Ode aan de appel op het Appelfeest

Eigenlijk gek, dat ze bij Toentje zondag een heel feest aan de appel wijdden. De vrucht c, als je de verhalen mag geloven. Adam en Eva werden uit het Paradijs geschopt vanwege de appel en ook op het Appelfeest was de verderfelijke invloed van het fruit te zien.

Er stonden namelijk maar liefst twee pomologische verenigingen klaar om je kennis te laten maken met alle verschillende appelrassen. De reden? ,,Die andere club heeft zich van ons afgescheiden”, meldde de meneer van de Noordelijke Pomologische Vereniging een tikje verbitterd over de Vrienden van het Oude Fruit die verderop stonden. ,,Ze denken dat ze het beter weten.”

Maar hij vrolijkte meteen weer op toen hij een paar van zijn bijzondere appels liet proeven aan de verslaggeefster. Een donkerrode zoete Spartan uit Canada bijvoorbeeld: ,,In Nederland bijna niet te krijgen.”

Verder was het overigens een en al opgewektheid in de loods van Toentje aan de Paradijsvogelstraat. Die was voor het Appelfeest, een eendaagse ode aan de appel, gevuld met kraampjes. De Groningse brouwers van Doggerland Craft Cider stonden klaar om overtollige appels in ontvangst te nemen en alvast een glaasje cider te laten proeven. Bij De Sappers kon je je appels ter plekke tot sap laten verwerken. En voor wie zelf geen fruitbomen heeft, was er jam en appelthee te koop.

Bij wijkrestaurant Bie de Buuf aan de overkant kon je fraaie appeltaarten bewonderen die ingebracht waren voor de appeltaart-bakwedstrijd, gejureerd door Heel Holland Bakt-winnares Sarena Solari en ‘Bakmeisje’ Saakje Visser. Opvallend: alle winnaars waren vrouwen.