie dagen lang wijn drinken in de Der Aa-kerk tijdens het Wijnfestival. Er staan wijnhandelaren en -producenten uit binnen- en buitenland, je kunt workshops volgen en meedoen aan wijn-spijsproeverijen.

23 november – Wild Festival Groningen

De meeste festivals zijn in de zomermaanden, maar het Wild Festival is lekker eigenwijs in de late herfst. Logisch ook, want dan is het wildseizoen goed losgebarsten en laat het evenement bij EM2 daar nu om draaien. Naast wildgerechten – van onder meer De Wilde Slager hier uit de stad – en gefermenteerd voedsel kun je er ook wild gegiste bieren, wijnen en ciders proeven.