Krekels en groentechips bij De Culinaire Verleiding

Voor de mensen die het Multiculinair Food Festival hebben gemist niet getreurd, er zijn deze zomer nog genoeg festivals in de stad waar je je ongans kunt eten. Dit weekend: De Culinaire Verleiding op het Ebbingekwartierterrein.

Bij De Culinaire Verleiding kan iedereen een foodstand huren, maar vol=vol. Dit leidt tot een bonte verzameling culinaire creatievelingen. Er zijn Groningse tenten zoals Spices (die zijn naam net als bij het Multiculinair Food Festival eer aandoet met een zeer pittige samosa) en ijssalon Toscana. Toch bestaat het aanbod voornamelijk uit onbekende namen en gelegenheidstrucks.

20150606_204042

Mannen met Baarden lijkt iets meer een gimmick te zijn dan een culinair hoogstandje (falafelwraps sieren de menukaart), maar het aanzicht van de kokende meute gezichtshaar is geinig.

Ze liggen tegenwoordig voor een flinke prijs bij de meeste Jumbo-filialen: insecten. Krekels en meelwormen zouden geschikte vleesvervangers zijn. Het is een goede gedachte, maar er zijn een paar problemen. De niet bijzonder aantrekkelijke bakjes waarin nog leven lijkt te zitten zijn tweemaal zo duur als een stuk kipfilet, en je weet niet of het ergens naar smaakt. Jumbo heeft een oplossing voor de terughoudendheid van de klant gevonden en biedt daarom gratis insectenproeverijtjes aan. De uitgedroogde krekel heeft nog oogjes, waardoor je je een deelnemer aan Fear Factor voelt, maar je moet alles een keer proberen. Wij proeven de sprinkhanen, krekels en meelwormen. Conclusie: zoutig, niet vies maar ook niet om over naar huis te schrijven. En hoe gaan deze kleine bundeltjes proteïne een goed stuk vlees of vis vervangen? De verkoper stelt dat het lekker is door een salade. Volgens ons zou de salade niet minder smaken zonder de toevoeging van insecten. Toch is het leuk om eens geprobeerd te hebben, na veel nieuwsgierigheid en bijna-aankopen in de supermarkt.

Als we één tip mogen geven: houd de pas in bij PLENTY! Deze foodtruck heeft heerlijke gerechten op de menukaart staan, met als persoonlijke favoriet van mijzelf en festivalgenoten: groentechips. Knapperige sperziebonen, (zoete) aardappel, pastinaak en winterpeen, je zou een emmer op kunnen in plaats van het vrolijke frietzakje. Ook de tahu-spies met zeewierchips en gekruide bulgur (hipster op een bord) is een aanrader.

Roos is met haar 19 jaar waarschijnlijk de jongste deelneemster van het festival. Ze werkt vijf dagen per week in een restaurant en heeft daarnaast haar eigen cateringbedrijfje. Op haar menu staan tosti’s en pasta’s, en wij proefden de variant met makreel. Prima!