‘Een burger helemaal doorbakken is een doodzonde’

Drie koks strijden zaterdag op het Bernoulliplein om de gunst van het publiek: wie van hen maakt de beste hamburger van Groningen? Amanda Brouwers vroeg de mannen alvast naar hun keukengeheimen.

Ik verkondig altijd tegen iedereen die het wil horen dat mijn vader de beste hamburgers bakt. Toegegeven, hij heeft een Big Green Egg om ze op te bakken en geen wegwerpbarbecue van de supermarkt, maar dan nog: ik krijg ze nergens zo lekker als uit de achtertuin van mijn ouders.

De discussie tussen Rico Zwaving – eigenaar van restaurant De Boom aan de Korreweg – en zijn vriend Bojan Aleksander begon met eenzelfde uitspraak. In Rico’s woorden: ,,Bojan vond dat hij een betere burger dan ik kon bouwen, ik vond van niet. Dus dat hebben we maar aan de mensen in de Boom voorgelegd. Zo is het concept ‘Burger Cook-Off’ geboren.”

Na een half jaar aan voorrondes zijn er nu drie koks die denken dat zij de beste burger van Groningen kunnen maken – en zaterdag wordt de strijd beslist. Drie mannen koken elk 500 burgers. Wie zijn zij, wat is hun recept voor de perfecte burger en wat maakt hun burger de beste?

Floris van der Stoep

Floris van der Stoep

Floris studeert nog en is bezig met zijn master Pedagogische Wetenschappen aan de universiteit. Hij heeft zichzelf leren koken toen hij op zichzelf ging wonen. ,,Na een middag werken of studeren is het lekker ontspannen.”

Zijn perfecte burger begint met vers, goed gebakken vlees, zonder te veel toevoegingen. ,,Elke burgerbakker mag spelen met de topping, maar het vlees, daar moet je niet te veel mee knoeien, dat moet gewoon goed zijn.”

In de voorronde bakte Floris een half-om-half burger met rund en lam, inclusief een mosterd-bieslookmayonaise, bacon, tijm en uitjes gekarameliseerd in rum. Voor de finale maakt hij een burger van rundvlees met gekarameliseerde rode ui, spek, blauwe kaas en een saus van rode wijn en pruimen.

,,Ik zet in op de pittige smaak van de blauwe kaas in combinatie met het zoete van de wijnsaus. Naast dat ze elkaar goed aanvullen hoop ik daarmee zoveel mogelijk mensen aan te spreken.”

Ryan Jansen

Ryan Jansen

Ryan geeft Nederlandse les aan mensen die een inburgeringscursus volgen. Ook hij begon tijdens zijn studententijd meer te koken, steeds vaker en voor steeds meer vrienden. Zijn gouden regel is dat alles met liefde gemaakt moet worden.

,,En voor een burger is helemaal doorbakken een doodzonde. Dat doen wij Nederlanders veel te vaak, laten vlees veel te lang op de bbq liggen. Ja, dan wordt het een droge hap.”

Ryan vertrouwt zaterdag vooral op zijn geheime kruidenmengsel – dat hij overigens ook al in de voorronde gebruikte. De rest van zijn ingrediënten waren toen bacon, geitenkaas, gemarineerde uien, spicy honey en whiskey saus. Voor de finale gaat hij voor een iets simpeler recept.

,,Het moet wel voor 500 man, hè. Ik maak daarom een rundvleesburger, met varkensvlees dat heel langzaam gegaard is. Zo’n 14 uur. Dat en mijn kruidenmengsel, die geven de doorslag. Daarnaast krijg je bij mijn burger nog bacon en mijn eigengemaakte bbq-saus.”

Mark Pretorius

Mark Pretorius

Mark komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika en heeft hier gewerkt in meerdere restaurants. Op dit moment kun je hem tegenkomen in The Dog’s Bollocks.

Hij is niet onverdeeld positief over Nederlands vlees. ,,Hamburgers zijn wel oké, maar komt het aan op steak of ribs dan kan het echt veel beter. In andere landen is het vlees wilder en hebben ze andere stijlen. Hier heb je echt dat industriële.”

Gelukkig gaat het nu om burgers en die weet Mark wel te bouwen. Zijn perfecte burger is sappig, nog niet helemaal doorbakken en komt liefst van het vuur. Gewoon een houtvuur maken en een grill erover. Niks Big Green Egg. Niks kolen. Een stapel hout in de hens zetten en bakken maar. ,,Dan krijg je een goede rooksmaak.”

Eerder konden klanten van de Boom zijn bierburger proeven, zaterdag maakt Mark een Fat Gangster, oftewel een rundvleesburger met – opnieuw – een geheim kruidenmengsel, porkbelly geroosterd in ahorn- en chilisiroop en zelf gepekelde augurken.

De finale

De Burger Cook-Off begint zaterdag 12 september om 15.00 op het Bernoulliplein. Tickets (15 euro voor de drie burgers plus een drankje) kun je online kopen, reserveren via mail (burgercookoff@gmail.com) of op locatie halen. Je kunt ook al je recepten insturen voor volgend jaar. En de strijd tussen Rico en Bojan… die blijft onbeslist. Of Rico durfde het me niet te vertellen.

AMANDA BROUWERS