De 5 beste restaurants voor een eerste date

Zit je in een vreetschuur een budgetpizza naar binnen te werken, spot je uit je ooghoek een stel dat duidelijk op een eerste date is. Mensen: doe het niet! Is de dame of heer in kwestie je een paar extra duiten waard, probeer dan liever één van deze date-locaties.

Een restaurant voor een eerste date moet aan een paar eisen voldoen. Het mag geen schreeuwtent zijn – je moet elkaar immers beter leren kennen – maar een beetje rumoer is handig om ongemakkelijke stiltes niet erger te maken dan ze al zijn. Daarnaast moet de sfeer warm en intiem zijn, maar ook niet te romantisch: er zit nog geen huwelijksaanzoek aan te komen. Te goedkoop wekt een slechte indruk, maar als de avond je een rib uit het lijf heeft gekost en de date was weinig soeps is het helemaal sneu geld. Wij zochten vijf dateproof-locaties voor je uit. Als het nu nog niks wordt, lag het in ieder geval niet aan het eten!

Da Vinci, Turfsingel 33-1


Moet je dan echt zo nodig aan de pizza, dan is er in de zee van pizzeria’s eigenlijk maar één die dateproof is: Da Vinci. De sfeer is levendig en het eten is goed en niet te prijzig. Daarnaast kun je in de lente- en zomermaanden in de prachtige en romantische tuin zitten. Heb je iets minder budget? Dan is Gigis La Mensa een goed alternatief.

De Markies, Koninginnelaan 45

Op een straathoek in de Oranjebuurt (dus ook vlakbij het Noorderplantsoen) vind je dit kleinschalige buurtrestaurant. Heerlijk eten en een niet al te uitgebreide kaart, een huiskamersfeer met ongeveer tien tafeltjes en uitstekende bediening. De Markies is wel wat duurder: voor drie gangen betaal je €29,50.

De Kleine Moghul, Nieuwe Boteringestraat 62

Een restaurant met zoveel kleuren dat er echt geen kans is op een chagrijnige date. Het Indiase eten is goed en absoluut niet duur en je waant je even in een hysterisch onderdeel van de Oriënt. De Kleine Moghul is vlakbij het Noorderplantsoen en leent zich dus uitstekend voor een romantische wandeling naderhand. Mocht je hopen dat de date ook tot een gezamenlijk ontbijt leidt, neem dan een milde curry.

Lambik, Grote Kruisstraat 73

Lambik

Lambik is zeer geschikt voor duo’s op budgetdate. De daghappen kosten een tientje en er zijn desserts voor als je daarna nog niet bent uitgepraat en -gegeten. De dineropties zijn beperkt (vis, vlees of vega), maar goed op smaak. ’s Winters is het warm en gezellig dankzij het bruine interieur en ’s zomers is het prima toeven op het kleine terras naast, wederom, het Noorderplantsoen. Wil je voor een eerste date gewoon een hapje eten in een ongedwongen sfeer zonder te veel poespas, dan biedt Lambik uitkomst.

Mechoui, Folkingestraat 38

In de gezelligste straat van Groningen zit een restaurant dat vaak over het hoofd wordt gezien. Bij binnenkomst waan je je gelijk in Noord-Afrikaanse sferen dankzij een romantisch-duister interieur en Perzische kleden. De aandoenlijk chaotische bediening serveert ondertussen heerlijk Marokkaans eten en de mezzes kun je delen. Interactief en romantisch, en je hebt gelijk een gespreksonderwerp.