Een dagje Frankrijk in Groningen

Zit een vakantie naar het buitenland er niet in dit jaar? Vier de zomer in eigen stad! De Smaak van Stad zet culinaire routes uit door Groningen, zodat je je toch een dagje over de grens kunt wanen. Deze keer: een uitstapje naar Frankrijk.

Petit déjeuner | Ontbijt

In Frankrijk doen ze niet te ingewikkeld met het ontbijt: een flinke bak café au lait met een stuk stokbrood of een croissantje erbij en ze zijn klaar om de dag te beginnen. Voor een petit déjeuner ‘à prendre’ ga je naar Franse bakkerij Broodje van Eigen Deeg in de Brugstraat. Koffie moet je dan nog wel ergens anders halen, maar daarvoor zijn opties te over in de binnenstad. Als je toch liever wilt zitten ga je naar Bakkerij Blanche aan de andere kant van de straat en bestel je een croissantje met koffie in de lunchroom.

Déjeuner | Lunch

Strijk voor een belegd stokbroodje of een quiche neer bij croissanterie Pigalle in de Stoeldraaierstraat of bij Du Nord in het Hoogstraatje. Bij Bellami’s Bar à Manger in de Grote Kromme Elleboog serveren ze heerlijke crocques, tosti’s op z’n Frans. Maar zelf eten de Fransen graag een uitgebreidere lunch en dat kan hier ook: wat dacht je van escargots, geflambeerde camembert of ribvlees met blauwe kaas en PX-sherry?

Faire les magasins | Winkelen

Keer terug naar Broodje van Eigen Deeg en laad je boodschappentas vol knapperig desembrood, schattige tartelettes en romige soezen. Sla even verderop de hoek om naar de Stoeldraaierstraat en koop nougat en bonbons bij delicatessenzaak Très Bien. Voor Franse keukenspulletjes ga je naar binnen bij Dille & Kamille aan de Grote Kromme Elleboog. Fiets of wandel daarna naar de Nieuwe Ebbingestraat. Hier vind je het moderne Frankrijk: Arabische delicatessenzaak Fig & Olive, verkooppunt van de beste macarons van de stad.

Pause | Pauze

Fransen zijn niet zo van de tussendoortjes, maar als je toe bent aan een pauze kun je natuurlijk altijd even neerstrijken op een terrasje voor een goûter. Bestel bij Grand Café Prinsenhof een café met bonbons of macarons of ga naar TOET in de Ubbo Emmiusstraat, waar je een taartje eet in een interieur dat doet denken aan een Frans terras.

Apéro | Borrel

In Frankrijk dineert men vrij laat, maar vanaf een uur of 17 is het tijd voor de apéro, de borrel. Een goed glas wijn of een glaasje pastis met wat knabbels erbij en de Fransman redt het wel tot het diner. Heb je niet geluncht bij Bellami’s, ga er dan nu naartoe om te borrelen. Tussen 15 en 17 – Nederlanders leven nu eenmaal iets vroeger – krijg je hapjes van het huis, maar je kunt er altijd extra charcuterie of fromages bij bestellen. Geen zin om daarna nog naar een ander restaurant te gaan? Bellami’s serveert ook diner. Andere fijne opties: Keldercafé Merlot in de Oosterstraat en café Wolthoorn & Co in de Turftorenstraat. Die laatste is weliswaar oer-Hollands qua hapjesaanbod, maar de bediening in zwart-wit livrei doet dan weer erg Frans aan.

Diner | Diner

Voor stevige Franse kost ga je naar Le Marronnier in de Tweede Hunzestraat. Is het mooi weer, dan kun je er buiten eten en waan je je op een Frans dorpsplein. Bij Louis XV in de Oude Kijk in ’t Jatstraat serveren ze Franse klassiekers als zeetong à la meunière, coquilles en côte de boeuf. Wie echt chic wil dineren, heeft diverse opties:  bij Voilà in de W.A. Scholtenstraat en Vive la Vie in de Oosterstraat koken ze volgens de Franse traditie. Bij ’t Gerecht in de Oude Boteringestraat is de entourage ook nog eens Franse chic, met veel spiegels en houten lambrisering.

Let op: sommige horecazaken vieren zelf ook vakantie. Check de websites van genoemde zaken of ze open zijn.