Een dagje Italië in Groningen

Zit een vakantie naar Italië er niet in dit jaar? Geeft niks, want de temperatuur in Groningen is momenteel lekker Zuid-Europees. Volg onze Italiaanse culinaire route door Stad en je waant je binnen de kortste keren in het land van de laars.

Colazione | Ontbijt

Italianen zijn niet zo van het uitgebreid ontbijten. Ze beginnen de dag doorgaans met een cappuccino en een zoet broodje in een café op weg naar het werk. Dat kan in Groningen natuurlijk ook prima, met al die koffietentjes hier. Bij P.S. Koffie in de Oude Kijk in ’t Jatstraat, bijvoorbeeld, want daar wordt je bakje pleur gemaakt met de Ferrari onder de espressomachines: een La Marzocco uit Florence. Andere opties: Doppio – met vestigingen in de Brugstraat en de Folkingestraat – of Palazzo in de Zwanestraat, waar ze koffie zetten met de bonen van het Italiaanse merk Illy.

Pranzo | Lunch

Als lunch nuttigen Italianen doorgaans een lichte warme maaltijd. In Groningen ga je daarvoor naar Gustatio in de Oosterstraat, waar ze de heerlijkste pasta’s serveren met een glas wijn of chinotto, een typisch Italiaanse frisdrank van sinaasappels. Italianen die hier in de stad wonen komen er zelf ook graag, zodat je je echt in bella Italia kunt wanen. Nog een reden om hier te lunchen: ’s avonds kan het lastig zijn om een tafeltje te krijgen. Toch liever een broodje? Die haal je in Italiaanse stijl bij Il Gusto in de Oude Kijk in ’t Jatstraat of bij Ariola in de Folkingestraat.

Andare per negozi | Winkelen

Ariola is sowieso een bezoek waard tijdens je culinaire Italië-reis: ze verkopen er naast erg lekkere broodjes namelijk ook Italiaanse delicatessen voor thuis. Van olijfolie, gedroogde pasta en wijn tot antipasti, tapenades en kant-en-klare pastagerechten voor een feestje of lui diner. Even verderop, bij Basarz aan de Vismarkt, hebben ze ook een uitgebreide selectie Italiaanse delicatessen. Of ga naar Leuk&Lekker in de Grote Kromme Elleboog om je eigen olijfolie te tappen.

Pausa | Pauze

Even uitblazen? Haal een ijsje bij Talamini aan de Grote Markt, de ijssalon met de meeste Italiaanse street cred. De zaak werd in 1954 geopend door Antonio Talamini en was de eerste ijssalon in de stad. Tegenwoordig wordt Talamini uitgebaat door zijn zoon Bernardo en kleinzoon Andrea. Andere opties: Toscana, met vestigingen in de Folkingestraat en de Steentilstraat, of Gino’s aan het Zuiderdiep. Geen zin in ijs? Ga dan naar Black & Bloom in de Oude Kijk in ’t Jatstraat voor de beste espresso van Groningen. Strijk neer op het gevelterras en laat de wereld aan je voorbij trekken.

Cena | Diner

Chic dineren op z’n Italiaans doe je bij Alice aan de Verlengde Hereweg. Het is niet goedkoop, maar wel uitermate lekker: chef-kok Alice Colombari werkt uitsluitend met topkwaliteit ingrediënten die veelal rechtstreeks uit Italië geïmporteerd worden. Het wekelijks wisselende menu vind je op de site van het restaurant, aan jou de keus of je voor vier, vijf, zes of zeven gangen gaat.

Toch je zinnen gezet op pizza? Een paar deuren verderop zit Contini, ooit de eerste pizzeria in Groningen. En is Helpman iets te ver uit de richting, dan zijn er in het centrum ook genoeg goede Italiaanse restaurants te vinden: Lo Stivale in de Nieuwe Ebbingestraat, Locanda Mediterranea aan het Gedempte Zuiderdiep en Boccaccio in de Steentilstraat, bijvoorbeeld. Wie zich aan het Comomeer wil wanen stapt op de fiets naar de Hoornsemeer, waar je kunt aanschuiven bij Il Lago.

Aperitivo | Borrel

Wie de Italiaanse levensstijl aanhangt draait diner en borrel om: eerst een aperitivo met antipasti erbij en dan vanaf een uur of 21 eens aan het diner. Maar ja, daar zijn de restaurantkeukens hier dan weer niet zo op ingesteld. Dus doen we het op z’n Nederlands en sluiten we de avond af met een aperol spritz of een negroni op het terras bij Bocaccio of Mr. Mofongo in de Oude Boteringestraat. Of bestel een goed glas Italiaanse wijn bij Barrel in de Haddingestraat en laat een plankje Italiaanse vleeswaren aanrukken: een mooie afsluiting van je dagje vakantie.

Let op: een aantal van de genoemde zaken viert zelf ook vakantie. Check de websites of ze open zijn.