Alle foodfestivals in Groningen voor in je agenda

Volgende week strijkt het whiskyfestival weer neer in de Der Aa-kerk en daarmee gaat het Groningse foodfestivalseizoen officieel van start. Wat staat er nog meer op de agenda? We zetten de belangrijkste evenementen voor je op een rijtje.

Maart

Het festivalseizoen voor de bourgondiër begint elk jaar weer met het Whiskyfestival Noord-Nederland, dit keer van vrijdag 23 tot en met zondag 25 maart. Ga proeven bij de standhouders in de Der Aa-kerk en probeer er dan meteen bijpassende hapjes bij. Voor wie iets meer wil halen uit het event zijn er voor zowel de beginnende whiskydrinker als de echte liefhebber proeverijen onder begeleiding van een expert.

April

Nog zo’n drankfestijn dat elk jaar terugkeert: het Bierfestival in de Martinikerk van 11-14 april. Speciaalbierbrouwers uit binnen- en buitenland geven acte de présence, je kunt masterclasses volgen en ook hier kun je bier-spijscombinaties uitproberen. Er zijn nog kaarten verkrijgbaar voor het bierdiner op woensdagavond, dat dit keer voor je bereid wordt door onder meer Voila, Beer&, Block&Barrels en Steakhouse André Dokter. Nieuw dit jaar is dat er ook een gratis toegankelijk openlucht-bierfestival is, op het Ludina Terras bij De Toeter. Daar kun je op vrijdag en zaterdag terecht vanaf 15 uur.

Mei

Het MultiCulinair Food Festival viert zijn eerste lustrum in het Pinksterweekend van 19 -21 mei. Net zoals in voorgaande jaren zijn de foodtrucks dan weer te vinden op het Bernouilliplein. Het wordt door Groningers, voor Groningers georganiseerd, dus kom je hier de nodige foodtrucks en eetkramen uit Stad en Ommeland tegen. Al kun je er – het evenement doet zijn naam eer aan – voor hapjes uit alle windstreken terecht.

Nieuw in de line-up: bier- en muziekfestival Hop! Into the Grain op 26 mei. Het wordt georganiseerd door speciaalbierwinkel Just in Beer in EM2 op het Suikerunieterrein.  Verwacht muziek van jonge bandjes, bier van diverse Nederlandse brouwerijen en foodtrucks om je honger te stillen.

Juni

De eerste editie van het International Craft Beer Festival had vorig jaar nogal last van de regen, maar nieuwe ronde, nieuwe kansen: op 15 en 16 juni strijken er weer bierbrouwers uit binnen- en buitenland neer op de Ossenmarkt. Nieuws over de deelnemende brouwers druppelt langzaam binnen, houd daarvoor de Facebookpagina van het evenement in de gaten.

Juli

De Culinaire Verleiding heeft net als vorig jaar weer een plekje in het Noorderplantsoen veroverd deze zomer. Van 6 tot en met 8 juli kun je er dus weer een tour de foodtrucks wandelen rond de vijver. Het eetfestijn wordt opgevrolijkt met muziek van lokale bandjes.

Augustus

De foodtrucks zijn zo’n belangrijk onderdeel van Noorderzon dat we het theaterfestival ook in dit lijstje opnemen. Menig Stadjer komt immers alleen voor eten, drinken en gezelligheid en slaat de voorstellingen helemaal over. Noorderzon – dit jaar van 23 augustus tot 2 september – gaat met zijn tijd mee en selecteert deelnemende horeca-ondernemers onder meer op de duurzaamheid van hun bedrijfsvoering en dus zagen we afgelopen jaar veel regionale en biologische gerechtjes voorbijkomen.

September

Foto: Stichting Wijnfestival Noord

Foodtruckfestival Rrrollend Groningen staat van 14-16 september weer op de Ossenmarkt. Eten en drinken doe je hier terwijl je naar live muziek van lokale bands luistert en ook voor kindervermaak wordt gezorgd.

De derde editie van het Wijnfestival, dit keer van 28 tot 30 september, sluit het seizoen af. In de Der Aa-kerk bieden wijnhandels hun beste waar aan, vaak in combinatie met bijpassende hapjes. En heb je niet zo’n verstand van wijn, dan kun je je ook nog aanmelden voor een proeverij of andere workshop.