Een dagje Zuidoost-Azië in Groningen

Zit een vakantie naar het buitenland er niet in dit jaar? Vier de zomer in eigen stad! De Smaak van Stad zet culinaire routes uit door Groningen, zodat je je toch een dagje over de grens kunt wanen. Deze keer: een reis door Zuidoost-Azië.

Ontbijt

Als je wel eens in Zuidoost-Azië bent geweest weet je dat ze daar niet echt een ontbijt hebben zoals wij in Nederland gewend zijn: ’s ochtends staat er doorgaans precies hetzelfde soort gerechten op het menu als ’s avonds. Maar waarschijnlijk heb jij om 9 uur geen trek in rijst en bovendien zijn de Aziatische restaurants in Groningen niet zo vroeg open. Dus begin je de dag als een toerist: in een hip ontbijttentje. Feel Good in de Oude Kijk in ’t Jatstraat is typisch zo’n café waar backpackers van houden, met z’n nadruk op gezond en onbewerkt eten. Of ga een paar deuren verder naar No25 voor een kom yoghurt met granola, wentelteefjes of een omelet.

Lunch

Trek gekregen in iets hartigs? Breng de lunch door in Vietnam. Bij de foodtruck van La Ca Banh Mi, die op de hoek van de Verlengde Visserstraat en de Kraneweg geparkeerd staat, haal je een heerlijk Vietnamees stokbroodje. Of ga naar Pho Saigon in de Oude Boteringestraat voor een kom pho, Vietnamese soep. Bij Konbu in de Oosterstraat kun je beide gerechten ook krijgen, plus nog veel meer Aziatisch streetfood. Je kunt daar zelfs uitstapjes maken naar Japan en Korea en zo je reishorizon nog een stuk verbreden.

Winkelen

Inkopen doe je natuurlijk bij de grootste Aziatische supermarkt van Groningen, Amazing Oriental aan de Korreweg. Hier vind je geïmporteerde producten van het hele Aziatische continent, van China , India en Korea tot Thailand, Indonesië en Japan. Loop vervolgens terug naar de binnenstad via de Korreweg en de Nieuwe Ebbingestraat en je komt tal van kleine winkeltjes en afhaalzaakjes tegen zoals je die ook in Zuidoost-Azië ziet. Aan de andere kant van het centrum, aan het Zuiderdiep, kun je langs gaan bij Toko Melati, dat vooral gericht is op Indonesische ingrediënten.

Pauze

Even uitpuffen? Plof neer op het bankje voor Toko Semarang, pal tegenover Toko Melati aan het Zuiderdiep. Het zaakje is vooral een afhaalrestaurant, maar als je nog niet toe bent aan avondeten kun je hier prima even zitten met een sateetje of een stuk spekkoek met een blikje fris erbij. Veel authentieker wordt het niet. In de zomermaanden staat er ook tjendol op het menu, een zoet drankje van kokosmelk, palmsuiker en een soort puddingsliertjes. Of ga naar 5 Smaken in de Poelestraat voor wat Aziatische snacks bij je Singha-biertje. Zin in een fruitsmoothie? Je hebt in Groningen geen straatstalletjes zoals in Thailand, maar Smooth Brothers in de Zwanestraat is een goed alternatief.

Diner

Wil je je avond doorbrengen in Thailand? Dan heb je genoeg keus. Kroewa Thai is lekker authentiek, maar met z’n locatie aan de Prinsesseweg misschien een beetje uit de richting voor veel mensen. Alternatieven zijn Cho Fah in de Gelkingestraat, Thai Jasmine aan het Zuiderdiep en nieuwkomer Chang Thai aan het Damsterdiep. Vietnamees dineren kan bij Hock Sieng aan de Vismarkt. Wie liever naar Indonesië reist kan terecht bij het Javaans Eetcafé aan het Schuitendiep of buiten het centrum bij De Omhelzing in de Jacob van Ruysdaelstraat. Slecht in kiezen? Bij Asia Today in de Nieuwe Ebbingestraat staan gerechten uit heel Zuidoost-Azië op de kaart.

Borrel

Vooruit, Groningen zul je niet snel verwarren met steden als Bangkok of Kuala Lumpur, waar het barst van de wolkenkrabbers met hippe rooftopbars. Maar we hebben hier inmiddels ook een aantal leuke dakterrassen waar je fijn kunt borrelen met uitzicht op de stad. Ga bijvoorbeeld naar Cappuvino, waar je uitkijkend op de Vismarkt nipt van een cocktail met kreeftkroketjes erbij. Nog even een jaar geduld en er zijn nog twee Azië-waardige hotspots in de hoogte te vinden aan de Grote Markt: de skylounge met restaurant en openluchtbioscoop annex terras van het Groninger Forum en het dakterras van foodhal Merckt.

Andere optie: ga de stad uit naar het Paviljoen van de Dame, hang je benen over de steiger in het Paterswoldsemeer en bestel er een plankje gamba’s, gefrituurde kip en spring rolls bij. Net of je aan het Tobameer of de oevers van de Kwai-rivier bent, toch?

Let op: sommige horecazaken vieren zelf ook vakantie. Check de websites van genoemde zaken of ze open zijn. 

 

Lees ook: