Martinitoren in Groningen, Grote Markt

Drinken (en eten) doe je hier op Groninginnedag

Over een week viert Stad de eerste Groninginnedag, een terugkomdag voor iedereen die hier ooit gewoond heeft. En zoals wel vaker op een feestje gaat dat gepaard met een hoop alcohol. Waar kun je naartoe voor een drankje en een hapje?

Jenever- & ginfestival en cocktailboot

We hadden al een bierfestival, een whiskyfestival en een wijnfestival, maar nog geen jeneverfestival. En dat is best gek natuurlijk voor de stad die de thuisbasis is van Hooghoudt. Vonden ze zelf waarschijnlijk ook, dus kun je op 23 en 24 juni naar het eerste Jenever- & ginfestival in de Der Aa-kerk. ’s Avonds wordt een deel van de kerk omgebouwd tot restaurant, waar sterrenchef Steven Klein Nijenhuis van Onder de Linden en Jeroen Sportel van Vive la Vie een menu koken waarbij jenever een belangrijke rol speelt. Of je gaat naar Voila, Robuust, De Markies, ’t Gerecht of De Pijp, want ook daar serveren ze op vrijdag en zaterdag een ‘jenevermenu’. Meer info vind je op de festivalsite.

Nog meer jenever? Begeef je dan richting de Lage der A, want daar ligt op 22, 23 en 24 juni de Jenever- & ginboot. Op het dek kun je dansen, in de kajuit haal je cocktails van Hooghoudt of gin&tonics van Loopuyt.

International Craft Beer Festival

Er zijn tijdens het Groninginnedag-weekend maar liefst twee festivals, want Bax Bier organiseert op 24 en 25 juni het International Craft Beer Festival op de Ossenmarkt. Je kunt er speciaalbieren proeven van brouwerijen uit onder meer de VS, Oostenrijk, Spanje en Groot-Brittannië, plus die van Bax Bier zelf natuurlijk. In totaal kun je kiezen uit 65 verschillende biertjes. Ook staan er foodtrucks op de markt en is er live muziek. Meer info vind je op Facebook.

Pop-upcafé Nuchter

Brouwerij Martinus doet ook mee aan het feestje: op het dak van het VVV-kantoor op de Grote Markt is op vrijdag en zaterdag pop-upcafé Nuchter te vinden, vernoemd naar een van de biertjes van de brouwerij. En omdat je nooit moet drinken op een lege maag, kun je hier ook eierballen krijgen. Het café is op vrijdag open vanaf 18 uur, op zaterdag vanaf 16 uur. Benieuwd hoe de bieren van Martinus gebrouwen worden? Dan loop je vooraf eerst naar de Kostersgang, waar je tussen 14 en 17 uur een rondleiding door de brouwerij kunt krijgen.

Rondkijken bij Mofongo’s Distillery

Bij Mr. Mofongo op de hoek van de Broerstraat maken ze niet alleen cocktails, maar stoken ze ook hun eigen drank. Speciaal voor Groninginnedag hebben ze een gin ontwikkeld, de Groningin, die op 23 juni haar debuut maakt. Op vrijdag en zaterdag kun je komen proeven in de cocktailbar op de eerste verdieping. Neem dan meteen een kijkje in de Distillery, waar het stookproces uitgelegd wordt.

Kookwedstrijd Klaar Af Kook

Het is niet alleen maar zuipen geblazen tijdens Groninginnedag: op de Vismarkt vindt de kookwedstrijd Klaar Af Kook plaats. De deelnemende koks krijgen een half uur en een budget van 20 euro om inkopen te doen op de zaterdagmarkt, waarna ze binnen nog eens dertig minuten een gerecht moeten bereiden dat beoordeeld wordt door de jury. De wedstrijd duurt van 11 tot 16 uur en daarna is er nog een demonstratie sushi rollen door de chef van Imono.

BBQ bij De Garage

De Garage viert op het Boterdiep zijn eigen Groninginnedagfeest met een grote barbecue, plus live muziek en dj’s. Het festijn begint op zaterdag om 16 uur.

 

Voor het hele programma van Groninginnedag kijk je hier.