De 5 beste restaurants waar we in 2016 aten

Op de valreep van 2016 zetten we de beste restaurants die we dit jaar recenseerden op een rij. Waar kun je terecht voor een chic diner, een goedkope maar lekkere hap of een fijne lunch?

Duur dineren:

Proevens

Een prettig modern interieur, kundige en charmante bediening en – niet onbelangrijk – eten dat de ogen en de smaakpapillen streelt: voor een avondje Proevens moet je iets dieper in de buidel tasten, maar dat is het meer dan waard. Wij smulden van vier gangen vis en vegetarisch en dat leverde een ‘eentonige jubelrecensie’ op.

Gemiddeld geprijsd:

Bistro Basta

Het menu bij Bistro Basta wisselt regelmatig en dat komt goed uit, want dit is typisch zo’n zaak waar je regelmatig wilt aanschuiven. Een fijn buurtrestaurant als je in Helpman woont, maar wij hebben het fietstochtje er graag voor over. Originele gerechten, met liefde bereid en geserveerd: veel beter wordt het niet.

Het Paleis

Altijd een prettige verrassing als een restaurant boven je verwachtingen uitstijgt. En dat deed Het Paleis: voor slechts €28 kregen we hier drie zeer smakelijke, leuk gepresenteerde gangen. Het interieur van de brasserie, modern en lekker no-nonsense met felrood en oranje als hoofdkleuren, konden we ook waarderen, evenals de attente bediening.

Op ’n koopje:

5 Smaken

Drie gangen voor €15,50, dat kan niet veel voorstellen, dachten we. Maar we bleken het mis te hebben, want we aten prima bij 5 Smaken en ook nog eens in een hippe entourage met veel hout en staal. Op het menu staan gerechten uit heel Azië, van Japan tot Indonesië en van China tot Thailand. Inmiddels is het menu iets duurder, maar €18,50 vinden we nog steeds een prima prijs-kwaliteitverhouding.

Lunch:

De Garage

De Garage aan het Boterdiep ligt iets uit het centrum, maar wie een omweggetje maakt wordt beloond met gul belegde broodjes en smakelijke smoothies voor zeer schappelijke prijzen. Het interieur met zijn gekleurde stoeltjes en emaillen reclameborden aan de muur stemt vrolijk en kom je er in de zomer, dan kun je ook nog eens op het loungeterras neerstrijken. De kaart is niet heel uitgebreid, maar biedt voor elk wat wils. Wij genoten er van een tosti van Turks brood en een clubsandwich oude kaas.