Caro Turlings in de skybar van IIWII.

Eerste skybar van Groningen opent zondag

Groningen mag dan een paar leuke dakterrassen hebben, tegen het weidse uitzicht in de nieuwe skybar in The Big Building kan weinig op. Vanaf de achtste verdieping van het voormalige PostNL-gebouw achter het station kijk je aan drie kanten uit over de stad. Richting het westen zie je stationsgebouw en het emplacement, naar het noorden is het centrum met Martinitoren en Der Aa-kerk en aan de zuidkant staat het ‘cruiseschip’ van DUO als opvallend baken.

Tot voor kort was dat uitzicht voorbehouden aan de zzp’ers en startups die kantoor houden in het pand, maar vanaf zondag kan iedereen een kijkje komen nemen. Dan openen Caro Turlings en Geert Jan Schipper van het cateringbedrijf EetLust er hun popup-zaak IIWII, oftewel ‘It Is What It Is’.

Een popup, omdat The Big Building op de nominatie staat om gesloopt te worden. Het is in elk geval nog tot juni veilig, mogelijk langer, maar verdwijnen zal het. Het interieur van de bar is daarom expres ruig gehouden, want het is zonde om veel geld te investeren in een tijdelijke locatie. Vandaar die spreuk ‘Het is wat het is’. ,,De blik moet vooral naar buiten getrokken worden”, legt Turlings uit. ,,Dat is het unique selling point.”

Een ander belangrijk verkooppunt wordt het aanbod alcoholvrije dranken, naast de selectie speciaalbieren en wijnen die te krijgen zijn in de bar. Turlings: ,,Toen we hiermee begonnen was ik zwanger en kon ik overal alleen maar cola of ginger ale krijgen. Dat inspireerde me om het hier anders te doen.” Groothandel Dorstlust zorgt voor een wisselend assortiment bijzondere frisdranken. ,,Als er iets op is, komt er een nieuw drankje voor in de plaats. Net zoals met speciaalbieren gebeurt.” Daarnaast kun je er allerlei mocktails krijgen. ,,Non-alcoholische feestdrankjes, zeg maar. Je kunt ze spiken met alcohol, maar dat is niet het uitgangspunt.”

De bedoeling is om op termijn ook een restaurant te openen op de achtste verdieping. ,,Daar willen we koks de kans geven om hun concept uit te testen. Ze kunnen hier dan zes tot acht weken proefdraaien voordat ze besluiten of ze een eigen zaak beginnen. De randzaken zijn al aanwezig, dus dat is makkelijk voor ze. Maar we gaan eerst kijken hoe het loopt met de bar.”

In de skybar zijn geen complete maaltijden te krijgen, maar wel hapjes. ,,Een goeie borrelplank, bijvoorbeeld, nacho’s en onze epic gehaktballetjes met biersaus”, somt Turlings op. IIWII gaat open van donderdag tot en met zondag. Op vrijdagen en zondagen is er ook muziek en worden er evenementen georganiseerd.