Voor in je agenda: foodfestivals in Groningen

Het is lente, dus het seizoen voor foodfestivals gaat weer van start. Dat begint met het whiskyfestival komend weekend en daarna gaat er tot de herfst geen maand voorbij zonder feestje voor liefhebbers van goed eten en drinken. De belangrijkste evenementen op een rijtje.

Maart

Voor de beginnende én de gevorderde whiskydrinker is er dit weekend – van vrijdag 24 tot en met zondag 26 maart – het Whiskyfestival Noord-Nederland. Ga proeven bij de standhouders in de Der Aa-kerk en probeer er dan meteen bijpassende hapjes bij. Het jaarlijkse whiskydiner is al lang en breed uitverkocht, maar je kunt voor het eerst ook aanschuiven bij een whiskylunch op zaterdagmiddag.

April

Nog zo’n drankfestijn dat elk jaar terugkeert: het Bierfestival in de Martinikerk van 19-22 april. Speciaalbierbrouwers uit binnen- en buitenland geven acte de présence, je kunt masterclasses volgen en ook hier kun je bier-spijscombinaties uitproberen. Het evenement begint op donderdagavond met een bierdiner voor 600 mensen, het grootste diner in z’n soort in Nederland.

Mei

Het eerste foodtruckfestival van het seizoen is Big Taste, dat van 5-7 mei Groningen aandoet. Welke rijdende eetkramen er komen en wat er verder te doen zal zijn is nog niet bekend, maar wel dat het evenement net als vorig jaar op het Damsterplein zal neerstrijken.

Juni

Het MultiCulinair Food Festival is van 3-5 juni weer te vinden op het Bernouilliplein. Het wordt door Groningers, voor Groningers georganiseerd, dus kom je hier de nodige foodtrucks en eetkramen uit Stad en Ommeland tegen. Al kun je er – het evenement doet zijn naam eer aan – voor hapjes uit alle windstreken terecht.

Nieuw in de line-up: het Jeneverfestival en het Internationale Bierfestival, allebei op 23 en 24 juni in het kader van Groninginnedag, de eerste ’terugkomdag’ voor iedereen die ooit in Groningen heeft gewoond. Het Jeneverfestival wordt georganiseerd door Hooghoudt in de Der Aa-kerk, het Bierfestival op de Ossemarkt door de Groningse brouwerij Bax Bier.

Juli

Foodtruckfestival De Culinaire Verleiding, aan zijn derde jaar bezig, heeft dit keer een toplocatie: van 7-9 juli staan de mobiele keukens in het Noorderplantsoen. Een mooi voorproefje op Noorderzon, een dikke maand later.

Augustus

Eigenlijk is Noorderzon natuurlijk een theaterfestival, maar omdat er van 17-27 augustus zoveel eetkramen in het Noorderplantsoen staan heeft het toch een plek in deze lijst gekregen. Menig Stadjer komt immers alleen voor eten, drinken en gezelligheid en slaat de voorstellingen helemaal over.

September

Het originele foodfestival dat al georganiseerd werd ver voordat iemand ooit van het fenomeen foodtruck gehoord had, Proeven in Groningen, staat op 2 en 3 september weer op het plein van het Harmoniegebouw. Restaurants uit Groningen en omstreken laten hier hun kunnen zien.

Rrrollend Groningen staat van 15-17 september weer op de Ossenmarkt. Eten en drinken doe je hier terwijl je naar live muziek van lokale bands luistert en ook voor kindervermaak wordt gezorgd.

Het Wijnfestival, van 29 september tot en met 1 oktober, sluit het seizoen af. In de Der Aa-kerk bieden wijnhandels hun beste waar aan, vaak in combinatie met bijpassende hapjes.